Amer Tikveša


Kolumne

09.05.2019

КОЛУМНА / Бајага и Мерлин – умал поезија

Amer Tikveša

Колико је поезије у пријератним пјесмама Мерлина и Бајаге

Kolumne

07.11.2016

/ ТУРБО-ФОЛК ПОЧЕЦИ: СВИЈЕТ ИЗИШАО ИСПОД БРЕНИНОГ МИНИЋА

Amer Tikveša

Тешко је рећи одакле је све кренуло, али је дошло до наглог убрзања након комерцијалног успјеха Лепе Брене. То је био тек отворени кишобран под који ће се скупити непребројива дружина најразличитијих музичких циркузаната која ће добрим дијелом обликовати музички укус, а и однос према свијету новијих генерација

Kolumne

15.08.2016

/ Амер Тиквеша: СФФ је филм Сарајева о себи самом

Amer Tikveša

Посјета Де Нира неће промијенити ништа, она Сарајеву једноставно не даје неку додатну тежину и вриједност

Kolumne

05.08.2016

/ Пљуцкање по Андрићу

Amer Tikveša

Поводом 55 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу, у Музеју књижевности и позоришне умјетности БиХ 18. 6. ове године отворена је изложба посвећена том аутору.

Kolumne

27.02.2016

/ Подвођење дјеце предсједнику

Amer Tikveša

О литерарном такмичењу за основце и средњошколце поводом Дана РС-а

Kolumne

15.06.2015

/ То је нама Насер борба дала

Amer Tikveša

Ухапшен је Насер, прекинимо с ручком, ми који га још увијек имамо, и изађимо на улице да кажемо како смо и ми Насер. Они који немају шта да једу, од којих су многи свакако већ на улици, нека се придруже скуповима да се нахране патриотизмом

Kolumne

02.02.2014

/ Амер Тиквеша: Господине Радончићу, да ли БиХ мора заштитити своје невине грађане ако су посјетили Мерлинку?

Amer Tikveša

Фестивал уеер филма Мерлинка је прекинут насилним упадом маскираних ретарда свијешћу дораслих до фашистичког свјетоназора. Све то се десило у времену кад је полиција требала бити ту, али није. Стога, цијењени публикуме, прими саучешће полиције у данашњем злочиначком подухвату драстичног кршења елементарних људских права.

Intervju

18.07.2012

/ Насиље није оно најгоре

Amer Tikveša

Ненасиље, понављам, није супротност насиља. Насиље је инструментално – то је његова бит – оно је увијек средство које треба оправдање, и никада не може бити легитимно по себи. Насупрот насиља је политика, политичко дјеловање и моћ, а оне не требају оправдавања већ легитимност. Само ненасиље, поготово када значи измицање дјеловању и неактивност, може бити врло немоћно а понекад – када би требало зауставити неке процесе (који могу бити било насилни било ненасилни и који потпуно девастирају било какву могућност за будућу политичку заједничку егзистенцију неких група или чак воде ка њиховом уништењу) чак и судбоносно. То је показао и случај бивше Југославије – и Босне посебно.

Kolumne

04.05.2016

24.7.1950-3.5.2016 / Све је могла Јадранка Стојаковић

Amer Tikveša

Горан Бреговић се уз сва настојања градске управе на челу с Алијом Бехменом те угледног грађанина и умјетника Даниса Тановића и ничим изазваног Пеђе Којовића није вратио у Сарајево. Вратила се, међутим, сама од себе Јадранка Стојаковић. Она сада у том Сарајеву (тренутно на лијечењу ван Сарајева) тешко болесна, нема од чега и нема гдје да живи.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.