Branko Milanović


Kolumne

31.10.2019

КОЛУМНА / Капитализам није у кризи

Branko Milanović

Капитализам не само да није у кризи, већ је на врхунцу своје историјске експанзије, по географској распрострањености и по брзини ширења на нова подручја (слободно време и друштвене мреже)…

Kolumne

21.05.2018

Бранко Милановић / Зашто Балкан заостаје – географска хипотеза

Branko Milanović

Балкан је црна овца Европе. Балкански ниво прихода је много нижи од просечног прихода западне и средње Европе. Ово је добро позната чињеница, али би било корисно размотрити је још једном. Медијана БДП-а по глави становника у западној Европи је око 40.000$ (изражена у константним међународним доларима из 2005, које користи Светска банка).

Kolumne

04.03.2018

ПРИЧЕ / „Лажне вијести“: крај монопола на причање приче

Branko Milanović

Хистерија због лажних вести, нарочито у САД, разумљива је реакција на губитак монополског положаја англо-америчких медија у свету успостављеног још 1945.

Kolumne

15.01.2018

Бранко Милановић / Сцхумпетерови империјализми

Branko Milanović

Нјегова теорија је занимљива и зато што је формулисана у исто време када су о империјализму писали Лењин и Роса Луембоург. Познавао је њихове радове и реаговао на исте догађаје као они.

Kolumne

03.01.2018

ПРИКАЗ КЊИГЕ / Капитализам послије капитализма

Branko Milanović

Приказ књиге Паула Масона „Постцапиталисм: А гуиде то оур футуре / Посткапитализам: Водич за нашу будућност“

Kolumne

23.08.2017

КОМНЕНТАР / Нелиберална демократија или вишепартијска клептократија?

Branko Milanović

У таквој земљи наизглед постоји демократија, али једино важно правило је да побеђује само једна партија, док се осталима мање или више допушта да се укључе у поделу плена.

Kolumne

22.04.2016

/ Шумпетеров хотел

Branko Milanović

У једном од својих малобројних разматрања проблема неједнакости, Јосепх Сцхумпетер је употребио метафору да опише разлику између неједнакости коју опажамо у датом тренутку и друштвене (или међугенерацијске) покретљивости.

Kolumne

23.03.2016

/ Нови приступ неједнакости

Branko Milanović

Одговор ћу поделити на два дела. Почнимо тиме како је неједнакост постала важна тема. Узрок те промене је економска криза, која утиче на животе људи и њихов начин размишљања.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.