David Albahari


Kolumne

15.03.2016

РОЂЕН НА ДАНАШЊИ ДАН / Давид Албахари: Рокерски савјети

David Albahari

Рокенрол, односно његова главна струја, никада није престао да буде глас савести отворено реагујући на разне неправде. Рокерски глас често је глас самоће, проузроковане неспособношћу појединца да се прилагоди друштву, односно много чешће, неспремношћу друштва да прихвати „неприлагођену” младу особу. У времену у којем живимо тешко је одржати се на површини и објективно сагледавати ситуацију. Друштво, систем, околина углавном не воле појединца који показује тенденције да буде другачији...

Kolumne

15.03.2015

/ Давид Албахари: Вратимо недељу

David Albahari

Шта се десило с недељом? Јуче сам је целог дана тражио и нигде нисам могао да је нађем. Некад је, сећам се, свака недеља била празник, облачила се бела кошуља и прале се уши и врат. Недељом се ишло на породичне ручкове после којих су сви дремали, разбацани по стану као насукани китови, и тек би нас мирис црне кафе будио из те омамљености.

Kolumne

01.09.2013

СТАВОВИ О МАРИХУАНИ / Албахари: Човјек је марихуана која хода

David Albahari

Највећи број негативних ставова против употребе марихуане у било какве сврхе долазио (па идаље долази) од људи који уопште нису пробали марихуану али су зато имали тврд и непроменљив однос према њој.

Kolumne

26.12.2011

/ Албахари: Кола за спавање

David Albahari

<п><стронг>Ништа није тако лепо као пут покривен ињем,каже једна мудра изрека. Као и увек, изрека је у праву. Другим речима, у ињу је спас. У лепоти која нас све чини истим. У миру који увек неко жели да злоупотреби. И док из воза који иде брзином човековог хода задивљено посматрам пределе покривене ињем, помишљам да је то знак да ће Србија ипак пронаћи прави пут.</стронг></п> <п>

Kolumne

31.01.2014

/ Давид Албахари: Стари писац и стјуардесе

David Albahari

Стјуардесе су, наиме, остариле. Дуго су се отимале, покушавале да се послуже разним средствима против старења, али природа чини своје, трудноћа оставља трагове свуда по телу, љубав рањава срце, сузе остављају храпаве наслаге на капцима и трепавицама и, све у свему, довољно је да једном човек помисли на старост и она се сместа показује, смеши се и заводнички дозива кажипрстом. У ствари, старост неодољиво личи на стјуардесу, зато их и помињем у једном даху. У другом даху, додаћу ту писце, јер ако стјуардесе старе, онда старе и писци, а ако писци старе, онда је цео свет у опасности да се претвори у своју остарелу сенку.

Kolumne

17.11.2013

/ Албахари: Живот није трка

David Albahari

Не могу да поверујем да има још људи којима није дојадило да јуре за временом, да истовремено раде неколико ствари, у помами да буду најбољи или најбржи. Зашто морамо да будемо бољи, зашто морамо да будемо први? Олимпијско гесло не гласи: „Важно је бити први”. Оно гласи: „Важно је учествовати”.

Kolumne

30.11.2019

КОЛУМНА / Албахари: Писана слова

David Albahari

Лако је бити старомодан у данашњем свету, у којем се технолошке промене одигравају изузетном брзином и без икакве милости.

Kolumne

05.10.2013

/ Албахари: Писана слова

David Albahari

Лако је бити старомодан у данашњем свету, у којем се технолошке промене одигравају изузетном брзином и без икакве милости. Ово је време брзе размене електронских информација и опседнутости наводном демократијом виртуелног свемира. Али, понекад ипак не треба журити. Рукопис је, како је неко већ приметио, био једна од оних ствари које су нас правиле јединственим, другачијим од осталих,јер свако пише на свој непоновљив начин.

Kolumne

03.11.2012

ПОСЛАНА ЈЕ У СВЕМИР НА ДАНАШЊИ ДАН.... / Давид Албахари: Лајка и снови

David Albahari

Сада се зна да је она тих ноћи, у којима сам јој махао са дворишне терасе, већ одавно била мртва

Kolumne

06.04.2014

/ Албахари: Моћ пословица

David Albahari

Познавање пословица не представља дозволу за безобразлук, али и то треба научити. Као и ону једноставну изреку: „Ако желиш пријатеља, прво постани пријатељ

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.