Goran Trkulja


Tema

11.05.2020

„Што на поду спаваш“ / Прича која се од почетка докраја чита мокрих очију

Goran Trkulja

Приказ романа Дарка Цвијетића: „Што на поду спаваш“, издавач Буyбоок, Сарајево/Загреб, 2020

Recenzije

24.01.2020

РЕЦЕНЗИЈА / Феђа Штукан: Маслиновог уља кап

Goran Trkulja

Феђа Штукан: Бланк, Бука, Бања Лука, 2019

Kolumne

28.09.2018

Република Српска послије избора у Босни и Херцеговини / Република Српска након избора: Етно-село умјесто државе

Goran Trkulja

Босна ће и послије избора само наличити на државу, док јој у стварности до демократски уређене државе недостаје таман толико памети колико јој фали грађана: 97 одсто становништва радије би да живи у властитом етно-селу, него у националној држави Босанаца и Херцеговаца.

Kolumne

09.08.2018

Правда за Давида / Подржи сад Правду за Давида, јер кад дођу по тебе и твоје дијете, биће касно!

Goran Trkulja

Сваки дан гледам људе на Тргу Крајине у Бањалуци.

Kolumne

04.03.2014

Необјављена репортажа из Сарајева / Босна и Украјина: Мир као извозни бренд

Goran Trkulja

Стање у којем се дише на шкрге, али се дише, једе се једном дневно, али се једе и спава се у становима у којима су се збиле три генераације, али се спава, слика је Босне и Херцеговине данас.

Kolumne

09.02.2014

/ Зашто социјални протести не могу изазвати друштвене промјене у БиХ

Goran Trkulja

Босна гори, а нације нема

Kolumne

03.09.2012

Дисолуција или револуција: / Босна и Херцеговина се не брани комунизмом

Goran Trkulja

Бранећи опстојност Босне и Херцеговине пред америчким професором Јохном Р. Сцхиндлером који Босни и Херцеговини прориче скору пропаст Вук Бачановић у тексту (Вук Бачановић: Да ли народи БиХ “желе” њен нестанак?) посеже за кривом аргументацијом па му је порука немушта, а закључак лабав.

Kolumne

18.06.2010

/ Слобода блебетања

Goran Trkulja

<п>Постоје најмање два разлога због којих би<а хреф="хттп://.независне.цом/догадјаји/интервју/61609/Бабиц-Русе-Додика-да-срусе-Републику-Српску.хтмл"> дводијелни интервју Драгомира Бабића</а> у ‘Независним новинама’ од 11. и 12. јуна 2010. године морао ући у приручнике новинарства у свим школама у којима се овај занат у Републици Српској учи. Први је да се будућим новинарима покаже колико ниско пада професија која се стави у службу једне политичке опције, а други, још важнији, да се покаже до каквог апсурда је доведено новинарство у друштву у којем слобода медија не подразумијева и одговорност за објављену ријеч. Без те одговорности медиј се ставља изнад онога коме је намијењен понижавајући и подређујући себи онога коме би, по логици ствари, требао да служи – читаоца, гледаоца, слушаоца.</п>

Politika

22.04.2010

/ Заробљеници етноса

Goran Trkulja

<п>У колумни под насловом Патриотизам (<а хреф="хттп://.независне.цом/колумне/вијести/56948/Патриотизам.хтмл">хттп://.независне.цом/колумне/вијести/56948/Патриотизам.хтмл</а>)  Жељко Иванковић преводи значење ове латинске ријечи са некадашњег „љубав према домовини“ илити домољубље на садашњу сбх-варијанту:  дробољубље! Ова накарадна значењска генеза има и „међустаницу“, па се патриотизам „код нас ... неријетко схваћа и као родољубље, што ће рећи љубав према роду, племену, народу”.</п>

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.