Hannah Arendt


Kolumne

10.01.2019

СЈЕЋАЊЕ / Ханнах Арендт: Сјећање на W. Х. Аудена

Hannah Arendt

Срела сам га кад смо обоје били у позним годинама – у добу када лака, дуго стицана блискост пријатељства из ране младости више није могућа, јер није остало довољно живота који би се могао поделити, или се бар нама тако чини.

Kolumne

08.06.2017

ФИЛОЗОФИЈА / Ханнах Арендт: Слобода и политика

Hannah Arendt

Предавање Ханнах Арендт у Швајцарском институту за међународне студије 22. маја 1958. Објављено у: Дие Неуе Рундсцхау, Хефт 4, Франкфурт/М. 1958, стр. 670-694.

Kolumne

09.02.2017

ТОТАЛИТАРИЗАМ / Ханнах Арендт: О тоталитаризму, лажима…

Hannah Arendt

Тоталитаризам почиње с презиром према оном што имате. Сљедећи корак је мисао: „Ствари морају да се промијене, све је боље од овог”. Тоталитарни владари организују ову врсту масовног сентимента.

Kolumne

27.09.2015

/ Ханнах Арендт: Ми избјеглице

Hannah Arendt

Избеглице су људи који траже уточиште у некој другој земљи због својих политичких ставова или нечега што су учинили. И ми смо потражили уточиште – али пре тога ништа нисмо урадили, а већина нас ни у сну не би заступала радикалне политичке ставове.

Kolumne

27.01.2015

/ Ханнах Арендт: О реакцијама на Ајхмана у Јерусалиму

Hannah Arendt

Примила сам много писама од Јевреја који су подржали моју књигу. Што се тиче јеврејских лидера – неколико рабина и Савет за јудаизам. Јевреји који су подржали моју књигу су углавном налик мени – Јевреји који немају јаких веза са јеврејском заједницом, али који нису равнодушни према чињеници свог јеврејства.

Kolumne

14.10.2015

14. октобар 1906 - 4. децембар 1975. / Ханнах Арендт: Тоталитаризам разара људску суштину

Hannah Arendt

Два светска рата у једној генерацији, између њих непрекидни ланац локалних ратова и револуција

Kolumne

15.12.2013

/ Ханнах Арендт: Писма Хеидеггеру

Hannah Arendt

Дошла сам не знајући што Твоја жена Елфриеде од мене очекује. Писмо сам прочитала у ауту, напола поспана. Ако бих знала, ни за тренутак не бих оклијевала. Моје се почетно оклијевање темељило само на ономе што се разумије под ”Нјемица”, и што су ми рекли управо то поподне уз чај. Молим Те, немој ме криво разумјети; лично ми је сасвим свеједно. Никада се нисам осјећала Нјемицом и већ дуго се не осјећам Јеврејком. Осјећам се као оно што заправо јесам – дјевојка из туђине.

Kolumne

12.09.2013

О ФИЛОЗОФУ / Ханнах Арендт: Мартину Хеидеггеру је осамдесет година

Hannah Arendt

Духовну физиономију овога вијека није тако пресудно са-одредила Хеидеггерова филозофија, за коју се с правом може питати да ли уопће постоји (Јеан Беауфрет), него ју је са-одредило Хеидеггерово мишљење. То мишљење посједује само њему својствен квалитет бушења који, кад би га се хтјело језички схватити и доказати, лежи у транзитивној употреби глагола ”мислити”. Хеидеггер никада не мисли ”о” нечему, он мисли нешто.

Kolumne

06.12.2013

/ Ханнах Арендт: Мишљење и морални обзири

Hannah Arendt

Привукло ми је пажњу ово тотално одсуство мишљења. Зар је могуће починити злодело, не само пропустом него управо чињењем, уз одсуство одређених „основних мотива” (како их закон назива), штавише уз одсуство мотива уопште, уз одсуство било каквог потицаја интереса или воље? Зар поквареност, ма како је дефинисали, бити „решен да се буде хуља”, није нужан предуслов чињења зла? Да ли наша способност да расуђујемо, да разликујемо исправно од погрешног, лепо од ружног, зависи од наше способности да мислимо?

Kolumne

05.08.2012

ГРАДОВИ И ДНЕВНИК / Ханнах Арендт: Од Париза до Тел Авива

Hannah Arendt

Ова седмица овдје заиста није била рајско блаженство, и нисам баш посебно уживала. У неколико сам наврата хтјела све послати до ђавола и отпутовати. Хеидеггерова је жена скоро махнита од љубоморе, што се појачало током свих ових година док се очито непрестано надала да ће ме он једноставно заборавити.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.