Ivan Lovrenović


Kolumne

09.05.2019

КОЛУМНА / Иван Ловреновић: Друштво мањина

Ivan Lovrenović

У цијелој модерној повијести ове земље никада као данас етничка припадност није тако пресудно и свеобухватно одређивала човјеков положај и могућности

Kolumne

28.03.2018

ИВАН ЛОВРЕНОВИЋ / Иван Ловреновић: Већина и мањина Бакира Изетбеговића

Ivan Lovrenović

Откако постоји модерна Босна и Херцеговина – као федерална јединица у другој Југославији, те од 1992. године као независна држава – први пут су неки дан у политички дискурс уведени појмови већине и мањине (у више него јасном националном значењу: Бошњаци и Хрвати) као критериј владања

Tema

13.03.2018

Блог / Иво Андрић, копиле овјенчано Нобелом

Ivan Lovrenović

Нови приноси ликвидацији Иве Андрића као босномрзитеља и исламомрзитеља: Банац, Махмутћехајић

Kolumne

22.02.2018

ОСВРТ / Иван Ловреновић: Нахија Сарајево

Ivan Lovrenović

Поразна је и понижавајућа одлука надлежне комисије Градскога вијећа Сарајева да Орхан Памук, велики турски и свјетски писац, добитник Нобелове награде за књижевност, не буде проглашен почасним грађанином града Сарајева.

Kolumne

13.02.2018

КОЛУМНА / Иван Ловреновић: Слом хадезеовштине

Ivan Lovrenović

Слом који на отвореној сцени ових дана доживљује политика ХДЗ-а БиХ – оличен у хистеричним испадима Драгана Човића – није нешто што би икога требало изненађивати.

Kolumne

01.03.2016

/ Иван Ловреновић: Илузије државног патриотизма

Ivan Lovrenović

Зашто данас у Босни и Херцеговини не успијева „државни патриотизам”? Па баш због нарави владајућих патриотизама – због њихове идеолошке искључивости, због њихове етнонационалне камуфлираности!

Kolumne

07.08.2015

/ Иван Ловреновић: Све босанске агенде

Ivan Lovrenović

Сви досадашњи покушаји, иницијативе и тзв. агенде међународне заједнице и ЕУ које су сређивању стања у Босни и Херцеговини приступале заобилазећи овај проблем и форсирајући пакет економских реформи, остајале су безуспјешне. Најновија, британско-њемачка иницијатива у основи понавља тај приступ, и, бојат се, бит ће једнако неуспјешна.

Kolumne

19.10.2014

ИЛ / Иван Ловреновић: И послије Лагумџије Лагумџија

Ivan Lovrenović

Главни наслови у медијима ових дана: изборна катастрофа СДП-а БиХ, СДП БиХ се распада, дефинитивни пад Златка Лагумџије, Лагумџија одлази из политичкога живота након 24 године, итд, итсл.

Kolumne

08.05.2014

/ Иван Ловреновић: Културни идентитет Босне и Херцеговине?

Ivan Lovrenović

Никада као данас етничка/национална вишеструкост није имала јаснији и оштрији облик друштвене фрагментираности, и никада као данас диспаратне перцепције земље, хисторије и културе нису тако ултимативно утјецале на формулирање политичких циљева у Босни и Херцеговини.

Kolumne

09.11.2013

/ Иван Ловреновић: Далеко је земља Босна

Ivan Lovrenović

“Далеко је земља Босна… ” – баш би било добро поновно чути лијепу међимурску. Не знам памти ли је итко? Интернет шути, ништа не говори, помислит ћу да сам је измислио, да те Босне, тога милог фантома, ни у пјесми нема.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.