Miljenko Jergović


Kolumne

04.06.2019

КОЛУМНА / Миљенко Јерговић: Није проблем у дегенерику који разбија, проблем је у дегенерираном друштву

Miljenko Jergović

Задарски дегенерик, којег је полиција, претпостављам, већ пустила и којег ће суд, сигуран сам, ослободити, самоубојица је у име нације. Он није растројен, он је савршено нормалан, толико нормалан да полиција штити његов идентитет.

Vijesti

25.04.2019

Свијет / Миљенко Јерговић: У дивљим балканским провинцијама није јасна разлика између Нотр Дама и њхових цркава, джамија и вијећница…

Miljenko Jergović

Богородична црква покушала се самоспалити да људе учини бољима. Бог је још једном потценио људску злоћу. И онда те на крају параде поново ухвати страх. Више од људског него од Божјег гнева. Не само зато што нисам религиозан”

Kolumne

22.04.2019

КЊИГЕ / Миљенко Јерговић: 15 књига због којих ми је ваљала 2018. година

Miljenko Jergović

Ево и субјективног избора новообјављених књига које су овом читатељу обиљежиле 2018. годину. Редослијед је случајан, тојест увјетован је драматургијом текста.

Kolumne

09.04.2019

МИЉЕНКО / Јерговић: Повијест шпањолске грипе: приватна и друштвена повијест човјечанства

Miljenko Jergović

Околност шпањолске грипе мени је, пак, важна због овога: она капљична инфекција из 1918. збила се четрдесет и осам година прије мога рођења.

Kolumne

01.04.2019

КОЛУМНА / Миљенко Јерговић: Смијех над отвореним гробом Миодрага Петровића Чкаље

Miljenko Jergović

За неке од амблема није нужна ближа одредница јер су им се имена преметнула у функције: тако је Тито био Тито, а Чкаља је био Чкаља. Понекад изговарајући надимак ми уопће не мислимо на Миодрага Петровића.

Kolumne

05.03.2019

КОЛУМНА / Миљенко Јерговић: Родитељство је чин друштвености, а не посљедица биолошких нагона

Miljenko Jergović

У одличној серији коју је ХБО снимио према “Генијалној пријатељици” Елене Ферранте отац с балкона на првоме кату на плочник баца Лилу, своју кћер адолесцентицу

Kolumne

25.02.2019

КОЛУМНА / Миљенко Јерговић: Ирwин у Бањој Луци или на што се на крају сведе свако босанско мучеништво

Miljenko Jergović

Ово је ресемантизација која се не зауставља. Страшни одјек празнине, вапај узалудних мучеништва. Величанствена изложба, провокативна као у доба када је свијет још био млад.

Kolumne

02.02.2019

КОЛУМНА / Миљенко Јерговић: Од њемачког ратног драговољца и домољуба до Жидова и подчовјека

Miljenko Jergović

Олимпијада, која сада завршава, мрска ми је у двоструком смислу: прво као луђачко прецјењивање спорта; углед једног народа овиси о томе скаче ли сународњак десет центиметара више од свих других. (…) “

Kolumne

05.01.2019

КОЛУМНА / Јерговић: Бити људско чељаде, бити Српкиња у Загребу, бити сама и бити на своју руку

Miljenko Jergović

Дивна Зечевић била је загребачка књижевна повјесничарка, етнологиња и пјесникиња, бавила се пучком књижевношћу и четрдесет и пет година писала дневник, који обасеже 6288 страница.

Kolumne

31.12.2018

КОЛУМНА / Јерговић: Поуке пијанства и празновања: тешко оном коме подочњаци лијепо стоје

Miljenko Jergović

Возим се кроз кишно и суморно подне од Тешња према Матузићима и Усори. Друм је разлокан генерацијама претешких камиона, што се низ њега спуштају већ двадесет и коју годину, откако је мир поклопио Босну, а друмови се не поправљају и не граде.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.