Noam Čomski


Kolumne

14.08.2018

/ Ноам Чомски: Масовни медији желе одвратити пажњу људи

Noam Čomski

Један од разлога зашто пишем о медијима јест тај што ме занима цијела интелектуална култура, а дио те културе који је најједноставнији за проучавање су медији. Појављују се сваки дан. Можете направити суставно испитивање. Можете успоредити јучерашњу верзију са данашњом. Постоји пуно доказа који указују на оно што је лаж, а што није, те начин на који су ствари структуриране.

Kolumne

06.07.2016

Свијет / Ноам Чомски: Нуклеарно оружје, климатске промене и изгледи за опстанак

Noam Čomski

ТомДиспатцх преноси поглавље из ауторове нове књиге: Ко управља светом?, Метрополитан Боокс 2016

Kolumne

30.06.2016

/ Нуклеарно оружје, климатске промене и изгледи за опстанак

Noam Čomski

У јануару 2015, Билтен атомских физичара је померио казаљке Сата судњег дана на три минута до поноћи, што је ниво опасности незабележен у последњих 30 година.

Kolumne

17.08.2015

/ Чомски: Систем врједновања ученика и наставника вјештачки

Noam Čomski

“Погледајте шта се дешава образовању. У посљедње вријеме, нагласак је на оцјењивању и дјеце и наставника, па се учење своди на припреме за тестове. А тестирања утичу како на судбину ученика, тако и наставника”, истиче Чомски.

Kolumne

11.04.2015

/ Ноам Чомски о штетности оцјењивања и рангирања дјеце и наставника

Noam Čomski

Сам систем вредновања је потпуно вјештачки. Наставници се не рангирају према својој способности да помогну дјеци да остваре своје потенцијале и истраже своје креативна интересовања. Те ствари не подлежу тестовима.

Kolumne

08.06.2014

/ Ноам Чомски: Кратка историја анархизма

Noam Čomski

Лјуди су друштвена бића, и какав ће неко постати првенствено зависи од друштвених, културних и институционалних околности његовог живота.

Kolumne

16.10.2013

/ Ноам Чомски : Обамина доктрина

Noam Čomski

Недавна чарка између Обаме и Путина поводом америчке изузетности, опет је потпалила текућу дискусију о Обаминој доктрини: мења ли председник смер ка изолационизму? Или ће светом поносно носити заставу изузетности? Дискусија је суженија него што се може помислити. Ове две позиције имају значајно заједничко полазиште, како је то јасно описао Ханс Моргентау, покретач сада преовлађујуће, несентименталне „реалистичке“ школе међународних односа.

Kolumne

07.08.2013

/ Ноам Цхомск : Има ли Сноудена у авиону?

Noam Čomski

Попут Сноудена, Менинг је починио злочин откривања Американцима – и другима – шта њихова држава ради. То је озбиљно нарушавање „безбедности“ у оперативном смислу речи, познатом свакоме ко је читао декласификована документа. „Безбедност“ обично значи безбедност државних званичника од радозналих очију грађана којима они, теоретски, подносе рачун. Државе се увек позивају на безбедност – у Сноуденовом случају, безбедност од терористичког напада.

Kolumne

27.06.2013

/ Ноам Чомски: Обесмишљена демократија

Noam Čomski

Владе настављају да смањују трошкове и подижу порезе, без обзира шта народ о томе мисли. Прате се директиве Европске комисије, а избори су скоро бесмислени, рекао је чувени филозоф Ноам Чомски у свом предавању у Бону.

Kolumne

20.03.2012

/ Ноам Чомски: Може ли цивилизација да преживи капитализам?

Noam Čomski

У најкраћем – у читавом свету, урођеничка друштва труде се да заштите оно што понекад зову „правима природе“, док се цивилизовани и просвећени подсмевају овој будалаштини.То је управо супротно од онога што би разум предвидео – уколико се не ради о неком уврнутом облику разума филтрираном кроз реално постојећу капиталистичку демократију.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.