Peščanik


Kolumne

10.02.2020

КОЛУМНА / Биљежница Робија К.: Корона минус

Peščanik

Ја и мама и тата смо возили се у шкодилаку. Ми смо са шкодилаком пичили у Сити Центар. У Сити Центар ми недиљом идемо у шопинг. Тата је у шкодилаку штекнијо радијо. Из радија је пивао Оливер.

Kolumne

17.01.2020

КОЛУМНА / Власт се прилично добро сналази у загађеној атмосфери, то је за њу природно окружење

Peščanik

Кретао сам се кроз маглу, дим и отров, видео обрисе зграда и нашао врата бакалнице. Све је на свом месту осим људи којима је већ свеједно где се налазе. Београд изгледа као остатак катаклизме, део света у који се не залази.

Kolumne

13.12.2016

Колумна / Биљежница Робија К.: Краш је наш!

Peščanik

Била је недиља ујутро. Мама и тата су у пижамама сидили за столом у кужини и пили су кавицу. Онда сам мало посље ја у пижами исто догибао у кужину. Мама је мени ставила на стол ћикару са какаом. Тата је мене питао: „Шта је, малац? Шта си тако туњав?“ Ја сам рекао: „Ма ништа! Грубо сан сања!“ Мама је питала: „Шта си сања, мишу?“ Ја сам рекао: „Ма ништа! Сања сан да ме нека тета цилу ноћ мучила!“ Тата је рекао: „На бава куа? А како те мучила? Немој ми само рећ да те дирала по…“ Ја сам рекао: „На силу ме шопала са чоколадом!“

Kolumne

23.08.2016

Дејан Илић / А од председника владе – шаргарепа!

Peščanik

Не треба бити на крај срца. Ево, замолићемо Олимпијски комитет – или кога већ треба да замолимо – да у Србију пошаље једну олимпијску медаљу вишка. А ми ћемо овде испред зграде парламента поставити победничко постоље и на њему уручити медаљу нашем неправедно запостављеном председнику владе.

Kolumne

17.06.2016

Навијачи / Хулигани и навијачи

Pescanik

То је занимљив обрт – насилничко понашање деградира само противника. Када наши момци прибегну још жешћем насиљу – то насиље је племенито.

Kolumne

07.04.2015

/ Пешчаник: Обавештење

Peščanik

Дана 3. и 6. априла 2015. године, непознате особе поставиле су на сајт Пешчаника два текста, један потписан иницијалима Н.П., а други именима наших сарадника Марка Милановћа и Миљане Радивојевић.

Kolumne

25.11.2013

Шта значе Три прста? / Прилог расправи о три прста

Peščanik

Посљедњих година уобичајени српски поздрав побједи или неком успјеху су три високо подигнута и раширена прста (палац, кажипрст и средњи прст) десне руке. Ако упитате било којег Србина од када се овај поздрав користи међу Србима, најчешћи одговор ће бити: одувијек.

Tema

28.08.2013

Интервју / Орхан Памук: Сви су скренули поглед

Peščanik

Разговор са Орханом Памуком водио Тхомас Стеинфелд

Region

03.11.2010

/ 5. октобар - мера ствари

Peščanik

<п><стронг>„Ово што сада имамо је један посебно хибридни систем. Уместо да укину све либералне законе и тиме се обележе као реакционари, они их и даље формално остављају у важности. Успели су посебном организацијом владавине да од тих слободоумних закона направе једну жалосну спрдњу. Формално, тај режим је врло слободоуман. Стварно, он је негација слободе.“ Ово је цитат из текста објављеног у српској штампи лета господњег 1907, у златно доба српске демократије.</стронг></п>

Region

14.04.2011

/ Запис са суђења члановима Образа

Peščanik

<п>Следећи је изашао Младен Обрадовић. Судија је оптуженог упозорио да се у судници не обраћа са поздравом - Бог ти помогао: Такви поздрави мени не сметају, али нису за судницу, то ви можете у затвору или на слободи.</п> <п>

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.