Буджетски патриотизам или како је код вас доле у Босни?

Домовина је оно што направимо од ње. Оно што су прошле генерације направиле од ње није нешто чиме се требамо поносити и нешто што ћемо вољети. Пола становништа (према статистици Свјетске банке) је побјегло одавде главом без обзира.

cutahija.haris / 25. новембар 2019

Пише: Харис Ћутахија

Патриотизам је зајебана ствар ако живиш овдје. Комплексна и еволутивна категорија. У ширем значењу, патриотизам је љубав према домовини и ту настаје конфузија. Којој домовини? Босни и Херцеговини? Републици Српској? Херцег-Босни? Србији? Хрватској? Османском Царству? Аутономној покрајини Викендица Бреза (сконтаће они мало старији)? Комбинацији више наведених опција?

Како написах раније, зајебана ствар. Хајде да именовање предмета обожавања оставимо по страни – у даљем тексту ћемо га називати Домовина. Шта је у ствари домовина? Да ли је то пука географска одредница или се узимају у обзир и други елементи? Народ, језик, вјероисповјест, институције? Ја мислим да да.

Волио сам је, а понекад је и она мене вољела

Колико је ова домовина заслужила да је волимо? Имамо народ који од успостављања демократије гласа за националистичку политику, свако мало ратује са другим народима с којима живи. Имамо и језике који су по свим параметрима исти, али ми имамо потребу да их другачије зовемо и оне минорне разлике наглашавамо. Имамо и институције које врше егзодус становништва.

Шта ту имамо вољети? Неку замишљену, идеализирану слику о Домовини? Која никад није, нити ће икад бити реалност. Требамо писати елегичне пјесме о ријекама у које гурамо старе фрижидере и шкољке аута, о небу које нисмо видјели од љета због ћумура који ложимо, о дивним нашим људима питомог карактера који и своју матер продају за двадесет дека кафе? Требамо глорификовати “наше” политичаре који “шукну” “њиховим” политичарима? Ми не требамо. Али имамо цијелу једну класу која треба – буджетлије.

Од љубави се живи

Њима је оваква домовина Ел Дорадо. Утопија у којој цијели живот сањају. Њима нико није слагао да ће јести златним кашикама. Њихова дјеца иду на Запад туристички, а не трбухом за крухом. Зато они славе све празнике, полажу цвијеће, уче Ја-сине, иду на литургије, аплаудирају драгим вођама. Они су плаћени за то и живе од тога. А ми то све финансирамо.

Критиковати се не смије, то је херетички и издајнички чин. Одмах се спомињу борци који су све дали за Домовину, а ти се, ето, нашао да причаш против ње. Нема везе што те исте борце искористе за изборе, на њихов рачун себи дају легитимитет а истовремено их систематски гурају у сиромаштво. Дјеца тих бораца раде на крузерима, старачким домовима и бауштелу широм свијета, али джаба – они су на њиховој страни.

Апатриди свих ентитета, уједините се

Да ли су Јевреји морали вољети Нјемачку за вријеме Холокауста? Гласати за Хитлера и величати Коначно рјешење јер је то била државна политика? Хитлер је и дошао на власт реториком која се заснивала на патриотизму, љубави према некој непостојећој визији Њемачке у којој је свима лијепо и гдје су сви плавооки и плавокоси.

Домовина је оно што направимо од ње. Оно што су прошле генерације направиле од ње није нешто чиме се требамо поносити и нешто што ћемо вољети. Пола становништа (према статистици Свјетске банке) је побјегло одавде главом без обзира. Није због тога што нису могли поднијети силну љубав према Домовини, већ зато што нису у стању у њој живјети животом достојним човјека.

Нас је пуно више од буджетлија, тако да имамо прилику да то промијенимо. Требамо гласати за нормалну политику која ће нам донијети нормалан живот, добро образовање, посао у струци и услове да оснивамо породицу. Требамо гласати мозгом. Не смијемо допуштати да нам дјецу вежу за радијатор, друштво протјерују у Нјемачку и родитеље на улицу да просе. Окретати глави од корупције и непотизма. Једном када се то деси, онда ћемо и ми бити патриоте. И ова земља ће можда бити мјесто на које ћемо бити поносни, гдје ћемо радо одгајати своју дјецу. Сретан вам дан државе, ентитета, кантона, општине и мјесне заједнице.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.