Ђапо је крив зато што је жив!

ibrahimrizvanovic / 24. април 2011

Приопћење за јавност Међународног института за блискоисточне и балканске студије из Лјубљане (ИФИМЕС) од 19.04.2011. године, гдје се „изражава забринутост догађањима у Босни и Херцеговини, посебно у постизборном периоду проузрокованом неформирањем власти на нивоу државе Босне и Херцеговине“, најбоље дочарава сву биједу и немоћ „доброчинског“ лобија из Лјубљане и врсних „аналитичара“, да помогну, прије свега, себи и Додику, па ако успију и бившем градоначелнику Брчко дистрикта БиХ Драгану Пајићу, како не би пропали уложени и планирани милијунчићи. Ако не и њему, онда ће испасти колатерална штета, на што је и пристао када се „уписао на универзитет“, јер су правила строга, а хијерархија се поштује: риба смрди од репа, а не од главе.

Наравно, тек сада, споменут ћу, да је исти овај Институт „наградио“ брчанског бившег градоначелника Драгана Пајића титулом „најградоначелника“, када више и није био градоначелник, сукладно одлуци Средишњег изборног повјеренства, које је утврдило његов сукоб интереса, а Суд БиХ његову жалбу одбацио, чиме је у цијелости потврдио одлуку Повјеренства. Наиме, тадашњем градоначелнику Пајићу Средишње изборно повјеренство је крајем јануара 2011. године, због сукоба интереса, изрекло санкцију забране кандидирања за било коју изборну или савјетничку функцију у наредне четири године након почињеног прекршаја од 31.12.2010. године.

Тадашњи градоначелник је требао, поштујући позитивне правне прописе Брчко дистрикта БиХ и државе Босне и Херцеговине, одмах поднијети оставку на мјесто градоначелника. Истина, 21.03.2011. године он је то и најавио, али након конзултација са ментором Додиком и „универзитетским“ лобијем, најава је повучена. Од тог момента, Пајић, формално-правно бивши градоначелник Брчко дистрикта БиХ, не жели напустити уред брчанског градоначелника и предати печат Дистрикта, ругајући се правном суставу Брчко дистрикта БиХ и државе Босне и Херцеговине.

Дакле, већ овдје имамо апсурд Института да неког грађанина Дистрикта оцијени „најбољим“, а да се прије тога није „распитао“ о њему. Институт наводи да је истраживање проведено тијеком сијечња и вељаче 2011. године, па ме баш чуди како то да, тијеком тог истраживања Босне и Херцеговине и њеног „најбољег дијела“, нису открили чињеницу да њихов потенцијални „најградоначелник“ не поштује правни сустав државе у којој живи и дјелује. Ако су озбиљни и темељити, а тврде да јесу, онда им ова „мала“ чињеница везано за одлуку Средишњег изборног повјеренства и Суда БиХ, није смјела промаћи. Но, нисмо дјеца и нећемо повјеровати да се „омакло“, јер ваља „напуцати“ и поправити углед „најградоначелника“ у држави и Свијету, како би га лакше обранили, искористили и продали другима. Јер, бивши градоначелник задњи је бедем обране интереса његовог ментора Додика и „универзитетског“ лобија у Брчко дистрикту БиХ, па треба искористити сва могућа дозвољена и недозвољена средства, сукладно макијавелистичкој филозофији Циљ оправдава средство, а циљ је „мастан“.

ИФИМЕС на све могуће начине настоји „опрати“ и „оправдати“ рад и садашње опортунистичко понашање бившег градоначелника Дистрикта, па тако врсним „аналитичарима“ ИФИМЕС-а никако не иде у главу зашто се дигла толика фрка и прашина око тог некаквог сукоба интереса њиховог оперативца и „најградоначелника“, а не знају ни зашто међународна заједница, „са својим гломазним бирократским апаратом без осјећаја за реалан живот,, тражи поштовање позитивних законских прописа, јер Брчко дистрикт БиХ је мала средина и „није могуће избјећи пословање са локалним властима посебно када се ради о фармацеутским производима и медицинском опремом...“?!

Међутим, улог је велик и не смије се ништа препустити случају, па се иде корак даље: Елиминирати, по њима, највећу опасност по „најградоначелника“, односно највећу опасност по њихове интересе у Дистрикту – Мирсада Ђапу, јер је, судећи по њиховим реакцијама и акцијама, једино он кадар помутити рачуне „универзитетском“ лобију и ментору из Бања Луке! А тактика је стара колико и дуњалук: нападни, да се не би морао бранити.

Слиједом тога, ИФИМЕС у своме спектакуларном приопћењу за јавност (19.04.2011.) отворено каже да је „за релаксацију односа унутар Брчко дистрикта БиХ потребно судски процесуирати Мирсада Ђапу и његове сараднике, да би се кроз судски процес утврдио опсег и структура почињеног криминала, који година оптерећује односе унутар самог Брчко Дистрикта“. Дакле, Ђапо, око тебе се све врти, и једине особе које, фактички, крше законе Дистрикта и чине кризу у Босни и Херцеговини си ти и твоји сарадници, а не наш „најградоначелник“. Крив си што си жив!

Наравно, „универзитетски“ лоби иде корак даље и хвата мало већи „откос“ и напада „деструктивно понашање брчанског СДП БиХ“, због најаве блокаде Скупштине Брчко дистрикта БиХ, јер они желе „вјештачки изазвати непотребну кризу“. Како каже ИФИМЕС, „циљ елиминације градоначелника др. Пајића је да криминалне структуре унутар брчанског СДП-а желе прикрити дугогодишњи криминал у Брчко Дистрикту под покровитељством и у организацији Мирсада Ђапе и појединаца из СДП-а и при томе су спремне жртвовати и најуспјешнији пројект међународне заједнице у Босни и Херцеговини и регији, Брчко Дистрикт“. Е, даље се није могло...

Ваљда су Ђапо и другови криви што преживише отворену агресију и геноцид са Истока, и подмукло, хињско, „изгуривање“ и „изругивање“ са Запада. Криви су што одржаше идеју и териториј неовисне и суверене Босне и Херцеговине, слободне државе и домовине за све људе добре воље, буквално бранећи њене сјеверне капије. Криви су што обранише ЗАВНОБиХ-ски „свети трокут“ Босне и Херцеговине: од Уне до Дрине, од Саве до Мора. Криви су што су живи.

Није ми јасно како је промакла чињеница ИФИМЕС-овим „аналитичарима“ да су Мирсад Ђапо и, како их они воле назвати „појединци из брчанског СДП-а“, најзаслужнији што је уопће настао и заживио пројект Брчко дистрикт БиХ. Они су најзаслужнији што је 08.03.2000. године одлучно речено „НЕ“ сваком облику национализма и шовинизма, а речено „ДА“ миру, толернцији, суживоту, благостању, напретку. Гдје су тада били врсни „аналитичари“ и чланови „узвишеног“ Института и нека кажу шта су тада писали о Дистрикту и људима који су заслужни за његов настанак и развој, односно о Ђапи и његовим друговима.

Уосталом, „универзитетски“ лоби, „најградоначелник“, и остали оперативци, требају Ђапи и друговима захвалити на оном што им оставише у аманет, а не ону биједу, каљужу и срам што су затекли. Путем институција законодавне и извршне власти, својим политичким ангажманом и дјеловањем, заслужни су за хармонизиран систем у Дистиркту, који подразумијева, прије свега, повратак избјеглих и расељених особа, мултиетничност у свим институцијама, правну и социјалну сигурност, сигуран и погодан амбијент за економски развој, уређен образовни систем, висок степен здравствене заштите. Помогли су да се изгради нова заједница у којој је могуће заједно живјети и радити, уживати у свом начину живота, а у исто вријеме његовати право других на исто то, и неће се стати на томе!.

„Универзитетски“ лоби, бивши градоначелник, његов велики ментор из Бања Луке, као и други оперативци, свјесни су чињенице да ће „најградоначелник“ морати погнуте главе напустити уред градоначелника Брчко дистрикта БиХ и предати печат, јер ниједног није вриједан. Многи су жељели и радили на уништењу садашње територије Дистрикта и државе БиХ, и били су много јачи и од „универзитетског“ лобија, бившег градоначелника, његовог ментора и разних других помагача, „пријатеља“, сусједа, али то нису реализирали, јер нису могли елиминирати људе као што су Ђапо и његови сарадници, и све друге, који Босну и Херцеговину и Брчко дистрикт БиХ у њој виде као своју домовину.

Сада се сјетих култног филма „Валтер брани Сарајево“ и универзалне поруке (закључка) њемачког официра колеги, након разговора о легендарном партизанском оперативцу Валтеру, показујући на град Сарајево: Ово је Валтер!. Тако исто поручујем непријатељима Босне и Херцеговине и нашег Дистрикта у њој, да требају знати да им „проблем“ не представља само Ђапо, „проблем“ смо сви Ми!


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.