Почело постављање умјетнина у Титовом бункеру код Коњица

blackbelt / 21. април 2011

У Титовом Атомском склоништу у Коњицу, мјесту на којем ће се 27.маја 2011. године свечано отворити културни догађај Европе – Бијенале Д-О Арк Ундергроунд ТИМЕ МАЦХИНЕ, отпочели су радови на поставци умјетничких дјела.

Фински умјетник, професор државне Академије ликовних умјетности, Виллу Јаанисоо, познат по инсталацијама великих димензија, уз помоћ четири финска студента ликовних умјетности и пет студената сарајевске Академије ликовних умјетности из класе професора Мустафе Скопљака, као и двадесет младих волонтера из Коњица, започео је поставку свог умјетничког рада у Блоку 9, тачније, у енергетском блоку Атомског склоништа.

Ради се о импресивној инсталацији коју чини 4000 употребљених неонки, ултравиолентној расвјети и посебно постављеној носивој конструкцији.Тако ће студенти сарајевске АЛУ имати добру прилику да, у сарадњи са колегама из Финске, током три дана, колико је предвиђено да постављање инсталације траје, асистирају познатом финском умјетнику. Боравећи у нашој земљи у јануару ове године, професор Јаанисоо је студентима Академије ликовних умјетности у Сарајеву одржао предавање о свом раду и стеченим искуствима.

Осим њега, америчка умјетница Лиси Раскин, од сутра поставља своју акустичку инсталацију у Атомском склоништу. Умјетница је у Сарајево стигла из Не орка, а недавно је учествовала на Сингапурском Бијеналу. Организатори очекују да ће према утврдјеној динамици сви радови бити постављени 10 дана прије отварања Бијенала. Пресс служби Бијенала своје присуство на свечаном отварању већ су најавиле бројне ТВ куће измедју осталих: ББЦ, АРД, Сат 3, ЗДФ, РТС …

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.