СРЦЕ вс ЧЕТИРИ ЕС

Какви су то људи којима смета једно срце, а не смета постројавање четника у Вишеграду?

blogeras / 11. април 2019

На обали Врбаса, на мјесту гдје је пронађено тијело Давида Драгићевића, уклоњено је Давидово срце. 

Давидово срце уклоњено ни мање, ни више по налогу комуналне полиције.
Није то први пут да укљањају Давидово срце.

А замислите сад људе којима смета срце. Једно срце! Камење поредано у облику срца, на ливади крај Врбаса, на којој нема ништа осим траве.. И не мислим сад само на комуналце, него и на налогодавце.

Са друге стране, улице и установе по ратним злочинцима и четничким војводама се зову. Графити на којима су исцртана "четири ес", написано Шешељ, Карадзић, Ратко Младић и слично.

У свакој школи, болници, пошти, испред сваке цркве, на другим јавним површинама су исто тако споменици погинулим борцима. Углавном у облику "четири ес". У углваном без икакве дозовле. 

Хоће ли и они сада бити уклањани?

Хоће ли поред пута уклонити свако обиљежје за погинуле у саобраћајним несрећама који су исто тако "бесправно" подигнути?

Занемаримо сад те споменике погинулим борцима, јер знамо какве ће то коментаре изазвати. И имајмо ипак мало поштовање према погинулим, на првом мјесту.

Али, какви су то људи којима смета једно срце? Једно срце! Па још симбол страдања и помен једном младом човјеку.

Какви су то људи којима смета једно срце, а не смета постројавање четника у Вишеграду?

Какви су то људи којима смета једно срце, а не смета да се студентски дом зове по пресуђеном ратном злочинцу? Или имена улица и разни графити?

Можете бити симпатизер групе Правда за Давида, или не. Али уклањање Давидовог срца је заиста као поновно убиство младића Давида. Једног човјека. Нечијег дјетета. Нечијег момка и симпатије. Нечијег пријатеља и друга. 

И на крају, ако баш тако хоћете и једног Србина!

Могу ови што уклањају Давидово срце радити по налогу оних који су убили Давида, ако се то убиство заиста и десило. И могу они сви заједно вјеровати да Правда за Давида руши Републику Српску. Али Давидово срце постаје симбол борбе против "четири ес". Против свега оног што у српком друшву и српској култури не ваља. На сличан начин као што је и црвена петокрака била симбол борбе против "четири ес" и кокарде.
 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.