Удри га Мехмеде или како побиједити национализам

Шта је одговор на национализам? Игнорисање? Физички обрачун? Пријава омбудсмену за људска права? Не. Требамо користити једино ефектно оружје које нам је дало провиђење, које нас је служило све ове вијекове и које нас никад није издало. Зајебанцију.

cutahija.haris / 23. мај 2019

Пише: Харис Ћутахија

Ако сте се икада питали зашто су сви националисти глупи и затуцани, одговор је једноставан. Неко ко нема личних квалитета и остварења којима се може поносити, неко ко нема властити идентитет, тражи своје мјесто у групном идентитету. Они су националисти, хулигани, залуђени упосленици трговинских ланаца који на море носе пешкир са логом своје фирме. Они су свјетина која линчује.

Занимљиво је то како су на Западном Балкану до краја седамдесетих година прошлог вијека националисти званично били статистичка грешка, а деветесетих су постали огромна већина. То је посљедица менталитета стада. Свјетини треба чобан, месија, а идеологија коју чобан пропагира  уопште није битна, у другом је плану. Такав појединац, припадник стада, хоће да одушевљено стоји пред телевизијом у својој гарсоњери док на државном каналу говори његов Спаситељ и није му битно што му се на пластичном столу хлади угријано хаше. Њему треба неко ко ће дати виши смисао његовом малом и јадном животу. Он хоће и кривца за оно хаше на столу, за неплаћену рату кредита и голфа двојку којем је отишла ламела.

Рјешење је национализам. Свој ће понос делегирати на своју нацију, поносити се прецима, нечим с чим се родио, нечим што лично није урадио. Бит ће дио догме која ће га убиједити да је бољи од осталих, да заслужује најбоље. За све што не ваља у његовом узвишеном животу крив је онај преко ријеке.

Њему попут дроге требају ријечи од којих ће се најежити. Његов ће вођа вриштати "крв и тло" а он ће одушевљено клицати јер не зна да то значи да ће он лично лити крв за вођину некретнину. Није битно и ако је пролије. Од принципа неће одустати јер би онда био идиот у својим очима након свих ових година залуђености, одрицања и личних жртава за идеју.

Национализам се састоји од носталгије према имагинарном златном добу племена, стремљењу ка почетку новог златног доба и мржњи према сусједним племенима које ово стремљење спрјечавају. Посљедице национализма су масовна дубока параноја, свјесно лицемјерје и комплекс ниже вриједности.

Националиста другоме фактурише све што презире код себе самог. То можемо прочитати у националистичким расправама у коментарима на вијести по друштвеним мрежама. Једни друге оптужују за некупање, неписменост, итд. Себе и своју нацију покушавају дићи на пијадестал омаложавањем другог и љубав доказују мржњом.

Како препознајемо националисте? По дугим љубавним рециталима упућеним његовој етнији? По махању националном заставом? По садњи цвијећа у националним бојама? Не. Препознајемо их по насиљу, вербалном и физичком, по мржњи према другом и другачијем.

Ту се враћамо на ону флоскулу националиста, кад кажу да је национализам љубав према нацији. Не, није. Национализам је мржња према другима и увертира је за фашизам, то нам показује хисторија. Био је увертира за ратове у бившој Југославији и препрека је нормалном животу и преко двадесет година послије.

Национализам је ирационалан, неутемељен, глуп и никад нема позитивну конотацију. Националисти позивају на насиље, мржњом загађују јавни простор и злоупотребљавају демократију и право на слободу говора.

Шта је одговор на национализам? Игнорисање? Физички обрачун? Пријава омбудсмену за људска права? Не. Требамо користити једино ефектно оружје које нам је дало провиђење, које нас је служило све ове вијекове и које нас никад није издало. Зајебанцију. Треба им систематски показивати како су глупи и смијешни. Зајебавати их на сваком кораку, за сваку изјаву, за сваки поступак, за сваки испад. На друштвеним мрежама, на улици, у продавници, на предизборном скупу. Одупријети им се зајебанцијом. Хумор се веже за интелигенцију и ту они нису баш у предности. Дакле, само оштро, брутално и без пардона. Ни они не штеде наше осјећаје, па ни ми не требамо њихове.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.