Више од игре

Dragana85 / 07. септембар 2017

 

1. семптембар је иза нас. Крај је летњем распусту. Школа је почела и за родитеље и за дјаке. Одрасли трче за новцем, а наши малишани су претрпани градивом. Чини ми се све мање имамо времена за дружење једни са другима. Посете другара су се свела на пар сати викендом. Деца и оно мало слободног времена проводе уз цртаће и игрице. Питам се како их растеретити обавеза, како им организовати дан, а да притом не занемаре своје образовање, своју будућност.

Сваком детету су његове школске обавезе тешке и досадне. Већина од њих безвољно седе за столом када раде домаћи. Не треба им узети књигу и учити са њима да би брже завршили. Потребно им је објаснити и мотивисати их да уче ефикасније. Причала сам више пута са својим дететом, док нисам успела да у њеној лепој главици промени приступ. Схватила сам да је најефикаснија метода награде. Рекла бих јој, заврши то до пет и ако је добро водим те у парк. Увек сам одмах проверавала како је урадила, да не би дошло да контра ефекта и отаљавања. Неколико награда попут парка, кекса или одласка код другарице у њеној глави су променили слику. Сада она зна, да што пре заврши обавезе имаће више времена за игру. Заправо то и није игра, то је њихов живот.

У настојању да њој помогнем и да је научим да ефикасније обавља обавезе схватила сам да и ја могу много боље организовати своје. Прво сам приметила да сам правим много нереда, све у журби и под изговором да сад немам кад. Увела сам себи правило, шта год узмем, морам чим завршим вратити на место. Резултат је запањујући. Кућа је увек спремна. Уз то само једном недељно је потребно за веће спремање. Досад сам морала више пута недељно да спремам и увек сам одлагала и кућа је увек била у хаосу.

Вишак времена посветила сам себи. Трчање два пута недељно, дијета које се коначно придржавам учиниле су да се осећам сигурније и задовољније. Мада морам вам признати, да ми највише од свега годи пола сата масаже недељно које приуштим себи. Посматрам своје дете и видим да је и оно ушло у одговарајући систем. Чим додје из школе пресвуче се и одмори уз један цртани. Затим за два сата заврши сав домаћи и преостаје јој неколико сати за игру. Видим да је и она сама срећнија и да је неколико мојих разговора уродило плодом.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.