10 некад популарних послова којих више нема (можда ни не знате да су постојали)

СВИЈЕТ се убрзано мијења. Нове технологије увеле су велике промјене у пословном сектору па тако нека занимања која су прије сто година била уобичајена и врло популарна, данас више не постоје. Не само да не постоје него за нека чак више нитко и не зна да су постојала.

Index / 06. октобар 2018

БригхтСиде је саставио попис некад уобичајених и популарних занимања која су нестала у посљедњих сто година.

1. Кноцкер Упперс (Куцачи на прозоре)

Ово занимање било је врло популарно у Великој Британији и Ирској. У неким је подручјима постојало чак до 1970-их година. Лјуди који су се бавили овим занимањем куцали су штапом на прозоре како би пробудили људе. Ако сте се запитали тко је будио "кноцкер упперс", одговор је - нитко. Наиме, ови људи су најчешће спавали дању, а били будни ноћу.

2. Пијанист у кину

Ово занимање било је врло популарно у вријеме нијемих филмова кад је уз слику на екрану била потребна и глазбена пратња. Глазбеници запослени у кинима најчешће су импровизирали свирајући глазбу сукладно догађајима на филму. 

3. Носачи воде

Ово занимање било је уобичајено прије појаве водоопскрбног сустава. Носачи воде су били људи који су опскрбљивали кућанства водом из оближњих извора воде (ријека, бунара, итд.)

4. Телефонист

Корисници телефона некада су морали бити спојени ручно, а управо су то радили телефонисти. У прошлости су се овим занимањем најчешће бавиле жене, а професија се сматрала изузетно угледном јер су је могле радити особе угодног гласа, пристојних манира, доброг здравља и мирног карактера. Такођер, било је доста важно и да особа која се бави овим послом буде нешто вишег раста како би могла досегнути комутатор. Посао телефониста захтијевао је прецизност јер се у само осам секунди морао прихватити позив и пронаћи прави утикач за спајање с траженом особом.

5. Читачи у творницама

Некада су у творницама постојали људи који су наглас читали новине или књиге како би забавили раднике у творницама, примјерице текстилним творницама и слично. Ти људи су били плаћени од новца радника. Кад се појавио радио, ова професија почела је нестајати, но БригхтСиде пише да још постоји на Куби у творницама цигарета.

 

6. Раг-анд-боне мен (Скупљачи крпа и костију)

У 19. и почетком 20. стољећа постојали су људи који су куповали остатке из кућанстава и продавали их творницама које су их рециклирале за, примјерице, производњу папира, одјеће или љепила. Раг-анд-боне мен куповао би старе крпе, папир, ужад и кости те остале материјале који су се рециклирали за даљњу производњу. Ово је занимање било врло раширено па је тако 1884. године у Паризу било чак 50 тисућа регистрираних скупљача крпа и костију. Како је индустрија напредовала, тако је ово занимање нестајало.

7. Постављачи чуњева

Постављачи чуњева били су, као што назив каже, људи који су били задужени за постављање чуњева у кугланама прије аутоматизације. Дакле, кад би нетко срушио чуњеве, њихов задатак је био да их поновно поставе на своја мјеста. То је био слабо плаћен посао који су углавном обављали тинејџери и ученици. 

8. Лјудски калкулатори/рачунала

Прије појаве првих рачунала, постојала су такозвана људска рачунала. И премда су жене тијеком повијести често биле подцјењиване, ово је још једна пракса која показује да су жене у многочему надмашивале мушкарце. Наиме, и овим су се послом углавном бавиле жене које су рачунајући судјеловале у пројектирањима, развоју оружја тијеком Другог свјетског рата те програмирању првих електроничких уређаја.

9. Скупљач пијавица

Ови су се људи бавили скупљањем пијавица у медицинске сврхе. Врло често су користили своје ноге да би привукли ове мале крвопије. То је, нажалост, често негативно утјецало на здравље скупљача пијавица 

10. Нажигачи

Стољећима су уличне лампе морале бити ручно паљење и гашене, као и одржаване. То су радили људи који су се називали нажигачима. Ово је занимање било уобичајено и врло популарно, понајвише у 19. стољећу. Касније је индустрија направила своје те су се лампе могле палити аутоматски. Но ово занимање ипак није у потпуности нестало. Ако нисте знали, Загреб је једини град на свијету који још увијек има јавну расвјету која се пали ручно. Градска плинара Загреб, у чијој је надлежности плинска јавна расвјета, тренутно има два нажигача, а један од њих ускоро иде у мировину.

 

Инде

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.