12 најгорих навика за ваше ментално здравље

Депресија је обично изазвана факторима на које не можемо да утичемо: смрт блиске особе, губитак посла или финансијски проблеми.

BUKA / 15. новембар 2014

Али мале одлуке које правите сваки дан могу да утичу на ваше расположење више него што мислите. Ваше навике на друштвеној мрежи, физичка активност, чак и начин на који ходате могу смањити вашу позитивну енергију, а да и не примијетите. Срећом, ова понашања могу се мијењати. Прочитајте 12 начина на које саботирате властито расположење, и шта можете урадити да бисте то окренули у своју корист.

1. Ходате погрбљени

Наше расположење може да утиче на начин на који ходамо, али и обрнуто, открива истраживање објављено у Јоурнал оф Бехавиор Тхерап анд Епериментал Псцхиатр. Истраживачи су открили да када су субјекти били замољени да ходају повијених рамена и са минималним покретима, осјећали су се мање расположеним. Штавише, учесници који су ходали погрбљени упамтили су више негативних него позитивних ствари.
Орасположите се: Подигните главу и исправите леђа како бисте остали фокусирани на позитивне ствари.

2. Фотографишете све
Насумице усликане слике могу вам отежати да се сјетите тих тренутака, каже студија објављена у Псцхологицал Сциенце. У студији, учесници су обилазили музеј и посматрали неке објекте, а неке фотографисали. Након тога теже су се сјећали предмета које су фотографисали од оних које нису. "Објектив је вео испред ваших очију, за који и не схватате да је уопште ту" - каже Диедра Л. Цла професор на Универзитету у Кенмору, асх.
Орасположите се: Усмјерите своју пажњу на предмете када их фотографишете или, још боље, само сједите и уживајте. Посматрајте љепоту и учествујте у акцији. То су ствари које нас чине ментало јачим - каже Цла.

3. Дозвољавате насилнику да утиче на вас

Малтретирање се не завршава када напустите школу. Око 54 милиона радника, тј. 35% запослених Американаца, су мета силеџија у неком тренутку својих каријера. Више од 70% људи су свједочили малтретирању на свом радном мјесту - каже Ериц К. Леонард, психотерапеут и аутор књиге "Емоционални тероризам: Уништавање ланаца токсичких веза." - "Бити нападнут на мјесту поноса и самопоштовања може бити поражавајуће. То чини људе емоционално нестабилним, толико да је некада тешко чак и отићи на посао.
Орасположите се: Савјетујемо да прво закажете преглед код доктора да поразговарате о вашем психичком и физичком здрављу.

4. Не вјежбате
Размислите о овоме. Ако сте физички активни три пута недељно, ризик за депресију умањује се за 19%, наводи се у студији на ЈАМА психијатрији. Пратећи више од 11.000 људи рођених 1958. године, до 50 година старости, и снимањем симптома депресије и нивоа физичке активности у редовним интервалима, истраживачи су открили повезаност између физичке активности и депресије. Лјуди који су били депресивни су били мање физички активни и обрнуто. Уствари, сваки пут кад су били активни ризик за депресију се смањује за 6%.
Орасположите се: Само изађите и крећите се. То не мора да буде дуго, ходајте до посла ако сте у могућности, попните се уз степенице - свака активност помаже и вашем уму да се креће.

5. Одуговлачите

Размислите о задатку који одлажете. Ако је разлог тај што вам је то досадно, или вам се једноставно не ради, добро, не можемо вам помоћи. Али ако избјегавате задатак јер вас узнемирава или се плашите пораза, онда вас одлагње може само још више унервозити.
Орасположите се: Прије него што се коначно позабавите својим проблемом директно, урадите нешто што ће вам помоћи да се ослободите анксиозности, на примјер слушајте музику или трчите. На овај начин можете убацити и мало забаве, умјесто стреса.

6. У токсичној сте вези

Постоји много људи који пате од анксиозности и депресије, а не схватају да је то до отровног односа. То изједа самопоштовање. Нјихови партнери вјерују да су они некомпетентни или себични. Понекад су потребне године да људи схвате да њихова депресија потиче од њихових односа.
Орасположите се: Можда ће вам бити потребна помоћ са овим. Прво покушајте примијетити да ли вас партнер вријеђа. Затим се консултујте са професионалцем, чланом породице или блиским пријатељем да вам помогну да уочите знакове.

7. Схватате живот преозбиљно
Саплетете се на пукотину у тротоару и умјесто да не обраћате пажњу на то, најежите се од срама. Ако то личи на вас, вријеме је да пронађете начин да се смијете више. Постоје многе студије које показују предности смјеха за ваше здравље, а то укључује и ментално здравље. Смијех је лијек за анксиозност и депресију.
Орасположите се: Тражите хумор сваки дан. Гледајте смијешну ТВ емисију или проведите вријеме са пријатељима који вас насмијавају. Можете чак и да пробате волонтирање са дјецом.

8. Не спавате довољно
Сан утиче на све, емоционалне и менталне способности, као и на фукционисање нашег тијела. Сан је начин на који се наше тијело регенерише и без чега се систем квари.
Савјет: Покушајте схватити зашто не спавате, а затим преузмите кораке да створите миран амбијент.

9. Никада нисте сами

Између дјеце, посла, брака и других активности, не можете наћи тренутак да будете сами. Проналажење времена за себе је значајно, без обзира да ли је то 10 минута, сат или дан. Када немате вријеме за себе, постоје шансе за анксиозност и депресију.
Савјет: Одвојите вријеме у току дана само за себе. И држите се тог распореда.

10. Не разговарате заправо са људима

Ако првенствено користите поруке, Фацебоок и остале друштвене мреже да бисте остали у контакту са пријатељима, немате значајан контакт. Фацебоок је забаван, али није прави разговор који нам омогућава да разумијемо људе. Тиме само смањујемо наша искуства и осјећања. Паметни телефони такође утичу на пажњу, захтијевају хитно јављање. Такође смо навикли да имамо више виртуелних него личних веза.
Савјет: На крају живота број сљедбеника није битан, већ број пријатеља. Закажите састанак са пријетељем, чланом породице или партнером барем једном седмично.
11. Не можете живјети без телефона

Када сте посљедњи пут били без телефона? Не можете се сјетити? То није добар знак. Са свим уређајима који су око нас, никада се истински не одмарамо и регенеришемо наша тијела и умове. На крају то се може манифестовати кроз депресију или анксиозност.
Савјет: Донесите одлуку да се барем једном седмично, макар и на пола дана, одрекнете свих уређаја.

12. Радите више послова одједном

Сви ми знамо радити више ствари у исто вријеме. Једемо ручак за радним столом, прелиставамо Фацебоок док гледамо ТВ и константно шаљемо поруке. Истраживања показују да, иако многи људи вјерују да су продуктивнији кад раде више послова одједном, то није заиста случај, само нам ствара стрес, чини нас несвјесним окружења и не можемо ефикасно комуницирати.

Савјет: То је једноставно, спустите телефон, искључите ТВ и обратите пажњу на оно шта радите. Дозволите да ваш мозак обради све што вам се дешава у реалном времену. То је најбоља ствар коју можете урадити за своје ментално здравље.

 

 

Извор Хуффингтон Пост,за БУКУ превела Кристина Ђурић

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.