13 чињеница о земљи која има министарство среће и нема ниједног бескућника

Бутан, мистериозна и сликовита земља смјештена између Индије и Кине била је затворена за туристе до 1974. године. Данас свако ко је спреман на прилично компликован процес за визу и има довољно новца може да посјети ову земљу, јавља Ноизз.рс

BUKA portal / 02. мај 2019

Ипак, иако су границе отворене, краљ још увек покушава да ограничи број туриста различитим методама, пише Бригхт Сиде и доноси 13 чињеница о тој земљи с популацијом од нешто више од 800.000 људи.

13. Нема интернета и телевизије

У Бутану су интернет и телевизија били званично забрањени до 1999. Ипак, било је немогуће изоловати целу земљу од модерне технологије па је краљ одлучио укинути то правило. Бутан је био последња земља на свету која је почела да користи телевизију.

2. Министарство среће

Како би се бринули о унутрашњем миру људи, у Бутану је 2008. основан Одбор за бруто националну срећу. Чак и на попису становништва постоји колона у којој можете навести јесте ли задовољни својим животом или не. Осим тога, Бутан је једна од неколико земаља у свету које имају министарство среће, а како многе земље мере БДП, они мере и срећу. Квалитет живота одређен је тако равнотежом између њихових финансијских и менталних вредности.

11. Нема бескућника

У Бутану нико не живи на улици. Изгуби ли човек дом, треба само да се јави краљу који му онда поклони комад земље на којем може да изгради кућу и узгаја воће и поврће.

10. Бесплатно здравство

Сваки становник Бутана има право на бесплатно здравство. И традиционална и класична медицина су уобичајене у Бутану, а особа може сама да одлучи о начину лечења.

9. Национални дресс цоде

Људи у Бутану носе традиционалну одећу. Мушкарци носе одоре до колена, а жене дуге хаљине. Друштвени статус особе идентификован је бојом шала који је пребачен преко левог рамена. Обични људи носе беле мараме, а племићи и свештена лица носе жуте.

8. Забрана пушења

Краљ Бутана донео је закон који забрањује узгој, жетву и продају дувана у земљи. Тамо је немогуће купити дуван. Туристи који успеју да прикупе сва потребна документа за прелазак границе морају платити велику накнаду ако желе са собом понети цигарете.

7. Брига за животиње и природу

Земља је стварно забринута за екологију и природу, а посебну пажњу посвећују стаблима. Бутан је 2015. поставио и светски рекорд када су људи засадили 50.000 стабала за само сат времена.

6. Кухиња

Већина становника Бутана су будисти. С обзиром на то да та религија поштује цео животињски свет, вегетаријанство је тамо јако често. Главна намирница коју користе је пиринач, али обичан пиринач не може да успе на таквим висинама па људи узгајају црвени - који је прилично тврд и има специфичан укус.

5. Туризам

Иако је краљ отворио земљу за туристе, не дозвољава им приступ целој земљи. Бутан могу посетити само с групом других туриста.

Све документе и визе издаје фирма коју је именовала држава. Да бисте добили дозволу, морате платити све трошкове унапред (авионске карте, хотел, таксе, услуге туроператера и водича, визу и осигурање).

У земљи можете путовати само с водичем: никада не бисте имали прилику сами да се прошетате. Организатор путовања нуди разне забавне програме за све туристе. Један дан обично кошта око 250 долара.

Постоји само једна авио компанија која обавља све летове у земљу и из ње, а цене хотела (били јефтини или луксузни) одређује влада.

4. Традиција наследства

Жене се цене и поштују у Бутану, а њихова традиција наслеђивања то и показује. Сву имовину наслеђује најстарија ћерка, а не син.

3. Екологија је најважнија ствар

Док је читав свет преокупиран ознаком "био", Бутан заправо живи био. Код њих је против закона увозити или користити хемијске производе. Све што користе се узгаја у земљи и потпуно је природно.

2. Традиције венчања

У Бутану је забрањено ући у брак са странцем. Краљ чини све што може како би сачувао јединственост и изолацију од остатка света. Током церемоније венчања свештеници читају мантре. Верује се да тај процес младенцима омогућава изградњу чврсте менталне везе. Тек након што се изведу сви потребни ритуали, пар постаје породица. По правилу, мушкарац долази у женину кућу, а кад заради довољно новца, могу се одселити у другу кућу.

1. Путеви

У главном граду земље Тхимпху нема уопште семафора, али то не представља никакав проблем људима. Сви знакови цртани су руком.

Извор: индеx.хр

Преузето са Ноизз.рс


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.