15 мудрости “оца” мотивације: “Не привлачите оно што желите, већ оно што јесте!”

Неке од најснажнијих лекција, које су ми промијениле живот, научила сам од једног сјајног човјека који се зове ане Дер и подијелит ћу их с вама.

Luminita Saviuc / 17. април 2017

ане Дер је био мотивацијски говорник, терапеут и аутор. Многи га сматрају ‘’оцем мотивације’’. Редослијед ових лекција није битан јер су ми све подједнако важне.

1. Сурадња је здравија од надметања

Усавршавајте се стално, толико да се немате времена успоређивати и натјецати с другима. Сви смо у овоме заједно и тај осјећај одвојености нас све чини само слабијима стварајући нам бол и патњу.

“Ако сте увијек у журби, покушавајући бити испред неког другог или су туђи резултати мотивација за вас, та особа онда има контролу над вама.” – ане Дер

2. Ако волите људе онда их немојте покушавати промијенити

Када волите некога, волите га због онога што јест, без наметања своје воље и без сталних покушаја да је промијените.

“Лјубав је способност и спремност омогућити онима до којих вам је стало да буду оно што су изабрали за себе, без икаквог инзистирања да ви будете задовољни.” – ане Дер

3. Незнање није блаженство

Допустите себи да проширите свој ум мало више сваког дана, одустаните од етикетирања других и бит ћете сретнији. Ако константно говорите “НЕ” необичним идејама, стварима, догађајима, људима, како очекујете да ћете напредоватие кроз живот? Пробајте нове ствари и ако то чини ваш живот бољим, држите се тога. Ако не, онда само пустите, то је тако једноставно.

“Највиши облик незнања је када одбијете нешто о чему не знате баш ништа.” – ане Дер

4. Ви нисте жртва овог свијета

Када изговарате реченице типа: “ти ме излуђујеш, ова ме ситуација узнемирује, не могу вјеровати да ме овако третираш” итд., ви играте игру жртве. Преузмите одговорност за властите мисли, ваше осјећаје и дјеловање. Тиме више нећете давати моћ силама изван себе. Када вам нешто негативно стане на пут, ви ћете стати и умјесто реакције, ви ћете одговорити на све и свакога. Нећете више бити жртва, већ особа која је свјесна своје унутарње снаге и моћи.

“Како вас људи третирају је њихова карма, како ви реагирате је ваша карма.” – ане Дер

5. Пронађите се у самоћи

Ако сте опуштени у својој кожи и ако заиста волите себе, нећете се бојати провести неко вријеме сами. Уживат ћете у времену које проведете сами подједнако као када сте окружени људима које волите.

“Не можете бити усамљени ако волите особу с којом сте сами.” – ане Дер

6. Одбијање вас чини јачим

Ако имате повјерења и слушате своје срце и интуицију, увијек ћете знати гдје ићи и што радити са својим животом. Без обзира колико се врата затвори испред вас, ви нећете одустати и прихватити одбијање, јер вас то чини јачим и бољим, а не огорченијим.

“Будите захвални свим оним људима који су вам рекли НЕ. Због њих сте успјели све постићи сами.” – ане Дер

7. Самопоштовање не можете добити од других

Ако непрестано тражите изван себе одобравање и потврђивање, никада нећете бити сретни. Сви смо другачији и сви видимо ствари на различите начине, али ваша репутација није нешто што можете контролирати. Ваша репутација није у вашим рукама, зато престаните удовољавати свима око вас и почните удовољавати СЕБИ. Ви сте особа која је најбитнија и ако нисте задовољни с тиме што јесте, шансе да други буду сретнији с вама такођер нису велике.

“Самопоштовање не може бити потврђено од других. Ви сте вриједни, зато што ви тако кажете. Ако ваша вриједност овиси о другима, онда је то њихова вриједност.” – ане Дер

8. Ви не привлачите оно што желите у вашем животу, већ привлачите оно што ви јесте

Лјуди често мисле да ако се фокусирају довољно на нешто што желе, да ће уз закон привлачности добити све што пожеле у животу, али ствари тако не функционирају. Ако очистите свој ум и своје срце, привући ћете многе предивне ствари у ваш живот и обиље неће бити нешто за чим ћете јурити, јер ће оно јурити вас. С друге стране, ако је ваш ум и срце пуно негативности, у вашим животима ће се појављивати и негативност у свим облицима.

“Ако сте опсједнути да поразите оног другог и да га побиједите под сваку цијену, онда вам је зајамчено да ћете привући вибрације еквивалентне том размишљању у свој живот, чак иако вјежбате јогу и дубите на глави изговарајући мантре сваки дан.” – ане Дер

9. Не постоје границе онога што можете постићи – ви сте неограничено биће

Не постоје границе онога што можете постићи, само оне које ви одлучите наметнути сами себи.

“Када аргументујете своја ограничења, све што добијете су ваша ограничења.” – ане Дер

10. Рај на земљи је избор који морате донијети, а не мјесто које морате пронаћи

Фокусирајте се на лоше и то је све што ћете видјети и привући у свој живот. Фокусирајте се на добро и то је све што ћете видјети и привући у свој живот.

“Лјуди који воле живе у вољеном свијету. Непријатељски расположени људи живе у непријатељском свијету. Исти свијет.” – ане Дер

11. Нема потребе да се живцирате око свега

Вјеровали или не, постоји невидљива сила која креира цијели свијет, читав универзум и та сила је доступна свима нама у тренутку када престанемо покушавати све направити сами, у тренутку када одлучимо дозволити догађајима да крену својим природним путем и једноставно се крећу својим тијеком.

“Добро јутро, овдје Бог. Ја ћу се позабавити с твојим проблемима данас. Није ми потребна твоја помоћ. И зато ти желим да имаш чудесан дан.” – ане Дер

12. Све што вам је потребно већ је у вама

У овом тренутку ви имате све, сада и овдје. Ништа вам не недостаје. Одвојите вријеме бити у миру барем 5 минута сваког дана и временом ћете открити да имате приступ срећи, миру и обиљу и да се све што је добро налази у сваком тренутку.

“Ви имате све што вам треба за потпуни мир мир и срећу управо сада.” – ане Дер

 

13. Не постоји крај вашем особном развоју

Особни развој не завршава с вашом школом. За тренутак када се престанете развијати можете рећи да сте престали живјети.

“Појединци који сами себе етикетирају кажу: ‘Ја сам готов производ у овом подручју и никада нећу бити другачији’. Ако сте готов производ, упакиран и склоњен, ви сте престали расти.” – ане Дер

14. Будите реални, очекујте чуда

Постоји велика сила у Универзуму, Извор свега и она чини себе доступном вама оног тренутка кад се ви ускладите с оним што сте ви заиста дубоко у себи, стварајући чуда за вас и оне које волите.

“Једном када вјерујете у себе и кад видите своју душу као божанску и племениту, ви ћете се аутоматски претворити у биће које ствара чуда.” – ане Дер

15. Слиједите своје срце и бит ћете успјешни

Ово је тако моћна истина да ју само неколицина од свих нас заиста живи и истражује. Кад пронађете сврху у својем животу, када се усредоточите на то да дајете најбоље од себе овом свијету, обиље ће слободно улазити у ваш живот и ви ћете открити срећу за коју никада нисте помислили да може бити ваша.

“Радити оно што волиш је темељ обиља у твом животу.” – ане Дер

Извор: пурпосефаир.цом


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.