18. рођендан Бука магазина - Ко смо ми?

Овог децембра прослављамо 18.рођендан. Хвала вам на повјерењу, хвала на времену које одвајате за читање наших текстова и што пишете коментаре. Били сте и јесте главни разлог нашег постојања!

BUKA / 06. децембар 2018

Сањајмо да немамо изборе свако мало, да поред тога што знамо имена свих политичара, који нам животе компликују, знамо и имена барем пет комшија крај којих живимо. Сањајмо да нам и није толико битно како нам се комшије зову, колико је битно да ли можемо да им оставимо кључ од стана, да заливају цвијеће и припазе на лопове, а кад идемо на одмор.

Ко смо ми?

Укратко група људи која жели да остави траг о себи, траг о постојању у овом чудном времену препуном глупости.

У септембру 2000. смо покренули принтани магазин БУКА.

Емисију БУКА покрећемо у 2001. години и до данас смо урадили преко 200 емисија са више од 700 гостију са простора цијеле бивше Југославије.

Портал БУКА један је од од најчитанијих политичких портала у БиХ.

По последњим истраживањима око 70% младих чека са нарочитом жељом тренутак да одавде заувијек оде.

Гледајући по томе ова земља у будућности ће бити земља стараца и затворених породилишта, омеђена глупошћу и ограниченошћу, бесперспективом. А то банда која нам је ово направила и хоће. Е, па, неће моћи. Ми остајемо. Остајемо да остваримо своје снове и учинимо их стварношћу.

А снови су нам обични и људски.

Ти нам требаш јер то једино можемо заједно.

За почетак могли би из употребе избацити сва разочарења, понижавања, подлости и себичности учињене нама и оне које смо неразмишљајући чинили другима.Избацити све лоше људе којим смо и сами омогућили да нас, неуке и слабе, воде кроз једино нам и само наше вријеме претварајући нам куће, улице, животе и драге људе у робу, чијом су продајом остваривали своје нељудске интересе и заузимали  позиције власти.

Кад све избацимо можемо, рецимо, сањати. Можемо ли? Ајд', да пробамо...

Да сањамо да живимо у држави насмијаних политичара који се боре за своје грађане и испуњавају обећања. Да сањамо да нас се нешто и пита у простору који називамо својом државом. Да нам је историја мало мање деструктивна, губитничка и самоубилачка.
Можемо сањати слободне и храбре новинаре.
Да се телефони прислушкују модернијим техникама, а не само старим па је то некултурно и непријатно очито.
Да се директори боре за своје раднике, професори за студенте.
Сањајмо да немамо изборе свако мало, да поред тога што знамо имена свих политичара, који нам животе компликују, знамо и имена барем пет комшија крај којих живимо. Сањајмо да нам и није толико битно како нам се комшије зову, колико је битно да ли можемо да им оставимо кључ од стана, да заливају цвијеће и припазе на лопове, а кад идемо на одмор.

Да сањамо да идемо на одмор редовно, сваке године, и да нас на границама цариници пропуштају не гледајући нас чудно односећи пасош на провјеру

Да имамо гдје изаћи викендом, да пиће и гориво не мијешају са водом. Сањајмо да имамо само мало обичних људских брига и проблема...

Сањајмо пуна позоришта, културне хепенинге, нечије очи... уљудне јавне службенике, солидне путеве, плате са само малим закашњењима, пуне трпезе...

Можемо сањати да не мислимо нагулити одавде чим се за то стекну услови, а они што су отишли хоће да се врате јер је овдје боље и, наравно, јер сунце туђег...

Пробудимо се.

Нови је миленијум. Вријеме у ком ће ствари о којим данас размишљамо као битним, бити то све мање. Вријеме у ком ће све мање бити важно одакле си, шта си , ком се Богу молиш, молиш ли се уопште. Битно ће бити само једно - ШТА НУДИШ. Свом хаустору, радном мјесту, граду, држави, планети, Богу... шта нудиш.
ШТА?
Е, па тако ће нам онда и бити.
И зато БУКА, јер доста је било тишине...

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.