19. Међународни фестивал позоришта за дјецу - БАЊА ЛУКА 2020.

Дјечије позориште Републике Српске, од 6. до 12. октобра 2019. године, огранизује деветнаесто издање Међународног фестивала позоришта за дјецу - Бања Лука 2020.

BUKA portal / 03. септембар 2020

 

Овај, иначе један од најпрестижнијих међународних фестивала позоришта за дјецу на Балкану, представиће бањалучкој публици најсавременија луткарска остварења из Шпаније, Чешке, Бугарске, Пољске, Србије, Словеније, Хрватске и БиХ.

Епидемија вируса корона и ванредне околности у којима функционише цијели свијет, зауставила је многе врхунске догађаје из свијета умјетности, али су ови проблеми са друге стране произвели и нове линије комуникације и заједништва, којом су умјетници солидарно одлучни у узајамној подршци.

Тако су и колеге из Шпаније, Чешке, Бугарске и Пољске прихватили  приједлог дирекције бањалучког Фестивала да се снимак њихових представа пројектује на платну, на Малој сцени Дјечијег позоришта.     

Они, наиме, због епидемиолошких стандарда везаних за међународна путовања, неће  доћи у Бања Луку, али ће "стићи" њихове представе. Ријеч је о представама „Целесте” Позоришта Луз Микро у Пунто, Сијера, Шпанија, “Авантуре медвједића”,  Позоришта "Лалка", Варшава, Пољска,  “Успавана љепотица”, Позоришта  "Драк",  Храдец Кралове, Чешка Република и „Сњежана и седам патуљака“, Луткарског позоришта "Георги Митев", Јамбол, Бугарска.

Све представе су у такмичарском програму Фестивала и оцјењиваће их међународни жири у саставу: проф др Бранка Рудман, драматург из Загреба (Хрватска), Владан Ђурковић,  редите , директор Позоришта лутака "Пинокио" из Београда, (Србија) и Александра Спасојевић, глумица Дјечијег позоришта Републике Српске, који ће  додијелити награде: Гран-при односно награду за најбољу представу у цјелини, награду за најбољу режију, сценографију и музику, као и пет равноправних глумачких награда.

Свечано отварање Фестивала је 6. октобра 2020. године у 19 часова, након чега ће бити изведена и прва такмичарска представа -  „Гуливер“, у извођењу Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда.
    Потом слиједе представе  “На вуковом трагу”,  Позоришта младих, Нови Сад, Србија ,  “На трагу” Градског казалишта "Зорин дом", Карловац, Хрватска ,  “Пинокио”, Лутковног гледалишча, Марибор, Словенија,  “О њежности”, ·Позоришта лутака, Мостар,  „Флекавац”,  Градског казалишта лутака, Ријека, Хрватска, “Тобија” Позоришта младих, Сарајево и  “Дивљи лабудови”,  Позоришта лутака Ниш, Србија.

Селектор овогодишњег Фестивала, Слободан Перишић истиче да је уз све околности и чињеницу да ће 8 представа бити изведено уживо, а 4 ће бити пројектоване на Малој сцени, у потпуности заокружена његова визија овогодишњег Фестивала, нарочито због нових луткарских рукописа из Шпаније и Чешке, који ће се први пут наћи на репертоару Међународног фестивала позоришта за дјецу у Бања Луци.

И овогодишњи Међународни фестивал позоришта за дјецу датумом је везан  уз Међународну недјељу дјетета и посебну мисију има у смислу едукације дјеце и младих, јачању постојеће и стварању нове позоришне публике. Осим приказивања највриједнијих и умјетнички  најрелевантнијих сценских остварења за дјецу из домаће и међународне продукције, Фестивал посјетиоцима нуди "поглед на друге", како би најмлађа публика развијала осјећаје за умјетност, за вриједно и лијепо, а које већ баштини уз своје "домаће" позориште.

Како ове године за Фестивал  неће бити организованих, школских посјета, све представе ће се играти за грађанство, у термину од 18, односно 19 часова. Цијена улазнице је 5 КМ.

Фестивал се одржава под покровитељством Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске и Града Бања Лука.


Порука Дјечијег позоришта упућена театрима учесницима

"Поштоване колеге, достављамо вам репертоар овогодишњег, 19. Међународног позоришта за дјецу Бања Лука 2020., који ће се одржати од 6. до 12. октобра 2020. године.
 
 Свјетска пандемија вируса корона јесте зауставила оптимизам и онемогућила да се уживо сретнемо са свим колегама, али је најважније да заставе нашег Фестивала буду високо на јарболу умјетности. Хвала вам што сте својим ставовима и одлукама подржали нашу одлучност да Међународни фестивал позоришта за дјецу и деветнаести пут буде симболичка копча луткара Европе којом ћемо сви заједно учинити све за дјецу. У мисији за дјецу и свијет дјетињства у којем се ријеч умјетност пише узвишено великим словима, наш Фестивал ће и ове године остварити свој племенити циљ. Хвала вам!"

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.