24 књиге које је волио Габријел Гарсија Маркес

Колумбијски нобеловац, Габријел Гарсија Маркес, аутор је дела која се данас налазе на листама омиљених, али и најбољих свих времена према гласовима како публике тако и критичара и самих писаца. Он сам издвојио је неке наслове који су оставили највећи утицај на њега, и како можемо видети у изводима из његових текстова, формирали га и као човека и као аутора, па се није устручавао да им ода почаст местом на својој листи најзначајнијих дела која је прочитао и из којих је учио.

Kultviši se / 05. март 2018

1. Чаробни брег, Томас Ман

    Громогласан успех романа Чаробни брег Томаса Мана резултирао је интервенисањем ректора како не бисмо током целих ноћи остајали будни чекајући да се Ханс Касторп и Клавдија Шоша пољубе. Било је ту и невиђене напетости у свима нама који смо седели на својим креветима како не бисмо пропустили ниједну реч сасвим необичних филозофских дуела између Нафте и његовог пријатеља Сетембринија. Читање је те ноћи потрајало више од читавог сата и било је поздрављено салвом аплауза.

2. Човек са гвозденом маском, Александар Дима
3. Уликс, Джејмс Джојс

    Једног дана Хорхе Алваро Еспиноса, студент права који ме је научио како да читам Библију и због кога сам напамет знао имена свих Јовових пријатеља, ставио је на сто предивну књигу и рекао са ауторитетом једног бишопа:

    Ово је нова Библија.

    Наравно, у питању је био Уликс Джејмса Джојса, коју сам читао у налетима, у деловима, на махове, све док нисам изгубио свако стрпљење. Била је то младалачка немарност. Годинама касније, као питоми момак, поставио сам себи задатак да прочитам Уликса још једном и сасвим озбиљно и то није онда било само откриће правог света за који нисам ни нагађао да се налази у мени већ је била и непроцењива техничка помоћ у ослобађању језика, руковању временом и структуирању мојих књига.

4. Бука и бес, Вилијам Фокнер

    Постао сам свестан да је моја авантура са читањем Уликса у доба када сам имао 20 година и нешто касније Буке и беса била младалачка одважност, и одлучио сам да их поново прочитам са мање пристрасним оком. Као резултат, много тога што се чинило педантним и херметичним код Джојса и Фокнера, открило се преда мном у ужасној лепоти и једноставности.

5. Док лежах на самрти, Вилијам Фокнер
6. Дивље палме, Вилијам Фокнер

маркес омиљене књиге
7. Краљ Едип, Софокле

    Пре него што ми је рекао збогом, узео је књигу у кожном повезу из библиотеке и уручио ми је са дозом свечаности. Можеш постати добар писац, рекао ми је, али никада нећеш постати врло добар ако не познајеш грчке класике. Та књига била су сабрана дела Софокла. Од тог момента Густаво је постао једна од одлучујућих особа у мом животу, јр се Краљ Едип открио преда мном на прво читање као савршено дело.

8. Кућа са седам забата, Натанијел Хоторн
9. Чича Томина колиба, Харијета Бичер Стоу
10. Моби Дик, Херман Мелвил
11. Синови и љубавници, Д.Х. Лоренс
12. Приче из 1001 ноћи

    Чак сам се усуђивао да замишљам да су се чуда о којима прича Шехерезада заиста догодила у њено време, и престала да се дешавају због неверице и реалистичног кукавичлука наредних генерација. Из истог разлога, деловал је немогућим да неко из наше генерације поново верује да можете летети преко градова и планина на на ћилиму, или да роб може живети 200 година у боци по казни  све док аутор приче не убеди читаоца да у њу поверује.

13. Преображај, Франц Кафка

    Никада после нисам заспао са старим спокојем. Књига је одредила нови правац мог живота од првог реда, данас једног од најчувенијих у светској литератури: Кад се Грегор Самса једног јутра пренуо из немирних снова, угледао је себе у постељи претвореног у огромну бубу. Схватио сам да се овде не ради о саопштавању чињеница; довољно је било да аутор нешто напише па да то остане истина, без другог доказа осим снаге његовог талента и ауторитета његовог гласа. То је била она иста Шехерезада, Не у свом хиљадугодишњем свету где је све могуће, већ у другом непоправљивом свету где је све већ било изгубљено. Када сам завршио са читањем Преображаја осетио сам неодољиву жељу да и сам живим у том непознатом рају.

14.  Алеф и друге приче, Хорхе Луис Борхес
15. Сабране приче, Ернест Хемингвеј
16. Контрапункт, Олдос Хаксли
17. О мишевима и људима, Джон Стајнбек
18. Плодови гнева, Джон Стајнбек
19. Дувански пут, Ерскин Колдвел
20. Приче, Кетрин Менсфилд
21. Менхетн Трансфер, Джон Дос Пасос
22. Портрет Джени, Роберт Натан
23. Орландо, Вирџинија Вулф
24. Госпођа Даловеј, Вирџинија Вулф

Прилагодио: Душан Стојановић

 

Култвиши се

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.