Сви љетни фестивали у РС биће одржани

Добра вијест

BUKA portal / 28. мај 2020


Организатори 4 највећа фестивала у РС - „Нектар Ок феста“, „Мото феста Бањалука 2020“, „Вивиа Рун&Море Wеекенд“ фестивала и Фресх Wаве-а, окупљени у једну Асоцијацију, с циљем, да заједничким мјерама превазиђу новонасталу кризу изазвану пандемијом вируса корона, одлучни су да наставе започете организационе и техничке припреме како би овог љета ипак реализовали најављене догађаје.

„Добра вијест јуче је на нашу адресу стигла из Института за Јавно здравство РС у чијем допису стоји да би се сва 4 фестивала могла организовати током јула и августа мјесеца уз поштивање свих епидемиолошких мјера и препорука које тада буду на снази у земљи”, саопштио је на данашњој пресс конференцији у Бањалуци у име чланова Асоцијације фестивалске индустрије Дубравко Сувара, директор ОК феста. Сувара је нагласио да је Асоцијација фестивалске индустрије основана како би у времену које долази организатори фестивала интензивирали међусобну сарадњу те заједно остварили већу подршку надлежних институција и бољу преговарачку политику када су будућа спонзорска партнерства и подршка у питању.

Сувара је додао да ће примарни циљ током трајања свих фестивала бити максимална заштита посјетилаца, учесника - извођача и чланова организационих тимова, те додао да ће организатори учинити све што буде потребно да се догађаји одрже у здравствено безбједним условима, уз стриктно поштивање свих мјера заштите и препорука струке као и одлука надлежних органа које се буду тицале инструкција и посебних смјерница по питању одржавања фестивала.
Данашњу конференцију за штампу организатори четири највећа фестивала у РС искористили су и да се захвале медијима, спонзорима и посјетиоцима на лојајности, солидарности и подршци у протеклим мјесецима када је било неизвјесно да ли ће се фестивалска индустрија која је тешко погођена пандемијом успјети изборити са новонасталом економском кризом и финанијским губицима и да ли ће фестивале бити могуће одржати, нагласивши да је било отказивања спонзора али да се надају да ће  власти у РС подржати напоре организатора да ипак одрже фестивале и да ће помоћи да се сви догађаји реализују успјешно, без већих финансијских проблема.  

“Надамо се да ће наредне недјеље бити позитивне за све нас и да ћемо заједно дочекати стабилизацију ситуације у земљи а самим тим и уживати у спортско-музичким догађајима који нас очекују у јулу и августу у Републици Српској”, оптимистични су у организационом тиму 3. “Вивиа Рун&Море Wеекенд” фестивала, чији директор Горан Ћорић је данас саопштио да је нови термин одржавања највећег спортско-забавног фестивала у БиХ 3-5.јули 2020. Концепт фестивала је остао непромијењен, нагласио је Ћорић, додавши да је једина новост та што ће се трке у јулу одржати у ноћном термину.  Ћорић је позвао тркаче да наредне дане искористе за интензивније тренинге како би задржали форму за трке које слиједе али и да се пријаве на вријеме, јер је број учесника у тркама ограничен а 60 % капацитета је већ попуњено. „До фестивала нас дијели нешто више од мјесец дана, а све оне који ће од 3-5. јула доћи у Бањалуку очекује: м:тел РМЦ Бањалука полумаратон, Беко 10к трка, 5К Теам Рун Г-Дриве тимска трка на 5км, те Тропиц Бамбини маратон за клинце и клинцезе узраста од 2-7 година”, истакао је Ћорић нагласивши да фестивал има и хуманитарни карактер јер се “Виенна Цолор Фун Рун” - најшаренија и најзабавнија трка на фестивалу у дужини од 3км, чија је основна карактеристика посипање учесника бојама органског поријекла, одржава под слоганом “Трчимо за ријетке”, а 1КМ од сваке котизације за ову трку, биће донирана Савезу за ријетке болести Републике Српске. Партy тиме 3 “Вивиа Рун&Море Wеекенд” фестивала донијеће овог љета Бањалуци и гостима града и добре музичке вибрације: многобројне журке на отвореном за све посјетиоце и тркаче, Фресх Wаве Нигхт на тврђави Кастел и наступ Абба Реал Трибуте бенда.

 

Оптимизам да ће се ситуација у РС нормализовати у наредним недјељама  дијеле и организатори “Фресх Wаве” фестивала који су одлучни, да без обзира на тренутне  потешкоће током припрема и отказивање појединих спонзора одрже континуитет и од 6-8. августа реализују 9. издање Фресх Wаве-а. “Вјековима старе зидине Кастела и ове године ће на више фестивалских бина угостити нека од највећих и најпознатијих имена свјетске и регионалне музичке сцене, а овогодишњи свјежи талас 9. “Фресх Wаве” фестивала сурфаће кроз атмосферу којом славимо живот и радујемо се у свим могућим музичким бојама и облицима”, истакао је директор “Фресх Wаве-а” Страхиња Граховац додавши да поред већ објављених свјетских имена која долазе на фестивал међу којима су Свен Ватх, Артбат, Иларио Алицанте и Анастасиа Тополскаиа из Украјине, све посјетиоце очекују и нови хеадлинери чија имена ће ускоро бити објављена.  

“Овогодишњи Фресх Wаве ће бити најрепрезентативнији до сада са најтрактивнијим свјетским именима”, поручио је Граховац.
“7. “Нектар ОК фест” одржаће се у једном од термина у августу мјесецу а лине уп једног од највећих музичких фестивала у региону са локацијом на Тјентишту остаје непромијењен када су регионални извођачи у питању”, саоопштио је на данашњој пресс конференцији Дубравко Сувара, директор Нектар Ок феста, додавши да у овом тренутку трају преговори са свјетским извођачима око новог термина, нагласивши, да ће све нове информације и комплетан тродневни овогодишњи програм медијима и јавности бити саопштен у наредним данима.

Четврти фестивал који нас чека овог љета је четврти „Мото Фест, Бањалука 2020“. Иако су љубитељи двоточкаша навикли да у бројним садржајима и програму овог догађаја уживају последњег викенда у мају мјесецу, обзиром на новонасталу ситуацију у којој се нашао цијели свијет, заједничко дружење пролонгирано је за 21. и 22. август, истакао је данас у Бањалуци директор Мото Фест-а Синиша Праштало. Као и сваке године, како је навео Праштало, МК Стршљен потрудиће се да Мото Фест буде обогаћен бројним садржајима и квалитетним програмом у којем ће уживати велики број бајкера који стижу из 35 земаља свијета. Праштало је данас најавио дневни и вечерњи програм у оквиру ког ће се и ове године одржати мото сајам а учешће у сајму узеће најпознатији свјетски мото брендови, као и произвођачи мото опреме и стунт вожње, а само отварање фестивала пратиће мото дефиле, бајкерске игре и бројне изложбе. Ни ове године неће изостати хумана страна догађаја, каже Праштало додавши да ће кроз хуманитарну томболу бити прикупљена средства која ће се донирати Удружењу за помоћ лицима са аутизмом „Дјеца свјетлости“, Бањалука.

Вечерњи сати на Мото Фесту, на ком се очекује и до 40 000 посјетилаца,  резервисани су за добру музику и забаву уз ајпознатије извођаче регионалне музичке сцене међу којима су Неле Карајлић, Ван Гогх,  Галија, Кербер, Бјесови, Лове Хунтерс, Ђорђе Давид и Ивана Петерс, те Даддy Цоол.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.