474. дан окупљања Правде за Давида: На мјесту гдје је пронађено тијело убијеног младића

Давидова мајка Сузана први пут је дошла на ову локацију

BUKA / 12. јул 2019

foto Buka

Данас у 18.00 часова, група Правда за Давида окупила се на мјесту гдје је убијени Давид Драгичевић пронађен, на ушћу Црквене у Врбас.

 

Озрен Пердув, члан групе Правда за Давида, каже да су главни повод за данашње окупљањена овом мјесту дешавања у претходном периоду.

 

“Знате да смо се на 7. април, дан Давидове прве сахране, пошто гроба више нема у Бањалуци, окупили на ушћу Црквене у Врбас, гдје је и пронађено Давидово беживотно тијело. Пошто гроба више нема, ми сматрамо да ово мјесто треба да се обиљежи на један адекватан начин и то смо покушали већ неколико пута.”

 

Обраћали су се Градској управи, али су им из Управе рекли да због близине ријеке Врбас , то није у њиховој надлежности и да треба да се обрате Водама Српске.

Обратили су се Водама Српске, али нису добили никакав одговор до данашњег дана.

 

“Ми смо 7. априла уредили овај дио Врбаса, очистили, направили срце од камења, посадили цвијеће, посадили дуње, али то је издржало свега један дан. Комунална полиција је оставила рјешење да се то све уколони. Ми нисмо хтјели да то уклонимо, па смо уложили жалбу градоначелнику. Тог дана када смо ми уложили жалбу, све је уклоњено, тако што је почупано цвијеће, почупане су дуње…”

 

То је, каже Пердув,  непримјерен поступак градских власти, “срамотан по Град и градоначелника”.

 

Након мјесец дана су добили одговор, али пошто је Пердув на своје име уложио жалбу, речено је да он није странка у поступку и да није овлаштен.

 

“А замислите парадокса, рјешење о уклањању је било на Н.Н. лице. Ја сам се добровољно пријавио и рекао да сам ја то Н.Н. лице и поткријепио аргументима због чега не желим да се то уклања. У рјешењу пише да се то уклања јер омета редовно кориштење ове површине, а ево погледајте иза, ја не знам о каквом редовном кориштењу се ради.”

 

На то су поново уложили жалбу и данас је тачно два мјесеца од тада, али још нису добили одговор.

 

“Протестујемо због тога, сада нам је главни протест што немамо никаквав одговор од Градске администрације која је дужна да нам одговори у законском року. Од понедељка ће адвокат да поднесе тужбу због ћутања администрације, имамо право на то.”

 

Данас је 474. дан, каже Пердув, и још увијек се тражи одговор на питање ко је и зашто убио Давида.

 

“Удаљеност мјеста гдје је пронађен Давидово тијело од мјеста гдје је наводно упао у овај поток, који великим дијелом тече под земљом, је 1.5. км. Ко нормалан може да вјерује да је тијело шест дана плутало 1.5.км, а да је тијело било онако очувано. Нејероватна је чињеница да је лаптоп, који је наводно украден, 350м носио поток Црквена. То су невјероватне ствари у које нико не вјерује и због тога смо ми све ове дане и на Тргу, и испред Храма, и у Паркићу и ево сад овдје."

 

 

 

Данас је, каже, по трећи пут одбијен њихов захтјев за скуп на Тргу Крајине. Речено им је да је утврђено да је госпођа која је предала захтјев за скуп припадник групе Правда за Давида која је "позната по кривичним и прекршајним дјелима", те да "постоји опасност од озбиљног нарушавања реда и мира".

 

"Ја желим да видим гдје се то озбиљно нарушава јавни ред и мир. Поново се предлаже парк, а ми парк не желимо. Такође се наводи да се скуп забрањује због туристичке сезоне и могућности сукоба и нарушавање безбједности људи и имовине", каже Пердув и додаје да, заједно са адвокатом, настављају правну борбу.

 

"Улажемо жалбу Министарству ако нам потврде забрану окупљања. Улазимо у управни спор, па ћемо видјети како ће суд да се очитује. Такође, због дешавања пред Храмом, нас седморо смо поднијели Окружном суду захтјев за заштиту уставом гарантованих права која су угрожена од стране полицијских службеника. Прије свега право на кретање, што је забиљежено камерама. Суд мора у хитном поступку да то разматра, јер је уставно право, рок је мјесец дана, па ћемо видјети шта ће Окружни суд да одлучи и како ће полиција одговорити на тај наш захтјев, јер мора да се очитује по том питању", објашњава Пердув.

 

Забрану су добили за 14. јули, али су одмах данас исти захтјев поднијели за 21. јули.  Давидова мајка Сузана га је поднијела , а у захтјеву стоји да неће бити транспарената, озвучења, бине и да ће бити присутно максимално 50 људи. Сада чекају одговор на тај захтјев.

 

"Коме то може да смета? Полиција има право да, ако се појави више људи него што стоји у захтјеву, тражи да се људи разиђу, али они у старту кажу да не може. Ми настављамо по старом, мирно и достојанствено. Ушли смо у правну битку, помажу нам невладине организације из Бањалуке. Ми се не предајемо. Мирно, а они на мирно нису баш навикли, па ћемо видјети како ће то бити даље", каже Пердув.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.