5 РИЈЕТКИХ СИМПТОМА КОРОНАВИРУСА: Једна студија је код трећине људи наишла на исту бољку

Свјетска здравствена организација (WХО) од самог почетка пандемије коронавируса као симптоме болести најчешће наводи сљедеће - температура, умор и сухи кашаљ.

Juta / 07. мај 2020

Спомињу се и цурење из носа, грлобоља, зачепљење носа, бол, прољев и губитак окуса и/или мириса, али постоје и други, необичнији симптоми које су изнијели неки пацијенти.

Осип на ножним прстима

Како пише Гуардиан, обољели из неколико земаља пријавили су осип на ножним прстима, а осим тога, нису имали нити један други уобичајени симптом заразе коронавирусом. Осип може попримити облик црвених или љубичастих лезија, а еуропски часопис за педијатријску дерматологију извијестио је о "епидемији" оваквих случајева међу дјецом и адолесцентима у Италији.

 

Конјунктивитис

Иако риједак, симптом коронавируса може бити и конјунктивитис (упала очне спојнице), а вирусне честице пронађене су у сузама појединих пацијената. С британског краљевског факултета офталмологије кажу: "Познато је да свака инфекција горњих дишних путева може резултирати вирусним конјунктивитисом као секундарном компликацијом, а тај случај забиљежен је и код вируса ЦОВИД-19. Међутим, мало је вјеројатно да обољела особа нема и друге симптоме попут грознице или непрестаног кашља - засад се чини да се конјунктивитис манифестира пуно касније".

Некроза

Такођер, једна шпањолска студија објављена у британском часопису Дерматологy открила је да је код 6 посто од 375 прегледаних обољелих од коронавируса забиљежена некроза - одумирање тјелесног ткива услијед недостатка опскрбе крвљу, што се манифестира промјеном боје коже на којој су видљиве љубичасте или црвене мрље. У истраживању се наводи како су ови симптоми углавном били присутни код старијих пацијената с тежим случајевима болести. Но и овај податак треба узети с резервом јер је некроза пронађена и код неких особа које су биле позитивне на коронавирус, али није им била потребна хоспитализација.

Вртоглавица и главобоља

А према студији проведеној на 214 пацијената у Кини откривено је како је нешто више од трећине (36,4%) заражених имало неуролошке симптоме као што су вртоглавица или главобоља.

Осјећај пецкања

Неки пацијенти жале се и на трнце те осјећај пецкања.

- Кад се активира наш имунолошки сустав као одговор/реакција на неку болест, људи могу осјетити различите сензације... Чуо сам за слична искуства и код других болести које нису повезане с коронавирусом - рекао је др. Wалеед Јаваид из болнице Моунт Синаи у Неw Yорку.

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.