6 најчешћих изговора због којих пропуштате незаборавне тренутке у планини

Ово су потпуно неоправдани разлози због којих људи сједе код куће, умјесто да уживају у природи и добром дружењу.

M. Plavšić / 11. април 2016

1. Стар/а сам ја за то

Никада није касно да почнете планинарити. Чак и ако сте тек као пензионер/ка пожељели да одете на неки планинарски излет, немојте се двоумити. Многа планинарска друштва имају чланове ваших година и организују излете који су у складу са њиховим могућностима.  

2. Нисам у форми

Никада и нећете бити у форми док коначно не кренете. У опису сваког излета наведено је колико је захтјеван, па за почетак изаберите краћи и лаганији излет. Такође, информишите се добро о планинарским друштвима како бисте изабрали оно чији темпо можете пратити. Ако се плашите да ћете заостајати за групом, идите са пријатељима или са поузданим водичима, они вас никада неће оставити саме. 

3. Немам времена

Међу планинарима има људи свих професија и статуса по питању породице, од љекара који из ноћне смјене крећу на излет, до породица које са собом воде и дјецу или их носе у специјализованим руксацима. Повремене једнодневне излете викендом може баш свако себи да приушти.  

4. Немам новца

За одлазак на оближње брдо или планину, у зависности од тога гдје живите, некада вам уопште није потребан новац. Планинарска друштва су непрофитне организације и за једнодневне излете са њима потребно вам је таман толико колико бисте потрошили за један одлазак на пиће у град.

5. Немам опрему

За почетак су вам потребне само добре ципеле. Све остало ћете набавити временом и у складу са вашим жељама и могућностима када су у питању захтјевније планинарске акције. Многа планинарска друштва имају споразуме са спортским радњама, гдје на основу планинарске књижице можете добити попуст на планинарску опрему.

6. Немам друштво

Планинари су познати као нарочито друштвени људи. Ако немате партнера за излете, већ на првом излету са неким од многобројних планинарских друштава, упознаћете многе људе који су врло срдачни и воле стварати нова познанства. На наредним излетима сусретаћете исте људи, али и упознавати нове. Будите отворени за нова познанства и ускоро ћете са некима од њих организовати заједничке излете у природу, али и дружења мимо планине.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.