6 “Теби је то пет минута” послова које нипошто не треба плаћати

Постоје озбиљни животни послови као што је банкар, рачуновођа, обућар, пекар и месар, министар и заступник у неком од 290 парламената или скупштина, радници/е на шалтеру у опћини, али наравно постоје и они послови који нису озбиљни, за које не треба ништа осим “пет минута”.

satro.info / 01. март 2018

 У овој листи вам доносимо 10 послова који не захтијевају ништа осим баш тих “пет минута”. Такођер, битно за нагласити је да сви људи који раде доле наведене послове, не једу, не облаче се, не транспортују се и не плаћају рачуне.

 

1. Фотограф – то је уствари посао који не постоји. То су измислили ови људи што воле ове велике камере и за њега не треба да се плаћа, јер “он/а свакако има апарат и шта је му/јој је сад то да опуца два, три пута, па да сви имате фне слике за профилне”. Ипак, како смо чули из поузданих извора, апарати, али и објективи, стативи, триподи, моноподи, торбе, све то има тамо у Бињежеву на једној гомили, само одете и узмете. Да не говоримо да никакво знање није потребно. Окренеш на оно зелено што пише ‘ауто’ и удри брате.

 

2. Новинар/било какав инсан који се бави писањем нечега – је уствари све што било ко може да направи, али ето или нема времена или му/јој се “не да”. Шта је то написати текст од 1000 ријечи, ништа. Поготово ако је неко пресеравање, типа колумна, мишљење, аргументовање, позивање на неке информације и хисторијске догађаје. Пет минута. Шаша реално. Није сад да је тај неко прочитао хиљаде текстова, погледао хиљаде документараца, дневника и политичких емисија и да у сваком моменту мора да зна шта се дешава, а при том и да познаје законе и право, здравство, има пристојну математику, познаје економију и њена макар основна правила и још има неки стил.

 

3. Дизајнер/ица – било чега и било којег професионалног усмјерења. “Како мислиш лого је 200 марка. Па шта радиш? Сједнеш и повучеш три црте и ставиш име фирме, мало обојиш. А шта документ од 100 страна 300 марака. Ма даааај. Ви нисте нормални. Баш сте напичени умјетници који мисле да све треба да им се плаћа масно, јер сте умишљени да нешто јако битно радите за свијет. Није сад да сте учили нешто годинама о бојама, облицима, симболима нити да морате имати неки компјутер са страшном графиком од неколико хиљада марака. То мој мали на телефону направи.”

 

4. Музичар – шта год свирали и у којем год капацитету и квалитету. Нјима је пет минута да мало узму и да нам одсвирају једно три, четири сата, наравно бесплатно. Ако имате ресторан, пуб или кафану, треба звати музичаре да “промовишу свој рад”, а ви ћете им за то “дати простор”, па да људи чују за њих и онда их и они зову да негдје исто тако свирају и “промовишу свој рад”. Инструменте, као и сву попратну опрему треба да носе они, јер шта је то, безвезе, један, два звучника, инструмент, каблови и толико.

 

5. Било која врста посла која укључује хумор – глумци, станд уп комичари, сатиричари, карикатуристи. Све су то професије које су небитне и за њих не треба никаква вјештина, па за њих обично добијете неко питање тако “мог’о/ла си ти оно своје мало да се раја мало забави”, “хај ти ону коју шалу своју”, “де нам ба мало онога” и томе слично. Иначе, исто тако, за овакве облике “послова” (стављамо их под наводнике, јер се јелте не могу назвати баш правим пословима), не треба никаква припрема, ништа да се ради и све то тако пада с неба.

 

6. Менаџер друштвених мрежа/дигитални маркетинг – мало новија и као и све друге, наравно измишљена и непостојећа професија. Иако Нике, Цоца-Цола, Адидас, Аппле и све друге компаније већ имају тимове људи запослених на овим пословима, озбиљни угоститељски објекти утростручују продају тако што квалитетно раде овај посао, и даље се то не пика. А-ах. “Чуј поставља на Фацебоок, уплати промоцију и каже он нешто ради. Ма дај молим те, иди постави плочице у халу па’ш вид’т шта је пос’о сине, а не ово нешто по компјутерима. Ено у мене мали од сестре РАЗВАЉУЈЕ те компјутере и телефоне, има и Инстаграм и Фацебоок, све зна поставит’ и на Хаатовце је иш’о. Може ми он радит то. Чуј теби да платим”.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.