8. Фестивал Једноминутног филма одржаће се на прољеће 2021.

Једноминутне филмове ће снимати ученици из Босне и Херцеговине, а биће реализовано укупно осам тренинга снимања кратких филмова који ће бити представљени на Фестивалу.

BUKA portal / 27. мај 2020

 

Фестивал Једноминутног филма, осми по реду, одржаће се на прољеће 2021. године, а први филмови који ће бити представљени на фестивалу биће снимљени већ у првој половини јула, потврђено је у невладиној организацији Генесис Пројецт која реализује ове акивности.

Једноминутне филмове ће снимати ученици из Босне и Херцеговине, а биће реализовано укупно осам тренинга снимања кратких филмова који ће бити представљени на Фестивалу.

Двадесет двоје ученика и ученица из ОШ Сафвет-бег Башагић из Новог Травника и Католичког школског центра Петар Барбарић из Травника међу првима ће имати прилику да опробају свој таленат за снимање филмова на дјелу.  Они већ неколико седмица учествују у онлајн радионицама “Кратка школа филма”, које воде представници Генесис Пројецт тима, Љубиша Васић и Драшко Стојчевић.

Циљ ове активности јесте да дјеца стекну основна знања о филмском језику и о томе како настаје филм. Као резултат, свако дијете ће снимити својих 60 секунди филма у којим ће изнијети своје мишљење, идеје, ставове, али и страхове, надања и очекивања.

“Дјеца ће  снимати филмове мобилним телефоном и затим их монтирати у једноставном програму. Први пут радимо онлајн радионице Једноминутних филмова. И ми као фацилитатори смо пред многим изазовима, али заједно са учесницима налазимо рјешења", рекао је Љубиша Васић.
 
Једноминутни филмови младих су настали као дио ОнеМинутесЈр мреже коју чине Европска културна фондација, Садберг институт и УНИЦЕФ, који пружа финансијску подршку мрежи и асистира у њеном раду. Резултат су једноминутни филмови дјеце и младих кроз који они исказују своја мишљења, ставове, идеје или дижу глас о својим и проблемима својих вршњака.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.