8 сексуалних фаза кроз које пролазе сви парови у дугим везама

Почетни занос и пожуду тешко је увек одржати, али је могуће ако се у то улаже доста труда, истичу британски сексолози.

Секс и страст, као и све друго, током живота има своје успоне и падове и, наводно, постоји осам сексуалних фаза кроз које ће проћи сваки пар у дугој вези.

1. фаза: Опседнутост, пожуда и страст

Прву фазу прати еуфорија, опијеност партнером. Страст максимално долази до изражаја. Мозак тада производи велике количине хормона среће, (серотонин и допамин) а то телу даје експлозију енергије. Парови ту енергију најчешће користе за секс, који се тада често упражњава јер су партнери незасити.

2. фаза: Дуга мажења и дуге предигре

Након почетне фазе сталног секса, пожуда се полако смањује и наступа фаза мажења. Тада су предигре нешто дуже него у првој фази. Много је важнији осећај сигурности од брзог секса на задњем седишту или у ходнику док се спремате за посао. У овој фази, када полако пролази слепа заљубљеност, може се наслутити какав ће вам бити сексуални живот убудуће, пише "Даилy Маил".

3. фаза: Игре моћи

У овој фази одвијају се борбе за моћ, односно одлучује се ко ће убудуће бити шеф у вези/кревету. Свађе могу бити интензивне и оштре, а секс се користи као оружје. Партнери тада користе секс како би нешто постигли или га чак ускраћују партнеру како би остварили своје циљеве.

4. фаза: “Кокетирање” с другима

У овој фази оба партнера полако схватају да постоје и други људи око њих. Тада почињу да траже испуњење својих потреба које партнер не може или још није задовољио. Ретко кад се догоди да оба партнера у исто време пролазе кроз ову фазу па је тешко из ње изаћи неповређен. Наравно, све се то одражава и на сексуални живот па парови све више уочавају међусобне различитости. То је уједно и прилика да испробавају нове ствари, а и мало љубоморе може да зачини вруће игрице у кревету.

5. фаза: Приоритет су деца

Неки ову фазу називају фазом родитељства кад се партнери навикавају на нове животне улоге – улоге родитеља. Неиспаваност због обавеза у вези с децом одражава се и на квалитетан секс, па је у овом периоду најмање сексуалног узбуђења међу партнерима. Најбоље пролазе они који су свесни ове фазе па се прилагоде.

6. фаза: Секс је рутина

Љубавна веза или брак без обзира на то да ли имате децу или не, прелази из "забавне” у “функционалну”. Заједно сте изградили тим који одлично функционише, али партнера у овој фази више повезујете са сигурношћу него с пожудом. Секс је рутински, а страст и креативност готово да су ишчезли. Тешко је пребродити ову фазу, а она обично почиње у 11. години везе или брака. Интересантно је то да управо толико у западном свету у просеку траје брак.

7. фаза: Старите заједно

У овој фази парови се најчешће суочавају с одласком деце из родитељског дома, али им је то истовремено прилика да се посвете једно другом. Секс више није тако честа појава као пре, али је зато квалитет на завидном нивоу. У овој фази парови су усредсређени на сопствени ужитак.

8. фаза: Поново заљубљени

Неки су склони томе да кажу да је ово најслађа фаза сексуалног живота. Све већ знате, све сте већ прошли, а поновну заљубљеност осећате на крају седме и почетком осме деценије живота. Ову фазу красе уживање, повезивање, нежност и безброј пољубаца у пролазу.

 

 


Бука препорука

Сексологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.