АБОРТУС НЕ СМИЈЕМО ДОВОДИТИ У ПИТАЊЕ: Темељно женско право је ИЗБОР И СЛОБОДА о свом тијелу

Абортус није тема за преиспитивање.

Maja Isović Dobrijević / 13. фебруар 2019

Foto: Ilustracija

 

Ових дана у Херцеговини појавили су се плакати “Не дај ме мајко”, које је поставила религиозна организација са циљем преиспитивања питања абортуса у нашој земљи. У Бањалуци је недавно покренута “Про-лифе” организација, а све ово на мала врата доводи у питање важно женско право - право избора када је  женско тијело у питању. Ово је контроверзна тема на Балкану, посебно имајући у виду да живимо у земљи у којој религија игра важну улогу у људским животима и да је абортус табу тема.

 

Фото: Фацебоок

 

У земљама окружења ситуација није ништа боља, у Хрватској је дошло до тога да се на улицама узвикују имена жена која иду на прекид трудноће, а у Србији је “про лифе” годинама веома јак. Женске организација су јасне, право на избор је важно, а свако угрожавање права на абортус доводи то тога да се остале женске теме стављају по страни и да се сви ресурси морају ставити у одбрану права на избор.

Вилдана Джекман из Фондације ЦУРЕ из Сарајева каже да је прије три године постојала једна иницијатива у скупштини у Ливну да се у закон угради одредба о забрани абортуса. Тада је речено да то није погодан тренутак за такву иницијативу и да се са тим сачека.

“То је био наговјештај да требамо да се побунимо против таквих иницијатива. Ова кампања која се дешава сада У Херцеговини је кампања која има приличну финансијску подршку, имајући у виду да су закупљени билборди и да они коштају. Овом кампањом се жени ускраћује њено темељно право, а то је право на избор и слободу у погледу одлучивања о свом тијелу. Имајући у виду ситуацију у регији, јасно је да ће овакве кампање врло снажно да захвате и подручје Босне и Херцеговине”, рекла је за БУКУ Вилдана Джекман.

За БиХ ово значи да ће жене, феминисткиње и женске организације морати бити јасније и гласније у својој борби за очување овог женског права.

“То је борба која значи очување основног женског права, а то је право да она сама има избор и слободу одлучивања о својим репродуктивним правима и слободу одлучивања о властитом тијелу. Наша борба се мора фокусирати на очување права на абортус, а то би значило да ћемо морати нека друга питања која су јако важна да ставимо по страни, зато што је питање абортуса нешто што се не смије потезати. То онда значи да уколико се фокусирамо на питање абортуса, нећемо се моћи бавити темама учешћа жена у политичком животу БиХ”, истиче Вилдана.

Она додаје да се у Бањалуци појавила једна “про-лифе” организација која је тек најавила свој рад, тако да немају званичан сајт, али има информација о њиховом регистровању.

“Ово је нешто што полагано долази, односно, почиње бити активније и видљивије, а чисто сумњам да стратегија о овоме није постојала од раније. Са друге стране, ми имамо и један проблем, а то је да у закону стоји да сваки љекар или љекарка може да се позове на приговор савјести, у сваком тренутку на то се могу позвати, али то се не користи често. Ово би свакако могло да доведе до јако великог броја фемицида у БиХ, јер кад женама ускратите право на абортус, она се подвргава илегалним поступцима, што аутоматски значи да њен живот доводимо у опасност. Забрана абортуса значило би да се враћамо много година уназад и да не поштујемо бројне конвенције које су потписане”, истиче Вилдана. Наша саговорница додаје да је ситуација јако опасна и да овакве религиозне организације нису безазлене.

 

Фото: Вилданин транспарент за Осмомартовски марш у Сарајеву

 

“Имамо примјер Хрватске, гдје се није реаговало на вријеме, па данас испред болница имамо молитеље и молитељице који се моле, а чак су и ушли у базу података у болницама па јавно прозивају жене, говоре им да су убице, узвикују њихова имена  и самим тим стварају притисак женама. То су врло опасне ствари и кршење основних репродуктивних права жена и права на њену приватност и заштиту података”, истиче Вилдана.

Наташа Глигорић из Удружења ДРИП (Дјеца, родитељи и породиље) из Бањалуке каже да се кроз ову кампању дефинитивно жели утицати на женске емоције и навести да их потисну, и да жене сва своја увјерења и осјећања занемаре ради туђег увјерења.

“Право жена на абортус не треба да се доводи у питање. Мислим да у овој земљи имамо пуно образованих и квалификованих особа које би могле да активније пораде на пронаталитетној политици, што би било много корисније. Данима размишљам о томе, и питам се да ли се ико од организатора ове кампање икад запитао, до каквих посљедица би нас могла довести забрана абортуса?! Да се разумијемо, кампања не говори о забрани, али циља ка њој. Ја не желим ни да помишљам каквим би се све начинима прекида трудноће жене подвргавале у случају да не могу абортирати на легалан начин”, каже за БУКУ Наташа Глигорић.

Она додаје да се у нашој држави о многим стварима не говори јавно, а кад настане проблем, онда се хватамо за главу, кривимо државу, политику, цркву, а тада је можда касно. Зато на неке ствари треба правовремено реаговати.

“Да бисмо причали јавно о абортусу, морамо да причамо јавно и о сексу, а о сексуалним односима треба да причамо почев у својој кући унутар породице, па у школи. Ако дјелујемо превентивно, вјерујем да до већине абортуса не би ни дошло. Ово је заправо много комплексна тема, јер требало би да жене знају да имају подршку без обзира на разлог абортуса, то треба да укључује љекаре, психологе, као и освијештену, неосуђујућу средину у којој живимо”, каже наша саговорница.

Александра Летић из из Хелсиншког одбора за људска права у РС из Бијељине каже да уколико је циљ ове кампање да се настоји забранити или значајно умањити могућност женама да саме одлуче о прекиду трудноће, онда је то директно кршење права жена.

“Религије, које су у БиХ доминантне, имају јасан став према абортусу, који је изричито против њега. И то је сасвим разумљиво и право свакакога ко је религиозан, да се држе тог става. Но, наметање тих религиозних ставова као опште правило, које мора резултирати у законској забрани је супротно демократским принципима, да свака особа има право о свом тијелу сама одлучивати. Аргументација, да ће се тиме повећати наталитет просто није заснована на чињеницама, него ће напротив жене тјерати да абортусе врше негдје друго или на мјестима и од особља без адекватног медицинског третмана, што онда угрозава њихово здравље. Тражење забране абортуса, правдајући то вјером је поновно мијешање и наметање вјере и религије, тами гдје јој није мјесто”, каже за БУКУ Александра Летић.

 

Фото: Протести за легализацију абортуса у Аргентини

 

Она додаје да о трудноћи, мајчинству и абортусима претежно говоре они који са тим немају директну везу и себи узимају за право да одлучују о тијелу, а и психи жене и умјесто ње доносе одлуке.

“То је такав један велики корак уназад у погледу женских и људских права. Која је то смјелост, узети себи за право да они одлучују шта жена треба или не треба урадити. Шта је сљедећи корак, кажњавање оних које не могу или не желе родити дјецу. Задирање у право жене да о свом тијелу одлучи сама, уколико успије, било би тек почетак ограничења и других права жена”, појашњава Летић Александра.

“Да се разумијемо, не заговарам абортус, него право жене да о томе сама одлучи, у законским оквирима, да јој се не забрани, нити да се тјера на исти. Али, ми требамо и сексуално образовање у школама, нама је сексуалност табу тема, не она вулгарна из ријалитија, него природна, о којој дјеца требају учити у школама, као и о начинима заштите, од болести, али и од нежељених трудноћа, да уче и о могућим посљедицама абортуса, физичким и психичким. Сад се о абортусима говори тихо, умјесто да то буде саставни дио образовања, јер је то одавно дио наше свакодневнице. Али израз ‘очистила се’ довољно говори, какав однос имамо према теми сексуалности, трудноћи и абортусу. То је тежи пут, лакше је наравно покренути патетичну кампању за забрану абортуса, која суптилно сваку жену која се одлучи за тај корак окриви скоро као за убиство”, каже на крају разговора за БУКУ Александра Летић.

 

У филму 4 мјесеца, 3 седмице и 2 дана можете видјети шта се женама дешава када је абортус илегалан.

 

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.