Адолф Хитлер и Ева Браун: Озлоглашени пар прије 74 године отишао заједно у смрт

Прије 74 године озлоглашени пар Адолф Хитлер и Ева Браун извршили су самоубиство у бункеру у Берлину након пада Трећег Рајха. Хитлер је попио цијанид и пуцао себи у главу. Неколико сати раније пар се вјенчао након дугогодишње везе.

BUKA portal / 30. април 2019

 

Хитлера су упозорили његови војници да ће Руси за један дан преузети посљедња упоришта те су му савјетовали да побјегне у Берцхтесгарден гдје је имао кућу, али је диктатор изабрао смрт. Вјерује се да је и Ева попила цијанид, а претходно су ову отровну капсулу тестирали на свом псу и његовим потомцима.

Њихова љубавна прича почела је много прије Другог свјетског рата. Упознали су се када је Ева радила како асистентица Хитлеровог фотографа Хоффманна. Неколико седмица након првог сусрета добила је позив да пође с њим на викендицу на Алпама. Обострана хемија десила се одмах и упркос противљењу њених родитеља, Ева постаје његова љубавница. Наредних 17 година она је живјела у луксузу док су милиони људи патили и умирали од руке њеног "вука".

Од 1936. године живјела је у његовом дому у Берцхтесгадену глумећи хостесу. Водила је изолиран живот, ријетко је виђена с Хитлером у јавности и врло мали број Нијемаца је знао за њу.

Након што је преживио напад 1944. године Ева му ја написала писмо у којем се наводи: "Од нашег првог сусрета заклела сам се да ћу те пратити било гдје, па чак и у смрт. Живим да те волим".

Већину свог времена чекала је Хитлера и била сама. У прве четири године њихове везе за покушала се убити два пута и пала је у кому. Патила је све док је Хитлер није први пут назвао својом партнерком.

Вјенчали су се 29. априла 1945. године у јутарњим сатима, а сљедећег дана су се убили. Хитлер је пронађен на каучу, а Ева је била поред њега.

Њихова тијела су спаљена и закопана у дворишту главног штаба, али су накнадно Руси ископали. Њихове остатке копали су сваку ноћ у шуми, а потом када су настављали кретање ископавали и носили са собом. У коначници сахрањени су иза главног штаба Источне Њемачке у Магдебургу наредних 25 година. Уништени су 1970. године.

Клиx


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.