Афера прислушкивања опозиције у РС није заборављена: Морамо показати да нема недодирљивих

Уколико се докаже да је почињено неко од наведених кривичних дјела то ће бити највећи ударац на демократију и људска права у овом дијелу Европе у посљедњих 30 година.

Maja Isović Dobrijević / 29. мај 2020

Foto: BUKA

 

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик на сједници Народне скупштине Републике Српске јавно је изјавио да слуша телефонске разговоре опозиционара, те да му снимке доставља министар унутрашњих послова.

На овој сједници Додик је изјавио сљедеће:

„Ја разумијем политичку борбу, ја сам био у опозицији. Ти ниси ни изабран и већ си еx градоначелник. Не можеш ни проћи у својој партији, а не код народа. Ни твоја партија не жели да те кандидује, питај ове из СДС, ја им слушам телефоне и знам. Сви су против тебе. Знам, имам право да слушам.“

"Шта је он о мени  све рекао, ја му бар кажем у очи. Човјек се не скида с телефона. Све најгоре каже о оном Станивуковићу. Хоћете да вам донесем снимке? Обећао ти паре, па ти није дао, па је постао лош."

„Нема власти која не слуша опозицију. Ја сам слушао. Имам право да слушам. Хоћеш да ти донесем снимке шта се говори о теби? Је ли, Лукачу, је ли истина оно што ти мени достављаш?“

Сутрадан, Додик је рекао да се он овим изјавама шалио, зезао.

Али да не остане само на томе, Дарио Сандић, адвокат из Бањалуке, поднио је кривичну пријаву Окружном тужилаштву Бањалука против Милорада Додика и Драгана Лукача, министра унутрашњих послова РС.

Сандић каже да, имајући у виду да је поднесена кривична пријава, сада остаје на Тужилаштву и органима МУП-а да изврше истражне радње, утврде да ли је неко прислушкиван, ко је прислушкиван и да ли је било основа за прислушкивање.

„Ако се утврди да је МУП неовлаштено прислушкивао било кога од грађана, те да је садржај тог прислушкивања достављан предсједнику СНСД, онда је јасно да кривично морају одговарати и лица која су вршила неовлашћено прислушкивање, и лица која су наредила и омогућила неовлашћено прислушкивање, и лице које је достављало садржаје прислушкивања трећем лицу, као и треће лице које је слушало те садржаје, те о томе и јавно проговорило на сједници Народне скупштине Републике Српске. Изјаве господина Додика да се он шалио и да је то све зеза, те изјаве посланика СНСД-а у неким телевизијским емисијама да се ради о шали и да је то Додик намјерно 'бацио' опозицији како би их заинтригирао нечим су у рангу изјава неурачунљивих, односно малоумних лица. Обављање функције предсједника једне државе и народног посланика исте те државе, па макар то била и БиХ, требало би да носи и високу дозу озбиљности, одговорности и васпитања“, рекао је за БУКУ Сандић.

Међутим, он додаје да су код нас на сцени одавно полуписмени, необразовани, некултурни и врло бахати људи.

„Нажалост, постоји дио грађана којима та необразованост и бахатост импонује, јер су и сами такви. Међутим, морамо се једном почети доводити у ред како бисмо могли изаћи у свијет са озбиљним, образованим и културним људима, јер остајање у изолацији, односно ван Европе, за посљедице ће имати исељавање нормалног дијела становништва, тако да ће нам за 5 година на територији БиХ остати само примитиван, необразован и сиромашан народ, без жеље и могућности за било какавим напретком“, истиче Сандић.

Сандић сматра да ће ова кривична пријава резултирати барем истрагом, а ако буде постојала основана сумња након проведене истраге, онда ће бити подигнута и оптужница.

„Да не мислим овако, не бих подносио кривичну пријаву, нити бих озбиљно приступао послу којим се бавим. Не могу бити пророк и рећи да ли ће доћи до оптужнице, суђења, осуђивања и затварања неког од пријављених, али сматрам да сваки грађанин, када примијети незаконитости у свом окружењу, мора и треба да реагује у складу са правима и обавезама које му прописује Устав и закони. Морамо дјеловати превентивно и образовно на грађане, морамо објаснити да одређена права носе и одређене обавезе, те да испуњавањем својих обавеза као што су плаћање пореза, доприноса и другог, имате и право и обавезу да укажете на туђе обавезе или на туђе незаконите радње. Такође, морамо показати да нема недодирљивих, те да обављање одређених функција не може да буде привилегија, нити сметња да се одговара за почињене незаконитости. Такође, нема мјеста страху и кукавичлуку у 21. вијеку. Живимо у ери највећег степена демократије од када постоје уређени државни и друштвени системи, те сматрам да тако треба и да се понашамо“, истиче Сандић.

Он објашњава да је кривична пријава поднесена за кривична дјела „Неовлашћено прислушкивање и тонско снимање” из члана 155 КЗРС, за које је запријећена казна затвора од 6 мјесеци до 3 године, кривично дјело “Повреде равноправности грађана” из члана 139 КЗ РС, за које је запријећена казна затвора од 6 мјесеци до 5 година и кривично дјело “Злоупотреба службеног положаја или овлашћења” из члана 315 КЗ РС, за које је запријећена казна затвора од 2 до 12 година.

“Сва дјела имају квалификовани облик ако су извршена од стране службених лица и тада су у питању горе наведене казне. Имајући у виду да једино припадници МУП РС имају могућност прислушкивања грађана, а преко телекомуникационих компанија, јасно је да су наведена дјела могла починити само службена лица. Уколико се докаже да је почињено неко од горе наведених кривичних дјела, то ће бити највећи ударац на демократију и људска права у овом дијелу Европе у посљедњих 30 година, те сматрам да ће грађани у потпуности изгубити повјерење у постојећи државни и друштвени поредак, као и у кључне институције које су установљене да би заштитиле људска права и слободе у обиму како су исте гарантоване Уставом БиХ и Уставом Републике Српске”, истиче Сандић.

Код нас се често политичке афере брзо забораве, а Сандић каже да то више говори о грађанима него о актерима афера, односно политичарима.

„Грађани су у потпуности индиферентни према дешавањима око њих. Понашају се као да се ради о 'неком другом'. Велику заслугу тој индиферентности грађана приписујем неписмености, необразованости, страху, економској инфериорности и потчињености. Дио популације која је образована и мисли својом главом је одавно напустила ове просторе и сада чине становништво земаља у којима су људска права изнад свега, а општи интерес изнад појединачног. Да се разумијемо, у свим друштвима постоје појединачни интереси владајуће касте, међутим, прво су задовољени општи интереси, па тек онда појединачни. Јер како објаснити мајци троје дјеце да њена дјеца не могу да иду у вртић, јер вртића у Бањалуци нема, а да при томе види да је Влада купила хеликоптер за који су се могла направити 3 вртића“, пита се Сандић.

Додаје да политичари имају лаган посао да управљају необразованим, уплашеним и успаваним грађанима.

„Довољно је да свака три дана пласирате у јавност сензационалну вијест која је, у већини случајева, лажна и да то подгријете са мало шовинизма, додате дозу параноје и жутила, и добијете јавност којој је битније што је ухапшена нека трећеразредна пјеваљка него што је у породилишту умрла мајка на порођају. И тако из дана у дан. И то без икакве бојазни, јер посљедица за лагање нема. Једноставно нема“, истиче наш саговорник.
Када је ријеч о конкретним кривичним пријавама које је Сандић предао, он каже да се овдје ради о комплексним кривичним дјелима за које је потребно извршити опширне истражне радње и мјере и не очекује да ће се по овом питању ишта десити у наредних шест мјесеци.

„Ово све наводим под претпоставком да тужилац стварно узме предмет у рад и да га ради како правила струке то прописују, односно да се ради као што би требало. Међутим, имајући у виду да су пријављена лица политичари на највишим функцијама, те да се ради о министру унутрашњих послова, а истражне радње проводе припадници унутрашњих послова, вјероватно ове године неће бити никаквих резултата. Да напоменем, Тужилаштво нема никакаву обавезу одговарања или обавјештавања подносиоца пријаве о току истраге, осим у случају када се обуставља истрага. Тада Тужилаштво шаље наредбу о обустави истраге ономе ко је поднио пријаву и оставља рок од осам дана да се поднесе притужба против обуставе истраге. Међутим, имајући у виду да се притужба подноси истом Тужилаштву које је обуставило истрагу, јасно вам је да на сцену тада ступа стара народна пословица: 'Кадија те тужи, кадија ти суди'“, појашњава Сандић.

Сандић истиче да је потребно провести истрагу онако како је иста дефинисана одредбама закона и утврдити спорне чињенице.

„Уколико се утврди да постоји основана сумња, подићи оптужницу. Уколико се утврди да нема нити основа сумње, онда обуставити истрагу. Ово није погађање на сточној пијаци, нити преговори са комшијом око међе. Ово је један озбиљан поступак, који за посљедицу може имати најтеже репресивне мјере, односно изрицање казне затвора. Не постоји ништа теже него служити казну затвора. Видјели смо сада у овој пандемији ситуацију са мјерама ограничења кретања и свим осталим мјерама. Врло је тешко било подносити затвореност у одређеном простору и поред свих угодности као што је телевизија, интернет, музика, удобност властитог дома и слично. Замислите сада да вас неко затвори на 10 година у просторији димензија 5x5, са још 3 непознате особе, са ограниченим правом на кретање, са строгим правилима понашања, са потпуном контролом вашег живота и понашања. Е, то је затвор и са тим нема шале, нити изговора“, истиче Сандић.

Ово није прва пријава против политичара које је Сандић предао. Он нам каже да су раније поднесене пријаве против предсједника СНСД-а због кривичних дјела против изборних права, против директорице Пореске управе због злоупотребе, против директора Института, против премијера и још неколико пријава, али нити једна није довела до оптужнице.

„Треба пуно падова до првог корака. Треба пуно грешака до постављања система. Треба много труда и упорности до резултата. Међутим, убијеђен сам да ће једнога дана, и то у скорије вријеме, те пријаве разматрати честит, непристрасан и објективна тужилац, који ће утврдити постојање основане сумње, те подићи општужницу, а да ће иста доћи на поступање код честитог, непристрасног и објективног судије, који ће правилном примјеном закона утврдити постојање или непостојање кривичне одговорности оптужених лица. Када престанем да се надам овом што сам рекао, тада ћу престати да подносим пријаве, одселићу се далеко одавде и престаћу да се бавим правом“, каже на крају разговора за БУКУ Дарио Сандић, адвокат из Бањалуке.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.