Афера "Прислушкивање опозиције у РС": Прва особа већ саслушана, Станивуковић открио доказ да је био прислушкиван...

Elvir Padalović / 05. јун 2020

“Не можеш проћи ни у својој партији, а да можеш код народа. Што си добио, добио си. Сад када знају која си луда, нико неће гласати за тебе. Питај и ове из СДС, ја им слушам телефоне, па знам, сви су против тебе, само не смију ти ништа рећи. Знам, имам право да слушам. Кад ти будеш предсједник, и ти ћеш имати”, рекао је Додик, а потом се окренуо ка министру унутрашњих послова Драгану Лукачу: 'Је ли Лукач, је ли оно што ти мени достављаш, је ли тако? Ево човјека, свједока'“.

“Нема власти која не слуша опозицију, тако и ми вас слушамо, пусти крају, болан. Жали се Транспаренсију, твом баби, коме хоћеш. Имамо право, слушамо вас и тачно знамо шта радите. Ви сте стерилна групација, која нема никакве везе с јавним, националним, државним интересом”, рекао је Додик на сједници Народне скупштине РС, признавши тако да уз помоћ министра унутрашњих послова РС прислушкује опозицију без икаквих налога и одобрења.

"У питању је само игра" рекао је сутрадан Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, покушавајући оправдати Додикове ријечи.

"То је само једна политичка игра коју господин Додик води са појединим које не схвата озбиљно, па се с њима игра. Баци им лоптицу, а онда они врте гледају има ли каквих ћошкова. Ја лично тврдим да нема никаквог прислушкивања у РС, осим оних који се баве неким криминалом и у складу са судским одлукама" додао је он.

Прије два дана Милорад Додик се извинио свима који су схватили да је озбиљно говорио о прислушкивању опозиције.

„Нисмо толико луди да то тако радимо. Опозицији се очигледно свидио мој перформанс. Колико је Бранислав Бореновић Србин, говори то што је све пријавио Тужилаштву БиХ. Нема проблема, одазваћу се“, рекао је Додик

Он је рекао да му није проблем да да изјаву у вези са тим ако га позову из Тужилаштва БиХ, додајући да се посланицима опозиције „очигледно свидио тај његов перформанс, те да сада подносе пријаву“.

А афера "Прислушкивање" добија своје контуре, засад веома благе

Наиме јуче је у својству свједока у СИПА-и  саслушан Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. Он је поднио кривичну пријаву и Тужилаштву БиХ.

"Моја обавеза је била да поднесем кривичну пријаву за неовлаштено прислушкивање и на тај начин покушам заштити све неистомишљенике Милорада Додика" рекао је Бореновић за БН ТВ, истичући да има довољно необоривих доказа за подизање оптужнице.

"Нажалост, легализовали су и корупцију, криминал и непотизам, и видим да хоће да легализују и неовлаштено прислушкивање политичких неистомишљеника, што је заиста једна крајња фаза режимског понашања којем се мора стати у крај" рекао је он и додао како очекује да Тужилаштво подигне оптужницу против Додика, али и осталих особа укључених у неовлаштено прислушкивање.

За кривично дјело неовлаштено прислушкивање закон је предвидио затворску казну у трајању од 6 мјесеци до 5 година.

Бореновић је у интервјуу за БУКУ рекао да се ради о већ признатом кривичном дјелу.

"Мене не интересују накнадна оправдања и изговори. Додик сад покушава да релативизује и оправда то своје признање да прислушкује опозицију. Али, ми ћемо наставити да инсистирамо да се подигне оптужница. Ако је Додик признао да прислушкује опозицију, онда прислушкује и вас новинаре. Прислушкује и међународну заједницу и све који другачије мисле. Вјероватно прислушкује и приватно одређене грађане. Овдје је дотакнуто дно дна. ја не знам шта се може десити и какав још талог и блато да се додирне да бисмо схватили да живимо у једном ненормалном друштву. Код њих влада принцип бахатости, корупције, подобности и овдје се сучељавају кључне демократске вриједности.  Ви имате три врло опасне изјаве кључне особе СНСД-а и члана Предсједништва" рекао је Бореновић за БУКУ

А Драшко Станивуковић је Окружном јавном тужилаштву Бања Лука поднио пријаву против члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика те министра унутрашњих послова Драгана Лукача због, како је наведено у том документу, неовлаштеног прислушкивања и тонског снимања.

Станивуковић за БУКУ каже да је упознат са оним што је Бореновић изјавио те да ће он бити тај који ће бити сљедећи позван.

"Имам одређене тврдње и материјалне доказе и имам ствари које сам ја лично проживио, гдје је потпуно јасно да се ја као народни посланик прислушкујем. Даћу вам један податак: када сам први пут ухапшен, то је било 2018. године, договорио сам се само са једним колегом, на ком паркингу, а тада су били протести против поскупљења горива, ја сам се са блиским пријатељем договорио на којем ћемо се паркингу наћи, одакле да кренемо. Нико није знао за наш разговор, ту сам дошао и чекала ме полиција и био сам ухапшен. Ја не знам како су то они могли знати.Када смо договарали начин протеста и кретање, сваки пута када су ме полицајци испитивали рекли су не можете том путањом, унапријед су знали у ком правцу иде наша идеја о кретању. Ја сам увијек био изнанађен тим питањем. Никада нисам то покретао јер сам знао како систем функционише" каже у у ексклузивној изјави за БУКУ Драшко Станивуковић.

Он каже да је важно ту причу истјерати до краја.

"Нажалост, свјестан сам чињенице да је  много ствари овако кренуло и да се опет вратило у ладице." каже он и додаје како не зна у којој је фази овај предмет.

Небојша Вукановић нема дилеме - јасно је да Милорад Додик сада немушто покушава да се извуче из афере "прислушкивање", и нема се он коме шта извињавати већ мора да одговара скупа са министром Драганом Лукачем и осталим одговорним који злоупотребљавају овлаштења како би неовлаштено пратили и прислушкивали политичке противнике. 

"Одавно је познато да је Управа за борбу против тероризма и формирана како би се направила паралелна УДБА, под кринком праћења вехабија и терориста, а у стварности кључни задатак је праћење људи, контрола својих чланова Партије, како би били под контролом, покушај уцјене и дискредитације људи путем тајних и приватних података који су прибављени на незаконит начин" каже Вукановић за БУКУ 

Према његовом мишљењу да има мало правне државе већ би више особа било лишено слободе и смијењено са одговорних функција, али нажалост правосуђе је заробљено и под контролом мафије, па тако не очекујем да ће ова велика афера добити свој епилог 

Политичка аналитичарка Тања Топић сматра да је Додикова изјава о прислушкивању била демонстрација моци, па дијелом и бахатости, којима се опозицији хтјело показати како власт може с њима радити шта хоће, да им може рећи шта жели, а да су они немоћни да на то уопште утичу. Порука је, можете галамити колико хоћете и ту се прича са вама завршава. 

Наша саговорница није оптимиста о питању ове афере.

"Не очекујем никакав епилог овог случаја. Јер да је неко хтио озбиљно да се позабави овим озбиљним проблемом исте ноћи је тужилаштво морало дјеловати и провјерити изречене изјаве, види иронију у импровизованом парламенту. То се није десило, купљено је вријеме да се све представи као забава, и схвати опасност изреченог" закључује Тања Топић.

И ова афера, као и многе прије тога завршиће, вјероватно као реликвија још једне изборне године. Повјерење у институције система које би требале дјеловати по службеној дужности готово да не постоји, још мање постоји вјеровање да су ослободјене политичког утицаја, па би било право изненадјење да се пробудимо у правној држави честитих и професионалних полицајаца, тужилаца и судија. 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.