АГЕНЦИЈА РЕУТЕРС О ДОДИКУ: Сецесионистички лидер каже да ће Срби поништити државне институције Босне

Агенција Реутерс објавила је текст под називом "Сецесионистички вођа каже да ће Срби поништити државне институције Босне" у којем се баве Додиковим посљедњим потезима

Reuters / BUKA / 15. октобар 2021

Foto: BUKA

 

"Лидер босанских Срба Милорад Додик, који се залаже за отцјепљење региона у којем већину чине Срби од Босне, најавио је у четвртак да ће руководство Републике Српске ускоро подузети мјере усмјерене на разоткривање кључних институција босанске државе" пише у тексту Реутерса

Додик, који тренутно служи као српски члан трочланог међунационалног предсједништва Босне, дуго се жалио на државне институције попут судства и тужилаштва, рекавши да су основане на основу одлука међународних изасланика за мир и да нису записане у уставу.


"Према Дејтонском мировном споразуму који је окончао разорни рат 1990 -их, Босна је подијељена на двије аутономне регије - Републику Српску и Федерацију у којој доминирају Хрвати и Бошњаци, повезане слабом централном владом.Устав земље дио је мировног споразума" пише Реутерс.

Но, будући да балканска земља након рата није била функционална, представници међународне заједнице наметнули су пресуде о стварању институција око којих се три супарничке етничке групе нису могле сложити.

"Проглашавам крај овоме", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка с амбасадорима земаља Европске уније у Босни, додајући да ће се око 130 закона које су наметнули мировни изасланици поништити, а овлаштења вратити регионалном парламенту ( НСРС, оп. прев).

Он је прошле седмице рекао да ће се Република Српска повући из оружаних снага Босне, највишег правосудног тијела и порезне управе, три институције које представљају кључне стубове државне сигурности, владавине права и фискалног система

Међу институцијама које планира открити су и Државна агенција за истраге и заштиту), Обавјештајно -сигурносна агенција, државни суд и тужилаштво, као и уставни суд - у ствари све институције које омогућавају функционисање државе.

Додик је рекао да не иде за отцјепљење Републике Српске, већ за њену пуну аутономију унутар Босне, што неће утицати на територијални интегритет земље.

"Нема рата, неће бити рата и нема могућности за рат", рекао је он, додајући да српско руководство не планира подузимати никакве војне мјере.

"Међутим, Додик, упорни присталица Русије, раније је рекао да су неидентификовани "пријатељи" обећали помоћ Републици Српској у случају "војне интервенције Запада" против региона ( Република Српска, оп. прев )" пише, између осталог, у тексту агенције Реутерс

 

Превод БУКА


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.