Ајла и Амна шаљу људске длаке у свемир као дио НАСА-иног програма

Преданим радом, трудом и истраживањем студентица из Сарајева, стиепендисткиња БХ Футурес Фондације, Ајла Джанко, и њена менторица, Амна Дервишагић, иначе Амбасадорица “Цубес ин Спаце“ за источну Европу, постале су дио НАСА програма “Цубес ин Спаце”

BUKA portal / 08. август 2020

 Њихов је пројекат о утицају свемирског зрачења на људске длаке, међу десетине хиљада пријава, који су пристигли из различитих крајева свијета, званично одобрен за лет у свемир ракетом, а потом ће бити враћен на анализу, саопштено је из БХ Футурес Фондације.

Како је саопћено, Програм “Цубес ин Спаце” намијењен је за упорну скупину храбрих визионара који су у сталној потрази за повратком креативности у учионице. Мисија програма је помоћи ученицима да ослободе своју знатижељу, развију логичку мисао, учествујући у креативном рјешавању проблема. Подручја за која је програм “Цубес ин Спаце” намијењен су наука и технологија, инжењерство, умјетност и математика.

Програм је осмишљен тако да нуди двије врсте лета на којима се могу покренути експерименти – ракета и високи научни балон. Ове платформе се лансирају или високо у атмосферу или у свемир, а обје носе инструменте за прикупљање података или провођење експеримента.

''Одлучиле смо да кренемо у авантуру у којој ћемо заједно са “Цубес ин Спаце“ извршити генетички експеримент у свемиру у склопу којег би обавиле тестирање: Тхе Еффецтс оф Схорт-терм Спаце Травел он Мисцелланеоус Хаир Самплес. Обзиром на десетине хиљада пријава које су стигле широм свијета, пролазак у ужи круг је већ тада био велики успјех за нас, али након мјесец, услиједила је вијест која је надмашила наша очекивања. Вјероватноћа прихватања захјева за овакав експеримент од НАСА-е је био скоро па немогућ, обзиром да предност имају амерички универзитети и амерички студенти. Међутим ми смо успјеле! Иако је то све дјеловало нестварно, у мојој глави се то све већ дешавало. У мојим мислима ја сам увелико радила на детаљима ексепримента и замишљала полијетање наше ракете у свемир. На крају све то је заправо постало стварност! Све то се сада дешава, те мислим да ћу када се све то заврши постати свјесна шта смо ми то заправо урадиле'', казала је Джанко.

Ракетом у свемир послат ће три људске длаке и то женску офарбану и неофарбану длаку, те мушку неофарбану.

Извор: БХ Футурес

 

''Овим тестирањем ћемо изучавати утицај радијације, као и утицај микрогравитације на длаке које ћемо по самом повратку на планету упоредити с длакама које никада нису напустиле нашу тропосферу. Такођер, врло значајан, али и интересантан експеримент ће бити међусобна компарација длака по повратку из свемира, те на тај начин ћемо увидјети количину утицаја свих фактора на мушку длаку, као и женску, офарбану и неофарбану'', истакла је Джанко.

Пред њом и њеном менторицом сада је дуг пут и мукотрпан рад како би у септембру успјеле послати ракету у стратосферу.

''Жељно исчекујем тај тренутак, иако је до прије само пар мјесеци овако нешто био мој сан. Али у снове треба вјеровати и на њима радити, иако се то чини нереалним понекад и сулудим, ипак вјером и радом можемо постићи све што пожелимо. Када кажем све, онда мислим све! Овако нешто би било неоствариво да нисам добила своју менторицу у програму Фондације. Иако смо у различитим градовима, одлично се разумијемо и врло сам захвална што је уз мене неко ко вјерује у мене и моје циљеве, ко је спреман и доступан кад год ми је то потребно. Обзиром на наш први подухват који је доживио ванземаљски успјех, радујем се нашим новим заједничким пројектима и чврсто вјерујем да ће наше нове авантуре бити још успјешније и занимљивије'', закључила је Джанко.

За учешће у НАСА програму добит ће цертификате као доказ велике заједничке научне авантуре.

Н1


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.