Акција "Маглић": Чувари осуђеницима за новац нудили разне погодности?

Дванаест особа ухапшено је данас у оквиру акције "Маглић", а како незванично сазнајемо, међу њима је и Сретен Матовић, замјеник помоћника директора, али и још неки радници у Казнено-поправном заводу Фоча, сазнају "Независне".

BUKA portal / 12. фебруар 2020

Како сазнајемо, ухапшени су осумњичени да су у протеклих 10 година уз новчане надокнаде затвореницима у КПЗ Фоча омогућили разне незаконите подгодности.

Незванично сазнајемо да су запосленици у затвору осумњичени да су им узимали новац како би им омогућили да уносе телефоне и друге предмете, а неке сумњиче и да су затвореницима омогућавали уношење дроге.

Како нам је потврђено, затворски чувари и друге ухапшене особе осумњичене су за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења и несавјестан рад у служби.

"Постоји сумња да су затвореницима за новац обећавали да ће им помоћи да се против њих обнови поступак како би добили мање казне. Такође се сумња да су затвореницима за новац обећавали  да ће им помоћи да се пребаце у друге затворе у којима би им служење казни било лакше", каже извор "Независних".

Акцију су спровели припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске, уз асистенцију полицијских службеника надлежних полицијских управа.

У оквиру ове акције извршени су претреси на 28 локација на подручју Републике Српске.

Из МУП-а Републике Српске је саопштено да су претреси извршени на подручју Бањалуке, Приједора, Градишке, Добоја, Фоче, Источног Сарајева и Требиња, за шта су ангажовани припадници Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије МУП-а РС.

"У досадашњим активностима пронађени су документација која доказује постојање наведених кривичних дјела, већа количина новца, оружје, муниција, минско-експлозивна средства и други предмети који се могу довести у везу с наведеним кривичним дјелима", навели су из МУП-а РС.

Незванично сазнајемо да је током акције, између осталог, пронађено и заплијењено око 40.000 марака.

Све активности се спроводе под надзором Окружног јавног тужилаштва Требиње, навели су из МУП-а Републике Српске.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.