Акција пошумљавања БиХ: Милион садница за један дан

Једна од највећих волонтерских акција садње дрвећа у БиХ „Лет'с до ит – милион садница за 1 дан“, биће проведена данас у више од 80 општина...

Maja Isović / 24. октобар 2013

Након успјешно реализованих акција чишћења “Лет’с До Ит - очистимо земљу за 1 дан”, Удружење грађана “Руке” из Сарајева и Удружењем грађана „Мозаик пријатељства“ из Бањалуке организују нову акцију под називом “Лет’с До Ит – милион садница за 1 дан”.

Ријеч је о великој волонтерској акцији пошумљавања у Босни и Херцеговини. Ова акција је посвећена првенствено пошумљавању шумског земљишта, али и садњи дрвећа у парковима, дрворедима, двориштима и слично.  Акција се планира реализовати синхронизовано у једном дану и са почетком у исто вријеме на територији цијеле Босне и Херцеговине - четвртак, 24. октобар 2013. године, са почетком у 10 часова.

Ружица Тодоровић, волонтера Лет'с до ит-а рекла је са се шуме и шумска земљишта у Босни и Херцеговини простиру на површини од око 2,709.800 ха, што чини 53% површине државе. У државном власништву (Федерација БиХ и Република Српска) је око 2,186.300 ха или 81одсто, а у приватном власништву 523.500 ха или 19 одсто.

“Необрасло шумско земљиште заузима око 500.100 ха или 18,5 одсто, од чега је могуће пошумљавати око 392.300 ха, док је неподесно за пошумљавање око 163.147 ха. Значајне девастације шума, претежно око урбаних подручја, десиле су се у претходном рату. Посљедице рата су и велике миниране површине од преко 100.000 ха, а обзиром на оштећеност, представљају потенцијално жариште за развој биљних болести и инсеката”, рекла је Тодоровићева за БУКУ.

Напомиње да су шуме један од најважнијих ресурса наше земље, али чињеница је да многи становници широм БиХ нису свјесни тога и о овом природном богатсву не води се много рачуна.

“То доказује и чињеница да су шуме свакодневно изложене нелегалним сјечама. У шуме се већ годинама непрописно одлажу велике количине отпада, шуме нису довољно добро системски заштићене од напада патогена, штетних инсеката, а велике површине шума су миниране. Такође, недовољно се улаже у противпожарну заштиту и сваке године имамо пожаре који шумском фонду нанесу вишемилионске штете”, објашњава он.

Подсјетимо да је прва акција “Лет’с До Ит - очистимо земљу за 1 дан” проведена 9. септембра 2012. године и остварени су ови резултати: активно учешће 37.500 волонтера, учествовало је 105 општина и очишћено је 5.500 000 килограма отпада. Друга акција одржана је 18. маја текуће године, а активно је учествовало 47.970 волонтера, учествовало је 107 општина, а очишћено 5.000.000 кг отпада.

Организатори акције су рекли да импресивни резултати претходних акција чишћења и велики ентузијазам волонтера обавезују их да организују више од једне акције током године.

“Идеја за акцију ‘Лет'с До Ит – милион садница за 1 дан’ је произашла из сазнања да се у Босни и Херцеговини не води довољно рачуна о шумама које су једно од највећих природних богатстава наше земље. Шуме нису довољно добро системски заштићене од напада патогена и штетних инсеката, велике површине шума су миниране (више од 100.000 ха)”, објаснили су организатори ове акције.

 

ЕДУКАЦИЈА ЈАВНОСТИ О ЖАШТИТИ ШУМА Из Лет'с До Ит-а напомињу да се недовољно улаже у потивпожарну заштиту и сваке године имамо пожаре који шумском фонду нанесу вишемилионске штете. Циљеви ове акције су засађивање 1.000.000 садница дрвећа, учешће најмање 20.000 волонтера, подизање свијести и едукција јавност о заштити животне средине као и важности шумских екосистема путем многобројних пројектних активности које су усмјерене ка едуцирању грађана кроз еколошко-едукативне програме, медијске кампање, округле столове, промоције и друге активности. “Акција ће бити реализована у сарадњи са предузећима која газдују шумама, ресорним министарствима, партнерима и спонзорима претходних акција, нашим локалним тимовима и наравно са волонтерима из свих крајева Босне и Херцеговине. Позивају све заинтересоване да са њима засаде милион садница дрвећа за један дан”, истичу организатори. Важно је истаћи да велики комплекси шума у БиХ, због заразе се суши, а стање на терену је тако да се, према ријечима стручњака, може прогласити стање елементарне непогоде.  Око 10.000 кубика дрвне масе настрадало је ове године само због појаве штетног инсекта -  поткорњака, а због небриге државе, Босна и Херцеговина сваке године остаје без најважнијег природног ресурса. Подсјетимо да је и према резултатима истраживања које је провела Свјетска банка за 2012. годину у области шумских ресурса, Босна и Херцеговина је шумом најбогатија од свих земаља региона југоисточне Европе. Према истраживању Свјетске банке, послије БиХ слиједе Црна Гора у којој је 40,4 посто територија прекривено шумама, Македонија са 39,6 и Хрватска гдје је 34,3 посто земље под шумама.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.