Ако Јадранско море настави с растом: Рива већ у Чапљини, вода ће продријети и до Мостара

Извјештај УН-а о стопи загађења Земљине атмосфере навео је да 2017. године човјечанство не само што је повећало ниво угљендиоксида на највише у историји него је то чинило брже него икад.

Express.hr/Avaz / 13. новембар 2019

Уз такве трендове и лобирање нафтних, плинских и компанија које зарађују на угљену, при чему улажу милијарде еура и долара у промовирање даљњег кориштења фосилних горива, свијет је све даље од тога да се у овом стољећу спаси од глобалног загријавања горег од степена, колико су нације свијета договориле Париским климатским споразумом. Камоли да се заустави на 1,5 степени, што је предложено као посебно амбициозан циљ. Како сада ствари стоје и према чак и оптимистичним предвиђањима, свијет ће до 2100. оваквим темпом бити топлији за три степена.

Текст објављен о овој теми у "Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес оф тхе У.С.А." наводи да ће по таквим сценаријима ниво мора диљем свијета до краја стољећа порасти за између 4,3 и 9,9 метара у односу на просјеке прије него драстичних промјена диљем Земље због климатских промјена.

Само пет година откако се у службеним предвиђањима чак и раст мора од 1,5 метара сматрао екстремним прогнозама, одједном испада да су и умјерена предвиђања неколико пута гора од тога.

Што се Јадрана тиче, у случају раста мора од девет метара, што је у складу с извјештајем ПНАС-а, вриједи истаћи и велике посљедице по Босну и Херцеговину. У случају већ и четири метра, Чапљина добива своју ривијеру.

Но, море се ту не зауставља и потопљена бива и Чапљина. Јадранско море заправо продире до пола пута до Мостара, а у извјештају се наводи да је пољопривреда одавно немогућа.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.