Ако наставимо са оваквом популационом политиком пријети нам изумирање становништва

Анализа ставова анкетираних запослених жена потврдила хипотезу да постоји потреба за додатном афирмацијом мјера пронаталитетне популационе политике у Републици Српској, јер највећи број анкетираних запослених жена жели већи број дјеце.

Ernest Bučinski / 09. октобар 2019

Foto: Ilustracija

 

Анализа ставова анкетираних запослених жена потврдила је хипотезу да постоји потреба за додатном афирмацијом мјера пронаталитетне популационе политике у Републици Српској, јер највећи број анкетираних запослених жена жели већи број дјеце, у односу на до сада остварени број дјеце.

Средином прошлог мјесеца, у Бањалуци су представљени резултати научног пројекта "Демографски развој и популациона политика Републике Српске – анализа стања и приједлог мјера", чији је носилац био Центар за демографска истраживања (ЦДИ) из Бањалуке. Чланови експертског тима су најистакнутији стручњаци из области демографије, репродуктивног здравља и социјалне заштите, руководилац пројекта Драшко Маринковић, Бранислав Ђурђев, Мирјана Рашевић, Мирјана Бобић, Милимир Мучибабић и Јованка Вуковић. У склопу овог пројекта аналитичка јединица ЦДИ спровела је неколико анкетних истраживања током 2019. године.

Наш саговорник, који нас је увео у проблематику пројекта, Виши асистент на катедри за Друштвену географију и демографију на ПМФ-у у Бањалуци Александар Мајић, такође је и представник ЦДИ-а.

Истраживање је дошло до занимљивих резултата који говоре о томе да се наше школство недовољно залаже да ученицима предочи информације везане за породицу, те да би требало више промовисати учење о сексуалном и репродуктивном здрављу младих.

"У сврху активнијег спровођења мјера популационе политике, експертски тим изнио је приједлог који се састоји из седам великих група мјера и активности. Посебан акцената је био на сету нематеријалних мјера које треба да се реализују кроз усклађивање рада и родитељства у којем је неопходно омогућити флексибилно породиљско одсуство, клизно радно вријеме запосленим мајкама до три године дјететове старости, обезбиједити цјелодневну наставу и продужен боравак за ученике од првог до четвртог разреда основних школа, обогаћивање образовних програма, развоја мреже савјетовалишта и промоције очинства, чиме се може утицати на снижавање психолошке цијене родитељства, промоцију сексуалног и репродуктивног здравља младих, преко савјетовалишта и популационе обуке ученика у основним и средњим школама", казао је Мајић.

Он је истакао да, као потврду предложених мјера, треба истаћи и резултате анкетних истраживања која је ЦДИ провео у склопу свог пројекта.
 
"Анкетна истраживања су спроведена на репрезентативним узорцима, па њихове резултате можемо сматрати веома поузданим за доношење коначних ставова и препорука за будуће спровођење пронаталитених мјера у популационој политици Републике Српске", објаснио је Мајић.

Анкета за породиље о "фертилном капацитету" и ставовима о планирању породице спроведена је на узорку већем од 500 породиља у мјесецу марту и априлу 2019. године.

Први дио анкетних упитника попуњавале су породиље које су се тек породиле на Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, а други дио анкетног истраживања попуњавале су породиље које су своју дјецу доводиле у Савјетовалиште за новорођенчад и дојенчад Дома здравља у Бањалуци. Анкета за запослене жене млађе од 50 година у сврху анализе ставова о усклађивању рада и родитељства спроведена је на узорку већем од 1.000 анкетираних запослених жена у мјесецу јуну и јулу 2019. године. Анкетирање је спроведено на подручју бањалучке регије у државном и приватном сектору у више од 40 различитих институција, организација, завода, привредних субјеката и услужно-занатских и предузетничких радњи.

 

Фото: Александар Мајиц́

 

Оно што су истраживања показала јесте да су хтијења и могућности у драстичном дисбалансу и да, ако се ове тенденције наставе, у наредном периоду ће више људи умирати него што ће се рађати, што ће довести до катастрофалне демографске слике.

"Просјечно остварени фертилитет анкетираних запослених жена је 1,40 дјеце, док је просјечан жељени број чак 2,65. Тј, највећи број анкетираних запослених жена (44,1%) сматра да је за њих жељени број дјеце троје, а њих 42,7% сматра да је то двоје дјеце. На постављено питање: „Која би од наведених мјера популационе политике код нас утицала на повећање броја рођене дјеце?“ највећи удио (23,5%) анкетираних запослених жена каже дјечији додатак који би растао за свако наредно дијете, на другом мјесту је национална пензија за мајке троје и више дјеце (15,0%), а затим слиједе запошљавање родитеља са више дјеце (14,1%), флексибилно радно вријеме за мајке мале дјеце (13,2%), мање стопе пореза за дјечију одјећу, обућу и исхрану (11,1%), обезбјеђење бесплатних уджбеника за дјецу (8,8%) и повољнији кредити за породице са дјецом (8,2%)", предочио је наш саговорник.

Нагласио је да је анализа ставова анкетираних запослених жена потврдила хипотезу да постоји потреба за додатном афирмацијом мјера пронаталитетне популационе политике у Републици Српској, јер највећи број анкетираних запослених жена жели већи број дјеце, у односу на до сада остварени број дјеце.

"Аналитичка јединица ЦДИ-а је током 2019. године спровела још два анкетна истраживања. Једно, о ставовима и намјерама становништва о исељавању, које је спроведено је у јуну и јулу 2019. године испред Конзулата Републике Словеније у граду Бањој Луци. Друго, о ставововима и начину реализације програма популационе обуке у школама у Републици Српској. Овом анкетом у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Републичким педагошким заводом било је обухваћено више од 2.700 учитеља, вјероучитеља, професора и педагога на савјетовањима широм Републике Српске у августу мјесецу ове године", рекао је на крају Мајић.

Центар за демографска истраживања ће 20. новембра 2019. године организовати јавну презентацију резултата свих анкетних истраживања у амфитетру Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.