Ако планирате путовати кроз Хрватску рачунајте да поскупљује путарина од суботе, ево и за колико…

Поскупљење у јеку туристичке сезоне

BUKA portal / 12. јун 2019

 

 

У Хрватској ће за 10 посто поскупјети цестарина у периоду од 15. јуна до 14. септембра, односно у јеку туристичке сезоне.

Хрватске аутоцесте (ХАЦ) ове године очекују пет посто већи промет него прошле године, чему би требала придонијети љетна сезоне чији ће почетак обиљежити редовно десетпостотно повећање цијене цестарине у раздобљу од 15. јуна до 14. септембра, за одређене скупине возила.

Предузеће Хрватске аутоцесте је, везано уз припрему туристичке сезоне, у раздобљу од септембра 2019. до априла ове године у ванредно одржавање аутоцеста уложио више од 20 милијуна КМ, од чега највећи дио у санацију асфалтног застора колника на аутоцестама А3 Брегана – Загреб – Липовац и А4 Загреб – Горичан.

Набављено је и 25 нових опходних возила с ЛЕД дисплејима на стражњој страни возила на којима ће се приказивати прецизна упозорења возачима у случају потребе. Опходна возила опремљена су с 32 аутоматска дефибрилатора, а за ову је сезону оспособљено додатних 103 радника.

Туристичка сезона за ХАЦ службено почиње 17. јуна па ће се радови на аутоцестама од тада обављати у најмањем могућем обиму, тако да не утјечу на промет.

До краја јуна с радом ће почети и први надзорни центар на наплатној станици Комин с једним радником у смјени. Он ће надзират рад аутомата за наплату цестарина на неколико наплатних станица чиме ће се, хвали се Управа ХАЦ-а, додатно ослободити рад 22 благајника за рад на директној наплати. Тако ће, рецимо, само на наплатној станици Комин радити један благајник умјесто досадашњих пет.

Истраживање Ипсоса је показало да 57 посто анкетираних аутоцесте користи због одласка на одмор, док се просјечно у сваком возилу које прометује аутоцестама вози 2,7 особа.

Преузето са клиx.ба


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.