АКТИВИСТА ГОРАН КРИВИЋ: Никад нећемо одустати од ријеке Сане упркос срамотно изграђеном пројекту хидроелектране „Медна“

Сам пројекат хидроелектране “Медна” како смо кроз све године наводили није никоме ништа донио осим инвеститору

Maja Isović Dobrijević / 07. фебруар 2019

Foto: Luka Tomac, Arhiva

Горан Кивић је дугогодишњи активиста Коалиције за Сану која се већ десет година бори за заштиту овог подручја. Нажалост, дио борбе није успио јер је хидроелектрана Медна изграђена, али активисти не одустају. Наиме, Коалиција за Сану путем Центра за животну средину је покренула иницијативу да се извори ријеке Сане заједно са понором Мрачај и канјоном ријеке Сане испод Призрен Града ставе под заштиту, упркос изграђеној хидроелектрани „Медна“.  

За БУКУ разговарамо са Гораном о важности ове иницијативе и шта она значи за заштиту овог подручја.

Колико је ова иницијатива важна за спас Сане, бар оног дијела који се може спасити?

Како смо већ 2012. покренули иницијативу за претходну заштиту и проглашење Парка природе горњег тока ријеке Сане сматрали смо и чињенично изњели да ово подручје треба ставити под заштиту. Изградњом хидроелектране “Медна” тај вид заштите је обустављен, али је подстакнута заштита извора као срца ријеке Сане заједно са природним феноменом понором Мрачај и доњи канјон ријеке Сане испод Призрен Града који има високе билошке и културне вриједности. Самом заштитом ова наведена два врло битна дијела горњег тока ријеке Сане сматрамо да можемо сачувати као дио природне и културне вриједности ријеке Сане које ћемо оставити генерацијама које долазе.

Коалиција за Сану активна је већ скоро десет година, и послије свега показали сте да не планирате одустати од спаса ријеке. Како гледате на све што је иза вас, али и на оно што вас очекује у наредним борбама?

Да, више од девет година је иза нас. Кроз тај период смо прошли кроз много недаћа, судских процеса, протеста, медијских кампања, заговарања и свега онога што би довело до очување ријеке Сане. Увјек смо напомињали да никада нећемо одустати од ријеке Сане упркос срамотно изграђеном пројекту хидроелектране „Медна“, као што овом иницијативом и показујемо. Овом борбом прошли смо кроз један велики процес који још није готов, јер крајњи циљ је заштита ријеке Сане. Наредна борба је ову иницијативу спровести у дијели и као што рекох нећемо одустати од тога нити од ријеке Сане.

 

Фото: Боро Марић

 

Коме је иницијатива упућена и реци нам мало више детаља о њој? Који природни феномени се настоје сачувати?

Иницијатива је, наравно, упућена Министарству за просторно уређење, грађење и екологију РС које је и надлежно за те ствари. Иницијативом смо тражили да се извори ријеке Сане заједно са понором Мрачај и канјон ријеке Сане испод Призрен Града прогласи заштићеним подручјем и самим тим ставе под заштиту. Саматра се према мишљењу Републичког завода за заштиту  културно-историског и природног наслијеђа да су ова два подручја остала у неизмјењеном стању, добро очуваних вриједности, са екосистемима и пејсажима који задовољавају принципе геолошке, биолошке и пејсажне вриједности.

Шта хидроелектрана Медна, која је поред вишегодишње борбе, ипак изграђена значи за овај крај и које су данас њене посљедице?

Сам пројекат хидроелектране “Медна” како смо кроз све године наводили није никоме ништа донио осим инвеститору, јер смо мимо уништавања природе на том подручју упућивали и на економски губитак, који је према стручној економској анализи коју смо урадили, изашао преко 1.000.000.00,00 КМ по државу и општину тј. по становништво Републике Српске. Самим почетком и изградњом хидроелектране Медна дошло је до неповратног нарушавање природе само 450 м од извора ријеке Сане. Како је хидроелектрана пуштена тек прошле године у марту још увјек вршимо мониторинг и истраживања да видимо које и колике су послиједице оваквог уништавања природе и ријеке Сане, које се могу аплицирати на било коју ријеку у БиХ и увидјети да се пројекти хидроелектрана не исплате ни по коју цијену.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске обуставило је поступак претходне заштите горњег тока ријеке Сане и проглашења Парка природе. Сматрате ли да ће ова Иницијатива бити прихваћена у ресорном министарству?

Како сам навео да, према мишљењу Републичког завода за заштиту  културно-историског и природног наслијеђа, су ова два подручја остала у неизмјењеном стању, добро очуваних вриједности, са екосистемима и пејсажима који задовољавају принципе геолошке, биолошке и пејсажне вриједности и да као такви треба да се ставе под заштиту. Сматрам да ће ресорно министарство схватити да је потребно сачувати и неуништени дио ријеке Сане и ова два подручја прогласити заштићеним.

Како видите будућност овог подручја?

Кроз читаву борбу око ријеке Сане увијек потенцирамо идеју туризма и спорта као једну свијетлу тачку будућности кроз коју се штити природа и развија се сама локална заједница, а не само појединац. Сматрамо да се то још увјек може развити уз одрађени вид заштите ријеке Сане.

 

Фото: Горан Кривић, архива

 

Имајући у виду шта се све дешава са ријекама у БиХ колико је важан грађански активизам да се сачува оно што се може сачувати?

У послиједње вријеме имали смо свјетлих примјера гдје се могло видјети да је грађански активизам једна од врло важних ствари у, овом случају, очувању ријека. Један од примјера је наравно примјер борбе за ријеку Крушчицу гдје су на мосту који је назван Мост храбрих жена Крушчице успјели упркос недаћама да зауставе машине и изградњу хидролектрана на тој ријеци. Годину дана након тога су извољевале и побједу на суду гдје су инвеститору поништене све дозволе и поступак је враћен на почетак. Оваквих примјера треба да је више и на свим ријекама у БиХ, јер ако мјештани, односно грађани, грађани неког подручја не желе да им се уништава ријека и да појединац зарађује новац на ономе што су хтјели да оставе својој дјеци и унуцима да и они уживају, онда је то стварно НЕ хидроелектранама и крај те приче у БиХ.

Гдје ти проналазиш снагу за борбу која траје скоро десет година?

Снага је ту у нама свима само треба да је подстакнемо. Тачно је да борба дуго траје, али људи које сам упознао на овом „путовању“ кроз све недаће око ријеке Сане ми дају снагу и више од тога. То нису само обични људи то су пријатељи, браћа и сестре који се и у срећним и несрећним тренуцима помажу. Они су један велики дио оног што вас подстиче да се борите и даље. Наравно уништавање природе је такође један велики окидач који вам даје велику снагу да је заштите. Свима нам је потребна снага поготову за нешто што нам је непознато, јер се тога и бојимо али данас је све доступно па свако од нас може сазнати и пронаћи некога ко зна како му помоћи и пружити потребну снагу за даљу борбу.  

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.