Активисти испред Народне скупштине РС поручили: Посланици, нисте плаћени да будете суздржани!

Национални парк Сутјеска није питање о којем се може бити суздржан, нити је 6.000 грађана који су својим потписом подржали иницијатву јавност коју Народна скупштина и Влада Републике Српске смије игнорисати

Maja Isović / 21. мај 2015

Центар за животну средину данас је поручио свим грађанима који су потписали петицију и који подржавају напоре да се заштити Национални парк Сутјеска, да је ова грађанска иницијатива скинута са дневног реда Народне скупштине и да се о њој за сада неће расправљати.

"Грађанска иницијатива која је против хидроелектрана у Националном парку Сутјеска је скинута са дневног реда Четврте сједнице Народне скупштине након што није добила подршку Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду да иде у скупштинску процедуру", рекли су данас из Центра за животну средину у Бањалуци.

 

Наташа Црнковић

У том Одбору су при гласању о иницијативи за Сутјеску суздржани били: Милорад Јагодић (СНСД), Чедо Вуковић (СНСД), Милан Дакић (ДНС), Војин Митровић (самостални посланик) и Ненад Вукоје (спољни члан Одбора), док је троје посланика гласало за упућивање иницијативе на гласање у Скупштину.

 

Суздржани посланици

Наташа Црнковић из Центара за животну средину рекла је да “Национални парк Сутјеска није питање о којем се може бити суздржан, нити је 6.000 грађана који су својим потписом подржали иницијатву јавност коју Народна скупштина и Влада Републике Српске смије игнорисати“.

 

Народна скупштина РС

Грађанском иницијативом Народној скупштини се предлаже усвајање закључка да изградња малих хидроелектрана у Националном парку „Сутјеска“ није од јавног и општег интереса за Републику Српску. За покретање грађанске иницијативе у скупштинској процедури је било потребно 3000 потписа грађана, а прикупљено је преко 6000 потписа у периоду од седам дана на 12 локација у Републици Српској. „Притисак Владе на посланике Народне скупштине је довео до оваквог гласања, чиме је обесмишљена грађанска иницијатива као демократски начин изражавања става јавности. Влада јасно стаје на страну инвеститора и игнорише жељу и став јавности, струке и локалне заједнице. Мишљење Владе РС и одлука Одбора нас неће обесхрабрити, те ћемо наставити битку свим демократским средствима која не искључују масовне протесте“,истакла је данас је Наташа Црнковић.

 

“Након што је јавност дала свој јасан став о градњи хидроелектрана у НП Сутјеска, те након двије пресуде Окружног суда у Бањалуци чиме су оборене обје студије утицаја на животну средину поменутих хидроелектрана, усвајање овакве грађанске иницијативе од стране Народне скупштине РС је морало да буде логичан корак”, поручила је Црнковић.

 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.