Активисти из Новог Града поручују: Повуците ријеч и одустаните од смјештања радиоактивног отпада на граници!

Крајње је вријеме за престанак занемаривања и игнорисања ставова грађана, као и ставова свих нивоа власти у Босни и Херцеговини - а то је НЕ радиоактивним и другим опасним отпадима на Трговској гори.

Maja Isović Dobrijević / 15. јануар 2021

Foto: Ilustracija

 

Из Удружења Греен теам - Нови Град изреволтирани су изјавом из Фонда за финансирање збрињавања НЕК у којој се тврди да је Черкезовац сигуран за збрињавање радиактивног отпада.

„Рећи да је Черкезовац је сигуран за депоновање ниско и средње радиоактивног отпада, без окончаних потребних истражних радњи и уважавања свих(!) релевантних чињеница, а нарочито оних константно занемарених из Босне и Херцеговине је ништа друго до изношење претпоставке, за коју чврсто вјерујемо да се базира на неистини. Стојимо иза својих ставова, ставова грађана и ставова струке, те подсјећамо надлежне из Републике Хрватске покушај смјештања опасних отпада на границу двије државе на ствар неодговорности, у времену када је одговорност потребнија него икад", истичу из овог Удружења. .

Додају да је апсурдно појављивање којекаквих деманта који се базирају на тенденциозним претпоставкама, провлачећи флоскуле како ће све око РАО радити у складу са највишим стандардима.

"Примјера ради, имали смо претпоставке да ће обнова повратничких кућа у Хрватској бити у складу са највишим стандардима, па свједоци смо шта се издешавало након посљедњих потреса. Надаље, поредити Загреб и Черкезовац у контексту потреса и РАО је крајње нелогично и демагошки. Ниско и средње радиоактивном отпаду из НЕ Кршко, није мјесто ни у Загребу ни у Черкезовцу, већ на адекватној локацији. Очигледно је да се поређењем са Загребом, жели изазвати нелагода код свих Загрепчана и оних који воле Загреб, да би се претпоставком мањег ризика читаоци донијели суд како је ипак мања штета поменуте отпаде лоцирати на Трговску гору. Морамо рећи да форисирање Трговске горе свим средствима, уистину превазулази сваку мјеру. Уколико већ причамо о поређењима, легитимно би било поредити остале потенцијалне локације за складиштење РАО са Черкезовцом, односно Трговском гором, те расправљати на ту тему, а не селективно узимати податке и поигравати се са њима. Извлачење из контекста је равно демагошко-деструктивним реторикама из 90их за које сматрамо да су требале бити давно превазиђене", истичу.

 

 

Из овог удружења додају: "посљедње али и најважније, саопштењем закључивати да је Черкезовац 'сигуран и погодан за складиштење ниско и средње радиоактивног отпада те да не постоји опасност за локално становништво, како у Републици Хрватској тако и у Босни и Херцеговини' само зато јер нису евидентирали оштећења након посљедњих потреса, без проведених свих потребних процедура које морају укључити и процјену утицаја на животну средину и прибављање свих дозвола је малициозно, тенденциозно и манипулативно. У складу с тим, захтјевамо од Фонда за финансирање разградње НЕК повлачење ове изјаве и изузимање Трговске горе из свих планова који имају за намјеру депоновање опасних отпада на овој локацији", појашњавају.

Додају да је крајње је вријеме за престанак занемаривања и игнорисања ставова грађана, као и ставова свих нивоа власти у Босни и Херцеговини - а то је НЕ радиоактивним и другим опасним отпадима на Трговској гори.

"Идеали којима се воде творци идеја које угрожавају животну средину и животе људи зарад новца, нас константно опомињу да ни по коју цијену не престајемо бранити Трговску гору и животе свих нас, од лоших људи и лоших идеја. Срдачно, у име грађана с обе стране границе"; истичу.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.