Алармантно упозорење научника о клими: Најгоре тек долази

Несташица воде, егзодус, потхрањеност, изумирање врста ...

BUKA portal / 23. јун 2021

Foto: Ilustracija

 

Живот на Земљи какав познајемо неизбјежно ће се преобразити климатским промјенама када дјеца рођена 2021. буду имала 30 година или чак и раније, упозорава УН-ов извјештај до којег је дошао АФП.

Извјешће осцилира између апокалиптичног тона и наде

Нацрт извјешћа које су написале стотине знанственика при Међудржавном панелу за климатске промјене (ИПЦЦ), мјеродавном на том подручју, осцилира између апокалиптичног тона и наде која се пружа људима да промијене своју судбину тренутним и драстичним мјерама.

Свеобухватно извјешће о процјени од 4000 страница много је алармантније од претходног из 2014. Иако се њезини главни закључци неће промијенити, службено ће бити објављено тек у вељачи 2022., након што га консензусом одобри 195 држава чланица.

Разорни учинци загријавања постат ће болно опипљиви и прије 2050.

Без обзира на стопу смањења емисије стакленичких плинова, разорни учинци загријавања на природу и човјечанство које о томе овиси убрзат ће и постат ће болно опипљиви и прије 2050. године.

"Живот на Земљи може се опоравити од великих климатских промјена еволуцијом у нове врсте и стварањем нових екосустава", напомиње технички сажетак на 137 страница.

Међу најважнијим закључцима је спуштање прага преко којег се загријавање може сматрати прихватљивим. Потписивањем Паришког споразума 2015. године свијет се обвезао ограничити глобално затопљење "знатно испод 2°Ц", а настоји се ограничити до 1.5°Ц пораста температуре.

"Најгоре тек долази"

Од сада, ИПЦЦ процјењује да би прекорачење + 1.5°Ц већ могло "поступно довести до озбиљних посљедица, а понекад и неповратно".

"Најгоре тек долази, с много више импликација на живот наше дјеце и наших унука него на наш", тврди ИПЦЦ.

Клима се већ промијенила. Иако је пораст просјечних температура од средине 19. стољећа досегао 1.1°Ц, учинци су озбиљни и бит ће све снажнији, чак и ако се смање емисије ЦО2.

"У свим суставима производње хране повећавају се нагли губици"

За неке животиње и биљне сорте може бити чак и прекасно. "Чак и на + 1.5 °Ц, животни увјети промијенит ће се изван могућности прилагодбе одређених организама", подвлачи се у извјешћу.

Пољопривреда, узгој, рибарство..."У свим суставима производње хране повећавају се нагли губици", стоји у извјештају, указујући на климатске опасности као "главни покретач".

Међутим, човјечанство у овој фази није наоружано како би се суочило с извјесним погоршањем ситуације.

"Тренутне разине прилагодбе бит ће недовољне како би одговориле на будуће климатске ризике", упозорава ИПЦЦ.

Глад, поплаве, миграције...

Чак и ограничавајући пораст на 2°Ц, 80 милијуна људи више ће огладњети до 2050. године, 130 милијуна могло би пасти у крајње сиромаштво у року од десет година, а стотине милијуна становника обалних градова бит ће угрожени чешћим поплавама узрокованим порастом разине мора, што ће заузврат довести до значајних миграција.

На пораст од 15°Ц, у градовима ће 350 милијуна додатних становника бити изложено несташици воде, а 400 милијуна на + 2°Ц.

У тексту се такођер наглашава опасност од каскадних учинака. Неке регије (Источни Бразил, Југоисточна Азија, Средња Кина) могле би погодити три или четири истодобне временске непогоде или чак и више: врућина, суша, циклона, ​​пожари, поплаве, болести које преносе комарци ...

А такођер морамо узети у обзир појачане учинке других људских активности штетних за планет, напомиње извјештај: уништавање станишта, прекомјерно искориштавање ресурса, загађење, ширење болести...

Због тога је "сваки дјелић ступња важан", инзистира ИПЦЦ.

"Потребна је радикална трансформација"

Унаточ својим алармантним закључцима, извјештај пружа ноту наде. Човјечанство још увијек може усмјерити своју судбину према бољој будућности.

"Потребна нам је радикална трансформација процеса и понашања на свим разинама: појединци, заједнице, твртке, институције и влада", тврди се у извјешћу.

"Морамо редефинирати свој начин живота и потрошњу."

 

Индеx


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.