Алармантно: Водопад у Јајцу без воде, угрожен мријест рибе

Група активиста из Јајца упутила је отворено писмо Агенцији за водно подручје ријеке Саве поводом драстичног смањења протока воде коритом ријеке Пливе у којем се налази.

BUKA / E.P. / 25. октобар 2021

 

Смањење протока је узроковано грађевинским радовима на кориту ријеке Пливе, за које је надлежна Агенција за водно подручје ријеке Саве са сједиштем у Сарајеву.

Како наводе у писму, у Јајцу, на подручју Мрачаја, су недавно почели грађевински радови на ријеци Пливи. 

"Како Опћина Јајце нема директну надлежност над овим пројектом, већ Агенција за водно подручје ријеке Саве, од Вас тражимо да нам уступите информације о планираном трајању радова, разлогу смањеног протока воде и начину на који ће штета начињена према рибљем фонду, седреним наслагама, те туристичкој понуди града Јајца бити надокнађена" стоји у отвореном писму активиста.

Проток воде коритом Пливе, као и на водопаду је драстично смањен, те је тренутно далеко испод биолошког минимума од 3 м3/с, што представља непогодне услове за развој седре која је карактеристична за ријеку Пливу. Осим тога, туристичка понуда града Јајца са водопадом без воде је нарушена и шаље негативну амбијенталну слику у свијет, нешто што град усмјерен ка развоју туризма себи не смије дозволити. Тренутни проток воде такођер угрожава биљни и животињски свијет који настањује ток ријеке Пливе чији је водостај драстично смањен, посебно у сезони када риба започиње мријест. 

Како на мјесту извођења радова постоје тек штуре информације о трајању радова, грађани су с правом забринути о исходу и посљедицама овог пројекта. 

"У протеклим мјесецима смо свједочили покушајима градње малих хидроелектрана на ријеци Пливи, што је активизмом наших невладиних организација и притиском наших суграђана осујећено. Опћинско вијеће Јајце је прошле седмице усвојило декларацију „Опћина без брана“, као и закључак којим се забрањује градња малих хидроцентрала на подручју опћине Јајце. Као што смо ријеку Пливу и опћину Јајце одбранили од малих хидроелектрана, тако ћемо их одбранити од других сличних узурпација. Овом приликом од Вас захтијевамо да јавност обавијестите о горе споменутим питањима, те да водопаду и Пливи хитно повратите стари изглед и сјај" пишу активисти.
 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.