АЛАРМАНТНО ЗАГАЂЕЊЕ ЗРАКА У ТУЗЛИ: Граничне вриједности за заштиту здравља људи прекорачене 12 пута!

Центар за екологију и енергију у сарадњи са организацијом ЦЕЕ Банкатцх Неторк, почетком октобра поставио је мобилну мјерну станицу која региструје ниво загађења зрака (суспендоване честице) на подручју мјесне заједнице Букиње (Град Тузла).

BUKA / 26. октобар 2016

Мјерна опрема је постављена преко пута термоелектране Тузла, односно, у непосредној близини постојеће мјерне станице, на којој већ дужи временски период из непознатог разлога, мјерење те врсте загађења није у функцији.

„Резултати досадашњег мјерења су показали изузетно забрињавајуће трендове. У периоду од 06. до 25. октобра средње дневне вриједности за суспендоване честице ПМ10 су 16 дана биле изнад 50µг/м3 односно 12 дана изнад 65µг/м3, док су просјечне сатне вриједности у појединим периодима прелазиле и 300µг/м3. У истом периоду се дневни просјек за ПМ2,5 кретао у распону од 27 до 106 µг/м3. Резултати такођер указују на учестале, брзе и драстичне порасте загађења у ноћном сатима, након којих се вриједности смање током дана, тако да се стиче дојам као да неко увече угаси филтере и поново их упали у јутарњим сатима“ речено је у Центру за екологију и енергију из Тузле

Како су напоменули правилником о начину вршења мониторинга квалитета зрака Федерације БиХ, за граничну вриједност и границу толеранције за заштиту здравља људи, је прописано да дневне средње вриједности за суспендоване  честице ПМ10 не смију прекорачити граничну вриједност од 50µг/м3  односно границу  толеранције од  65µг/м3, више од 35 пута у току године. Док је за ПМ2,5 прописана просјечна годишња толерантна гранична вриједност од 27,5µг/м3.  

„Важно је нагласити да нам период у ком смо изложени највећем загађењу тек долази“ речено је.

Након завршетка мјерења, потпуна анализа прикупљених података ће бити објављена у студији коју припрема Центар за екологију и енергију.

„Надамо се да ће одговорни умјесто да, као и обично, троше вријеме и енергију на оспоравање ових чињеница ту енергију усмјере на побољшање рада постојећих мјерних станица и на изналажење мјера којим ће се велики загађивачи напокон натјерати да поштују животе и здравље становништва које већ деценијама живи у њиховом "пријатељском окружењу"“ закључено је.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.