Алберт Савић, саксофониста из Бањалуке: Успио сам у мисији да живим од џеза

Мислим да сам један од ријетких, ако не и једини, који у БиХ свира само џез за живот. Мислим да је то тренутно могуће само као соло музичар, јер прије неколико година сам оформио џез састав Јазз С. који је бројио 5 чланова и једноставно није било могуће одржати га због малог броја наступа.

Maja Isović Dobrijević / 27. јун 2016

Алберт Бојан Савић, саксофониста из Бањалуке један је од ријетких музичара који се у нашем граду бави џез музиком. Алберта сте могли чути на многим концертима у културним институцијама, а често свира по локалним кафићима и ресторанима уљепшавајући вечери многим Бањалучанима.

Присјећајући се својих почетака Алберт каже да је прво почео свирати саксофон, а након тога је дошло интересовање за џез као музички жанр гдје је тај инструмент највише заступљен.

„Прије тога сам свирао друге жанрове попут фанка, попа, ацида, регеа, блуза, али што сам више технички напредовао џез ме све више привлачио због своје комплексности и могућности да се изразим слободније него у било којем другом жанру“, каже у разговору за БУКУ Алберт Савић.

 

 

 

Каже да се музиком бави од дјетињства, негдје од шесте-седме године, а први инструмент који је свирао била је хармоника, након тога слиједила је гитара, па клавир и на крају је открио саксофон. Данас каже да је сретан због тога како су се ствари посложиле и сматра да је направио добар избор што се тиче избора инструмента који свира и каже да ништа не би мијењао.

На питање шта је за њега џез Алберт посјећа на познате ријечи у којима се каже како је музика универзални начин комуникације међу свим људима, а он би само још додао да је џез уствари та музика. Додаје да и други жанрови комуницирају са публиком на дубоком духовном нивоу и без ријечи, али џез је дијалог и то га по њему чини практичним за примјену, јер свако може да учествује у „конверзацији“.

Имајући у виду да живимо у времену народњака, турбо-фолка и других лаганијих музичких нота, занимало нас је колико Алебрт као саксофониста има ангажмана?

 

 

Он каже да је кроз протеклих 15 година колико се бави џез музиком успио, упркос слабим изгледима, да има велики број ангажмана.

„Само у протеклој години сам имао више од 220 наступа што је огроман број за било који састав. У почетку није било лако, али мислим да квалитетна изведба и музика нађе свој пут до квалитетне публике“, каже наш саговорник.

На питање може ли се живјети од џеза у Бањалуци Савић каже да је успио у тој мисији.

Са Албертом смо разговарали и о друштву у којем живимо, у којем сапунице, турбо-фолк и реалит емисије доминирају медијским простором. Питали смо га како се можемо, односно, можемо ли се уопште одупријети лавини безначајности са телевизијских и компјутерских екрана?

 

 

„Све је то природно у смислу нашег развоја као цивилизације и да је увијек било лакше посегнути за ’лакшим путем’ најнижих људских порива него истински кренути путем духовног и личног раста кроз врхунску умјетност која је одличан покретач таквих мисли и осјећања. Мислим да је најбоље ријешење макнути се у природу са људима који су вам драги и осјетити повезаност са природом“, каже Савић.

Када су у питању концерти на којим Алберт највише ужива каже да су то наступи пред публиком која разумије џез музику, а такви наступи код нас су ријетки и много су чешћи кад наступа у иностраним градовима.

САРАДЊА ЏЕЗ МУЗИЧАРА У БАЊАЛУЦИ

Алебрт Савић недавно се придружио бенду „Александар Шево уинтет“, то је једна мала екипа која је посвећена џезу која је прошлог мјесеца имала сјајан концерт у Културном центру „Бански двор“.

„Александар Шево и ја се познајемо годинама. Након једног сусрета договорили смо моје гостовање на концерту одржаном средином маја који је био одличан и након тога настављамо даље са радом. Сарадња са тим одличним музичарима је доста успјешна и надам се концертима у скорије вријеме. Лијеп је осјећај енергетски и идејно комуницирати са музичарима након толиког броја соло наступа, али доста је мање притиска када не зависи све од мене, него се могу ослонити на колеге у банду“, каже Савић.

 

 

ПЛАНОВИ

Планова за наредни период Алберт Савић свакако има много. Каже да је тренутно у процесу компоновања музике за представу која ће бити премијерно изведена у септембру.

„У питању је комад који ће бити атрактиван за популацију школараца, јер су њихови проблеми у фокусу. Ту неће бити џез музике као ни у једном од мојих радова за позориште. Такође планирам да јули и август проведем радно у Истри“, каже на крају нашег разговора саксофониста из Бањалуке.

 

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.