Александар Перовић, Подгорица: Мале електране – велики проблем

Јавни је интерес да се преиспитају све концесије за мале хидроелектране, направи пресјек тренутног стања са свим еколошким и економским параметрима, те упозна јавност са затеченим стањем

Aleksandar Perović / 14. јун 2021

 

Пројекти малих хидроелектрана проузрокују велике друштвене проблеме, који као последице имају сукобе, сплеткарења, уцјене, раздоре, просторе за корупционашко-криминалне активности, ситне политикантске манипулације, понижавање нашег културног наслеђа и несагледиве економске и еколошке штете за садашње и будуће генерације.

Данас се око пројеката малих хидроелектрана играју разне игре које имају за циљ лично профитерство и удар на развојни правац еколошке државе, породицу као основну ћелију друштва и покушај дискредитовања оних који желе заштити јавни и интерес будућих генерација.

Све подјеле на Балкану увијек су биле простор за профитирање одређених привилегованих интересних група, које су, утисак је, заштићене од система и којима је све дозвољено, исто као што је некима све на продају.

У Црној Гори је активан 31 уговор за  МХЕ, сто значи да је тај број електрана и у фази експлоатације. Од 2010. до 2021. године раскинуто је укупно 14 концесионих уговора.

Потпуно је јасно да се пројектима малих хидроелектрана које имају миноран, готово невидљив утицај на енергетску стабилност и независност, а потенцијално велике последице по ријечне и околне екосистеме, нарочито код ,,дивљих” ријека са питком водом, као и одрживи развој руралних крајева, ризикује нестабилност у локалним заједницама и наставља продубљивати јаз између групице пребогатих и оних који се свакодневно боре за голо преживљавање.

Ријеке  су за грађане Црне Горе од непроцијењиве вриједности и управо је зато потребно, прије свега, урадити процјену њихове екосистемске вриједности и, сходно томе, а уз активно учешће јавности, донијети одлуку о начину њиховог вредновања, што подразумијева још много тога сем коришћења хидропотенцијала за производњу електричне енергије.

Недопустиво је да у XXИ вијеку, када се за мониторинг животне средине у значајној мјери користе ИЦТ алати, ми немамо ситуацију да надлежне институције у реалном времену прате потврђене стварне податке о квалитету воде, нити о протоку, чиме би се јавност поштедјела потенцијалног манипулисања о обезбјеђивању биолошког минимума у водотоцима, који су дати концесионарима на вишедеценијску употребу.

Несхватљиво  је како ни сами инвеститори, имајући у виду све контроверзе које прате пројекте малих хидроелектрана, као ни обрађивачи који им раде студије процјене утицаја на животну средину и надлежне институције које им дају потребне сагласности, нијесу препознали све ризике нетранспарентног рада и покушали да обезбиједе да своје пословање учине видљивим јавности у сваком дијелу који се тиче утицаја на животну средину.

Због тога сматрамо да је јавни интерес преиспитати све дате концесије за мале хидроелектране, направити пресјек тренутног стања са свим еколошким и економским параметрима, те упознати јавност са затеченим стањем, како би се спријечиле последице и покушало исправити оно што се исправити може.

На самом крају, уз задовољство што смо упознали искрене и непоткупљиве саборце за наше ријеке, којих има у свакој грађанској иницијативи коју смо подржали, разумне инвеститоре који су препознали неповољан инвестициони амбијент због погрешне  политике кровних доносилаца одлука, поручујемо свима који траже начин да свој лични профит ставе изнад јавног, који покушавају да дискредитовањем организација цивилног друштва профитирају у партијским круговима, или су жртве уцјена и притисака, да ријеке у Црној Гори вриједе борбе и да ће оне у еколошким организацијама увијек имати искрене заштитнике, јер ми препознајемо сву њихову љепоту и потенцијал, као и снагу њихове ,,дивљине”.

 

Александар Перовић је један од оснивача и директор Еколошког покрета Озон. Посвећен је укључивању јавности у процесе доношења одлука у области животне средине

 

окрузење.нет


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.