Александар Трифуновић: Четврт вијека ретроградног Меркура

За људе који се баве хороскопом, ово је битан период, период ретроградног Меркура. У овом периоду, кажу, повећавају се малери и број неспоразума,  људи чешће падају, повређују се, раздражљиви су и свадљивији него иначе.

Aleksandar Trifunović / 12. новембар 2019

NASA

 

Овог понедељка, планета Меркур обавила је своје скоро тросатно путовање испред Сунчевог диска и то се из наше земље могло и видјети, као мала црна тачкица која путује испред Сунца. У једном вијеку може се догодити 13 или 14 оваквих транзита.

Ово је ријетка небеска појава. 

Ако сте данас ходали Бањалуком, преко једног од мостова на ријеци Врбас, могли сте видјети колону људи како, испред нових просторија Конзулата Словеније, чекају у старом реду за одлазак, тачније бијег, из ове земље. Људи одавде бјеже у три смјене. 

Бијег из ове земље већ годинама није ријетка појава.

Ако вам је новинарство посао, данас сте, нажалост, морали пратити сједницу Народне Скупштине Републике Српске, која се бавила Дејтоном, 25 година након што је потписан. Кажем нажалост, јер већ након првих пар минута, сваком ко је гледао ово засједање је јасно да ти људи, који су од народа изабрани на изборима, немају никакве везе са тим народом, који бјежи одавде. Нити је тема и ток расправе давао у било ком тренутку до знања несрећном гледаоцу да је неко заинтересован за људе који желе да живе или не живе овдје. 

У свим нормалним земљама демократија почиње дан након избора, тада грађани почињу да прате шта раде њихови изабрани представници, како их представљају и да ли испуњавању обећано. У нашој земљи то није случај. Од ноћи када се избори заврше па све до наредне изборне ноћи, демократија престаје да постоји. Политичари се у том постизборном периоду баве искључиво собом, својим платама, надокнадама, договарају се или свађају, тргују освојеним гласовима са само једним циљем - да у тој трговини прођу што боље за себе и своју партију, бизнисмене са којим талују. Одржавају бесмислене састанке, као што је овај данашњи, показујући сав бесмисао овдашње демократије и сву раскош и врхунац једног медиокритетског и незналачког поретка. Они који их подсјете шта су обећали, колико су покрали и који их питају шта то побогу раде, буду проглашени за издајнике и непријатеље. 

Јер грађани, народ који их је бирао, у тој њиховој рачуници једноставно не постоји, нити их занима. Овог или било ког другог понедељка, не постоји никаква веза између народа који стоји пред конзулатом Словеније и оних који сједе у Народној Скупштини РС. 

Једни су изгубили сваку наду да ће им овдје икад бити боље и да ће моћи да раде, а други, и након толике штете коју су направили, нису изгубили наду да могу освојити још који мандат да би наставили да раде шта год хоће, мандат у ком ће све оно што ураде за себе бити обрнуто пропорционалном оном што су урадили за народ који их је изабрао.

Политичари који овдје раде за народ ријетка су појава. 

За људе који се баве хороскопом ово је битан период, период ретроградног Меркура. У овом периоду, кажу, повећавају се малери и број неспоразума,  људи чешће падају, повређују се, раздражљиви су и свадљивији него иначе. Астролози, међутим, кажу да не бринемо, да је ово само транзитни период и да ће проћи за двадесетак дана. 

То једноставно није тачно, јер ако су горе набројани симптоми тачни, онда код нас ретроградни Меркур траје већ скоро четврт вијека. 

Двадесет пет година малера, неспоразума, падова и повређивања. 

Наредни пут, Меркур ће, као што је прошао испред Сунца данас, проћи тек у новембру 2032 године. Ту ријетку небеску појаву моћи ће да виде они који и даље буду живјели у овој земљи. 

С тим да ће, ако наставе бјежати овим темпом, људи који живе у овој земљи, те далеке 2032. године, бити ријетка појава.  

Уби нас четврт вијека ретроградног Меркура, више него промаја. 

 

 

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.