Александар Трифуновић: Држава што је неспособнија све је гори и опаснији непријатељ обичног човјека

Јуче сам на вратима затекао видно закачено обавјештење са ознаком ХИТНО !!!! да је долазио судски извршилац да ми, у име државе, а преко надлежног Суда, заплијени имовину због неизмиреног дуга за гријање из 2016 године.

Aleksandar Trifunović / 29. октобар 2019

Иако није било разлога за узнемиреност, јер знам да сам све дугове према једној од овдашње двије Топлане измирио још прошле године, немир је тражио путеве кроз моје крхко тијело обичног малог човјека. Немир, јер знам на основу довољно лоших личних искустава, да држава није непријатељ за потцјењивање, чак ни онда кад је, као ова наша, корумпирана, мала, глупа и неспособна. Имао сам срећу само у томе што се нисам задесио кући, јер бих остао без телевизора, лаптопа, можда и фрижидера и шпорета, а како бих онда испекао хљеб.... Узима се приликом заплијена све што је лако за понијети, а по процјени извршиоца, може бити довољно за измирење дуга, а то је често и троструко, па и више, вриједнија имовина. Углавном, ономад су ми за дуг од 50 КМ, за који се такође испоставило да је измирен, хтјели заплијенити телевизор и лаптоп. Или легендарни случај када су са РТРС-а због неплаћене преплате заплијенили једине двије свиње од сиромашне госпође.


Одем, ношен свим тим несрећним спознајама и малим људским немиром, јутрос, умјесто на посао, до некадашње Баште сљезове боје, гдје је извршно одјељење овдашњег Суда. Каже ми мој извршитељ, након чекања од 30 минута, ти мени до 2 мораш донијети 5-ти примјерак да си платио или... ја долазим са полицијом да носимо, није изговорио, али се подразумијева. Кажем, па платио сам. Не знам ја, каже он. Па ко зна?, скрушено ћу...

 

Запутим се пут Топлане. Уђем у рачуноводство, чекам 10 минута, приме ме, кажу, нисмо ти ми адреса, ми смо нова Еко Топлана, него је то стара Топлана, зграда поред.
Послије више покушаја отварања махом затворених врата, забасам на рачуноводство, објасним свој мали, обични људски проблем. Госпођа је љута на све, па и на мене, али ме схвата, каже, и ја бих била љута да ми дођу плијенити штедњак. Провјери моју картицу, каже, не знам што су вас послали, ви сте дуг платили у мају прошле године, немате по том дугу никаквих обавеза, идите горе у правну службу и нека вам објасне што то нису јавили Суду прошле године и зашто вас малтретирају. Назове успут љубазно извршитеља, он јој каже као и мени, На знам ја ништа госпођо, док ми Суд не јави, ми идемо у 2 плијенит. Госпођа је сад љута и на извршитеља и на мене, и на своју правну службу, ја сам исто љут на поменуте субјекте, али се разумијемо ја и она, да је та љутња изведено стање и да ми лично немамо никаквих проблема, да ћемо након што се ово ријеши наставити са својим малим животима.


Попнем се горе, нема никог од правника, нема ко да ми објасни зашто ме малтретирају. Сат и по траје цијели овај јутрошњи, потпуно непотребни процес. Појави се госпођа која каже да нема ко да јави Суду да је то измирено, јер само извјесни Синиша има приступ, а Синиша није ту, да могу да сачекам, али да она ипак не зна ко може да јави Суду ... Кажем, госпођо, ја сам свој дуг измирио прошле године, ево вам доказ, само треба да јавите Суду да је тај дуг измирен, ако не јавите, заплијениће ми имовину иако сам платио све своје обавезе и, на крају, као што рече ваша обзирнија колегиница са доњег спрата, зашто ме малтретирате. Не знам ја ништа, каже она.... Кафкијански уранак. Иако изгледа смијешно, трагично је, јер поред чињенице да је моја породица могла да доживи непотребни стрес одузимања имовине, има и горих случејева. Прошле седмице су двјема женама у Бањалуци због дуга од 7000 КМ, врло чудно дефинисаног, заплијенили кућу вриједну 200000 КМ .

Никад не заборавите, држава, што је неспособнија, све је гори непријатељ, јер људи који би требало ДА ЗНАЈУ, НЕ ЗНАЈУ и, док се окренете, остали сте без своје имовине, а увијек има неко КО ЗНА како да је се јефтино докопа. Не бих да вас препадам, али ако нисте у касти заштићених, ово се и вама може десити, у то будите сигурни.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.